Top News
4244 prikaza

Kokain se na Balkanu dila preko pozivnih centara

Kokain
Getty images
Povećao se broj krijumčara kokaina, pa se konkurenti bore kako što lakše i brže dostaviti drogu do kupaca

Kako se povećava opskrba Europe kokainom, tako raste i broj ubojstava povezanih sa švercom droge jer nove kriminalne bande jačaju i pokazuju mišiće na tržištu koje je nekoć kontrolirala isključivo mafija. Podaci su to koje je objavila agencija za lijekove Europske unije.

Dodatne količine koje stižu iz Latinske Amerike, a naročito od najvećeg proizvođača - Kolumbije, dovelo je do organiziranja većeg broja bandi koje uključuju Maroko i zemlje Balkana u kojima se stvaraju novi putovi krijumčarenja droge izravno od proizvođača do tržišta, piše Guardian.

Meksički drug loard Joaquin “El Chapo” Guzman Junior i Peter Life Blizanci koji su izdali El Chapa: Neće više mirno spavati

To je dovelo do 'uberizacije' trgovine kokainom, koju karakterizira brža dostava u svako doba - bilo gdje, piše u izvješću agencije objavljenom u četvrtak, 13. prosinca. Agencija, čije je sjedište u Lisabonu, također kaže da je to znatno snizilo cijene kokaina:

"Čini se da je fragmentacija trgovine kokainom u Europi rezultirala povećanom konkurencijom između kriminalnih bandi u njihovoj borbi za domaće i strano tržište, naročito za maloprodaju", navodi se u izvješću. "Jedna od posljedica tih promjena je porast nasilja i ubojstava povezanih s drogom".

Pojava više bandi dovela je do novih marketinških i prodajnih metoda, kao što su kuriri koji šalju kokain potrošačima s kojima dolaze u kontakt preko posebnih pozivnih centara. 

Takve kurirske usluge postoje i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji, gdje kupci dolaze u kontakt s dilerima preko pozivnih centara koji se nalaze u Španjolskoj ili na zapadnom Balkanu, navodi se u izvješću. 

Emma Coronel Aispuro Kraljica kartela Life Tko je Emma, žena najvećeg svjetskog dilera kokaina

"Ove nove metode, koje odražavaju" uberizaciju "trgovine kokainom, jasni su znakovi konkurentnog tržišta u kojem prodavači moraju, osim samog proizvoda, uvoditi i nove dodatne usluge, kao što je brza i jednostavna isporuka, te dostupnost u svakom trenutku", piše u analizi.  

Sve veća ponuda kokaina u Europi se posljednjih godina podudara s promjenama tradicionalnih krijumčarskih putova od Iberije do velikih luka u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Luka Antwerp je i dalje jedinstvena. Najveća je ulazna točka za kokain u Europi. Prije dvije godine tamošnje carinske službe zaplijenile su 70,9 tona kokaina, a 2017. 41 tonu kokaina. 

Izvješće je upozorilo da bi novi putovi krijumčarenja kroz luke "mogli biti samo vrh ledenog brijega budući da se i drugi putovi i načini trgovanja ljudima, poput privatnih zrakoplova, jednostavno ne mogu otkriti."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.