Top News
12346 prikaza

Tajni dosje krvavog ubojice koji ubija po cijelom Balkanu

Mafija
Getty images
Ubojica Čaba Der radi po sistemu "tko plati", a ne iz uvjerenja, pa kolje na sve strane - važan mu je samo novac

Čaba Der osumnjičen je za ubojstvo Nebojše Markovića početkom siječnja 2019. na Banovom brdu, a policija još provjerava je li ovaj osuđivani kriminalac sudjelovao u još nekim likvidacijama na prostoru Balkana.  

Der (38) je u subotu 5. siječnja ubio Nebojšu Markovića koji je pred kućom sklapao dječja kolica, a pretpostavljalo se da je to trebalo biti upozorenje Markovićevom šurjaku.  

Čaba je poslije počinjenja zločina u bijegu, piše Blic, a da li je napustio teritorij Srbije za sada se može samo nagađati, kao i da li je još živ.

"Moguće je da je u nekom stanu u Beogradu, ali i da je već napustio Srbiju i našao utočište kod nekadašnjih suradnika. Nadamo se da je živ i da će uskoro biti uhićen. Samo on može otkriti motiv likvidacije Markovića jer sumnjamo da je ubijen umjesto šurjaka Aleksandra Šarca, osuđivanog zbog pljačke i droge", kaže sugovornik Blica upoznat sa istragom.

Čaba Der Za šaku dinara Life Brutalni krvnik ubijao po cijelom Balkanu

Bjegunac Čaba je iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici gdje je robijao radi ubojstva Branislava Jelačića 2004. godine, pušten prije nepune dvije godine, u veljači 2017. Bio je osuđen na 15 godina, a iza rešetaka je proveo skoro 13 godina. 

Odmah po izlasku iz zatvora počeo je putovati po zemljama bivše SFRJ i tada je navodno stupio u kontakt s ljudima bliskim Naseru Keljmendiju, koji je u to vrijeme bio u pritvoru u Prištini zbog optužbi za organizirani kriminal i naručivanje ubojstva Ramiza Delalića Čele 2007. u Sarajevu. 

Osim sa Keljmendijevom ekipom, bio je na vezi i sa suradnicima Armina Muše-Osmanagića, ubijenog u rujnu 2014. Upravo je sa nekadašnjim Mušinim suradnikom Markom Gojčevićem uhićen u rujnu 2017. u Sarajevu, a navodno su trebali ubiti vođu druge kriminalne ekipe iz Bara, za kojeg se vjerovalo da stoji iza Osmanagićevog ubojstva, a za kojim je Crna Gora tragala radi optužbi da je organizirao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila šefa interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića. 

Zanimljivo je, međutim, da su mediji u Bosni i Hercegovini poslije njihovog uhićenja objavili da su privedeni suradnici Nasera Keljmendija, koji je u to vrijeme već tri mjeseca bio na slobodi, točnije sud u Prištini pustio ga je iz pritvora. Iako je navodno trebalo likvidirati Kožara, operativni podaci ukazuju na to da su se trebali riješiti i nekih Keljmendijevih neprijatelja u Sarajevu, iz kojeg je ovaj boss vodio svoje kriminalno carstvo.

Der i Gojčević su u pritvoru glavnog grada BiH proveli skoro šest mjeseci i to zbog planiranja egzekucije, nakon čega su protjerani iz države.

Kašćelan Kašćelan Top News Tko je vođa Kavačana - najopasnijeg klana u regiji?

Nakon što mu je BiH otkazala gostoprimstvo, Der se kretao po teritoriju uže Srbije, južne pokrajine, Crne Gore, a i navodno je putovao u određene zemlje Europske unije. Je li u državama plaćeni ubojica ostavio neki krvavi trag, istražuje ne samo srpska već i policije regije. Da radi po sistemu "tko plati", a ne iz uvjerenja dokazuje i to što se povezuje sa ljudima koji su imali kontakte s 'neprijateljskim' kotorskim kriminalnim klanovima.

Naime, sa Markom Gojčevićem je u Sarajevu navodno trebao ubiti Alana Kožara, koji rukovodi barskom kriminalnom skupinom bliskom "škaljarcima". S druge strane, imao je kontakte i sa ljudima Nasera Keljmendija, a zanimljivo je da je sin ovog bossa, Besnik, bio sa Jovicom Vukotićem u trenutku kada je navodni vođa "škaljaraca" uhićen u Antaliji sa lažnom putovnicom.

Utjecaj kriminalne grupe na čijem je čelu Naser Keljmendi, prema policijskim podacima, proteže se na BiH, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Njemačku i SAD. Keljmendi je 1. veljače prošle godine pred sudom u Prištini osuđen na šest godina zatvora radi šverca 25 kilograma heroina u Austriju. Oslobođen je optužbi za organizirani kriminal, ubojstvo Ramiza Delalića 2007. godine.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje.

Policijsko uhićenje SRAMOTA Top News Srbi, Rusi, Talijani: Najgori mafijaši kriju se u Hrvatskoj

Sam Keljmendi se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH, ali već u rujnu sljedeće godine protiv njega je pokrenuta istraga u akciji "Lutka". Pobjegao je prvo u Crnu Goru, gdje je u Baru živjela njegova nevjenčana supruga, a zatim na Kosovo odakle je podrijetlom. Tu je i uhićen u svibnju 2013. ali nije izručen BiH koja je za njim raspisala tjeralicu, jer BiH ne priznaje Kosovo kao državu. Suđenje mu je počelo 2015., a poslije dvije godine pušten je iz pritvora i od tada je na slobodi.

Poslije ubojstva na Banovom brdu, u potrazi za Derom, operativci su obišli Čantavir, njegovu kuću u Ulici drugih vinograda, gdje je živio s roditeljima. Oni su preminuli, a on u Čantaviru nije viđen odavno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.