Top News
427 prikaza

Tajni plan: Petrov će Oreškoviću prepustiti Most

Tihomir Orešković i Božo Petrov
PIXSELL
Express je iz više izvora saznao da se oni redovito posjećuju i privatno, u obiteljskom okruženju, a nije ni uloga Crkve u ovom odnosu zanemariva

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, mogao bi biti akter scenarija (premda mnogo blažeg) kakvoga je Hrvatska već jednom gledala. 

Bilo je to 2009. godine, kada je Ivo Sanader odstupio s mjesta premijera i prepustio najvažniju funkciju u državi Jadranki Kosor, vjerujući da će on vladati iz sjene, a da će ona biti njegova lutka na koncu. To se, sjećamo se svi, nije dogodilo. 

Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Baš kao što se Sanader prevario u procjeni Jadranke Kosor, tako se - očito - i Karamarko preračunao misleći da će Oreškovića zanimati samo financije. Doista, u javnosti je netom nakon formiranja Vlade prevladavao stav da će premijer Orešković biti lutka na koncu Tomislava Karamarka. 

No kako vrijeme odmiče, svima je jasno da tehnomenadžer koji je pukim slučajem postao premijer nipošto neće biti ničija marioneta. A s takvim stavom raste mu i popularnost u zemlji pa bi uskoro mogao prešišati i samu ‘balkansku kraljicu’, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. 

U HDZ-u su vidno nezadovoljni činjenicom da se njihov šef Tomislav Karamarko nije izborio za svoj dio autoriteta u Vladi. Orešković jest prvi među jednakima, ali sve je više pokazatelja da je skloniji politici mladog Bože Petrova no čovjeka koji ga je politički ‘izmislio’, odnosno lansirao u politiku.

Naime, u jednom intimnom krugu premijer je otvoreno rekao da mu je ambicija ostati u politici i ne vraćati se karijeri uspješnog menadžera. To je, kako je rekao, iza njega, a “politika mu se uvukla pod kožu”.

On, kažu njegovi prijatelji, sad smatra da je dovoljno zreo i iskusan te da može pomoći zemlji.

"Definitivno je istinski domoljub, za razliku od mnogih koji se s time busaju u prsa, a ne plaćaju porez. Da, zamjerali su mu političko neiskustvo, ali valjda je sad jasno da je on brz i nadaren učenik koji stvara svoj politički integritet. Jasno da mnogi nisu sretni s tom činjenicom, mnogi su se potajno nadali da će moći njime manipulirati", govori nam sugovornik pa dodaje: 

“Tu više nije važno je li mu mentor Ivić Pašalić ili Luka Bebić, kako se spekulira, nego činjenica da je pokazao političku zrelost u kratkom roku, iako bez ikakvog prijašnjeg iskustva”.

"Na početku mandata rekao mi je da je zbrinuo tri generacije svoje obitelji i da je došao istinski pomoći svojoj zemlji bez ikakve fige u džepu. On se može vratiti u Tevu, ali siguran sam da neće. Dat će sve od sebe kao premijer, a i izgradit će se u ozbiljnog političara", govori nam sugovornik blizak Oreškoviću. 

Neki ga analitičari nazivaju usamljenim jahačem u Vladi, ali Orešković ima svoje saveznike. Štoviše, svakim ih danom ima sve više.

Od početka velikog saveznika ima u Boži Petrovu s kojim je na dobrom putu i jednog možebitnog političkog manevra.

Članovi Mosta | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Most je još skupina nezavisnih lista, a Petrovu je cilj od te skupine napraviti stranku. I to ubrzo. A spreman je navodno se i odreći šefovske fotelje te bi je rado prepustio Tihomiru Oreškoviću! Njih dvojica su se našli karakterno i svjetonazorski.

Bez obzira na to što ga je Karamarko zapravo kandidirao za predsjednika Vlade, Orešković je saveznika našao upravo u Petrovu. Express je iz više izvora saznao da se oni redovito posjećuju i privatno, u obiteljskom okruženju, a nije ni uloga Crkve u ovom odnosu zanemariva.

"Ne zaboravimo jednu važnu činjenicu, a ta je da Crkva stoji iza Mosta te da je Kaptol, ali i cijeli kler oduševljen izborom premijera koji je praktični vjernik, ima jedan brak i četvero djece. To je jedna od važnijih veza koja spaja Petrova i Oreškovića", rekao je čovjek blizak Mostu. 

U stranci na čijem bi čelu bio, Orešković bi volio vidjeti i ljude od najvećeg povjerenja. To su, kako nam je rekao izvor iz njegova privatnog kruga, Zdravko Marić, ministar financija, s kojim je kliknuo te Stjepo Bartulica, savjetnik za vanjsku politiku.

"Njima naprosto, uz Božu, najviše vjeruje i oni bi bili dio njegova tima", kaže naš sugovornik.

Iako je mogućnost raspisivanja novih izbora sad na dugom štapu (i jasno je da bi to bio prevelik rizik koji bi morao preuzeti HDZ), ona je, kaže nam sugovornik iz HDZ-a, ipak vjerojatna. 

Teško će biti objasniti da Orešković više nije premijer iako ne čini pogreške, no HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, u svakom trenutku u Hrvatskom saboru može tražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Za sada je to nerealno jer prvo trebaju proći unutarstranački izbori HDZ-a na kojima bi jedini kandidat bio Karamarko. Ako i nakon toga HDZ ne bio sretan Oreškovićevim ponašanjem, Karamarko bi mogao tražiti nove izbore. 

Ali pitanje je kako bi HDZ na njima prošao, baš kao i njegovi partneri unutar Domoljubne koalicije, koji takve rezultate i takva mjesta najvjerojatnije više ne bi mogli dobiti. Naravno, ako ćemo vjerovati anketama javnog mnijenja.

"Domoljubna koalicija nije homogena, pa evo Darinko Kosor prije nekoliko dana priziva nove izbore. Ako bi Klubovi unutar koalicije tražili izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću, mogao bi se dogoditi i scenarij da mu povjerenje pruže SDP-ovci. Zvuči ludo, ali u politici je sve moguće! Za sada Orešković ima izborni legitimitet, on proizlazi iz većine u Saboru koja ga je izabrala", kaže naš sugovornik.

No izgleda da Oreškoviću uopće ne bi smetali novi izbori. Ako bi se ostvarila ideja da mu Petrov prepusti čelno mjesto Mosta, vrlo je izgledno da bi Most s njim na čelu profitirao. Oreškovićeva popularnost iz dana u dan raste, a izbori mu mogu dati politički i izborni legitimitet.

Tihomir Orešković sa suprugom | Author: Igor Kralj/POOL/PIXSELL Igor Kralj/POOL/PIXSELL

"Oreškovićeva je jedina želja pomoći građanima, iskoristiti svoje iskustvo, mrežu poznanstava i znanje kako bi zemlja konačno rasla u svakom smislu - i onom gospodarskom i kulturnom i sociološkom. Takvi političari su rijetkost i zato on ima velike šanse", rekao nam je čovjek blizak Tihomiru Oreškoviću.

Hrvatska javnost nije posve upoznata s podatkom da je Orešković vrhu HDZ-a stao na žulj još na početku mandata, kad je izjavio da planira ostati u politici. Ideja je bila da Orešković odradi dvije godine mandata i da ga onda zamijeni Tomislav Karamarko.

"Nije ni Karamarko mislio da će ga Orešković pitati baš za sve, ali oko ovih važnijih stvari, kao i kadroviranja, trebao se s njime usuglasiti. Ma, barem ga pitati za mišljenje, a ne da si preko medija šalju poruke", kaže nam čovjek blizak HDZ-u.

"Mijo Crnoja bio je drugi veliki prijepor između premijera i HDZ-a. Karamarko je grčevito branio tog Crnoju, stajao iza njega, unatoč svim dokazima koji su govorili protiv njegova imenovanja. Naravno, presudio je premijer. Orešković nije mogao vjerovati da se netko uopće usudio čovjeka s takvim aferama, koje su dan za danom izlazile u javnost, kandidirati za časnu ministarsku funkciju. Zapravo, smatrao je to udarcem na Vladu, a onda i na sebe. Priča se da je Petrov nakon svih tih afera s Crnojom odlučio, u dogovoru s premijerom, uzeti nekoga tko će provjeravati kandidate. Ne znam je li to i ostvario, ali to je bio jedan od planova. Sve u cilju da se opet ne našteti ionako krhoj Vladi", kaže nam čovjek blizak Mostu i Boži Petrovu.

Treći kamen spoticanja je slučaj Lozančić. Karamarko je čak i javno tražio od premijera Lozančićevu smjenu. No predsjednik Vlade na to nije reagirao. 

Orešković je istodobno na sebe navukao negodovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a onda je izbila i nevjerojatna afera oko kandidature glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića za ministra branitelja. Premijeru su puna dva tjedna trebala da primi Brkića na razgovor...

Jasno, u čitavoj priči treba imati na umu da je kandidatura istaknuta na krajnje čudan način, Karamarko nije Brkića zvao tjednima, dugo nije bilo jasno ni je li to uopće službeno isticanje kandidature, pristaje li Brkić na to...

"Orešković je i tu pokazao da solira, baš kao i u slučaju imenovanja Jakše Puljiza za koordinatora svih ministarstava", žali se sugovornik iz HDZ-a. 

No vjerojatnije je da Orešković uopće nije solirao, nego da je sve radio u dogovoru s Petrovom. Baš kako nam naši sugovornici i govore. Može se reći da je manevrom oko Imoćanina Jakše Puljiza dao veliku pljusku HDZ-u. 

Iako sad HDZ-ovci govore kako u tome nema afere i kako su nju stvorili mediji, činjenica je da je Orešković uzeo pulena SDP-ovca Branka Grčića za svoju desnu ruku pritom ne pitavši HDZ-ovce imaju li oni nekog svojeg za preporučiti. 

Naprimjer, Ivanu Maletić, koja je cijelu kampanju i pretkampanju odradila tako što je izazivala Branka Grčića zbog nedovoljnog izvlačenja novca iz EU fondova.

Osim toga, HDZ se htio riješiti Jakše Puljiza: ministar za regionalni razvoj i EU fondove Tomislav Tolušić razriješio ga je s mjesta zamjenika.

"Jakša je dobar, ali i u HDZ-u postoje takvi stručnjaci. Ovako ispada da ga je Orešković pokupio s ceste", objašnjava čovjek iz vrha HDZ-a.

Hrvatski sabor | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Premijeru posebno zamjeraju što je mladom Puljizu dao velike ovlasti i kontrolu nad ministrima, pa i utjecaj na strateške odluke.

Mnogi se pitaju kako je uopće Orešković došao do Puljiza? Navodna veza ide preko premijerova savjetnika za vanjsku politiku Stjepe Bartulice koji je Puljiza preporučio premijeru, i to na nagovor SDP-ovca Joška Klisovića! 

Klisović je, pak, navodno s Bartulicom povezan kumstvom. Čudna neka veza, ako je istinita - reći će u HDZ-u.

S druge strane, jedan krug blizak premijeru kaže da je obitelj Jakše Puljiza u dobrim odnosima s obitelji premijerove supruge Sanje Dujmović Orešković.

Puljizovi dolaze iz sela Runovići u Imotskoj krajini, a Dujmovići (djevojačko prezime premijerove supruge) iz sela Ričice, koje se također nalazi u Imotskoj krajini. Pa je navodno i ta činjenica utjecala na to da mladi Imoćanin postane čovjek od najvećeg povjerenja Tihomira Oreškovića.

Premijer za sada, sve do unutarstranačkih izbora u HDZ-u, ima dva mjeseca mira, jer je nerealno da bi Karamarko zazivao nove izbore, a nije dobio drugi mandat.

A do tada sve je moguće. Naravno, i u HDZ-u se odvijaju složeni procesi koji će usmjeriti Karamarkovu, pa i Oreškovićevu budućnost.

Stranačka tijela HDZ-a sastala su se početkom tjedna kako bi vodstvo dogovorilo pravila igre za unutarstranačke izbore. 

No ta je tema došla posljednja na dnevni red. Nacionalna politika bila im je mnogo važnija, a najviše se raspravljalo upravo o premijeru Tihomiru Oreškoviću. I to vrlo kritički.

"Naravno da smo nezadovoljni. Dva tjedna nije bio u stanju primiti našeg Milijana na razgovor. I zbog ovoga oko Puljiza. I Lozančić...", žale se sugovornici iz vrha HDZ-a.

Sat vremena Orešković je, doznajemo, bio na tapeti Predsjedništva HDZ-a.

"Koji je njegov legitimitet? Koliko ljudi bi njemu dalo glas? HDZ je, što god netko mislio o nama, ozbiljna stranka", ljute se ljudi iz vrha HDZ-a.

Unatoč takvim stavovima iz HDZ-a, Orešković je na konferenciji za novinare u srijedu poručio kako “dobro surađuje s Karamarkom”. Tada je rekao i da se sastao s Brkićem.

HDZ-ovci će prvi put glasati po principu jedan član - jedan glas. Brkić kaže kako je to “još jedno ispunjeno obećanje Tomislava Karamarka.”

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.