Top News
11752 prikaza

Titov avion danas je Red Bullova svjetska atrakcija

Titov avion
YouTube screenshot
Nevjerojatna povijest Titovog predsjedničkog aviona DC-6B kojeg je JAT kupio potpuno novog 1958. godine

 Austrijanci se diče Titovim prijevoznim sredstvom. Riječ je o Titovom avionu DC-6B izgrađenom 1958. godine. Danas se on nalazi u Salzburgu i od milja ga zovu 'Diva'.

Ovaj avion s nevjerojatnom poviješću, obnovljen je u tom gradu 2004. godine i o njemu stručnjaci imaju samo riječi divljenja. Kako kažu, njegova veličina i besprijekorni retro-dizajn čine ga krunskim draguljem zbirke u hangaru 7 salzburške zračne luke.

Josip Broz Tito razočaranje Top News Zašto Tito nikad nije dobio Nobelovu nagradu?

Među ljubiteljima aviona i avio-stručnjacima on je vrlo dobro poznat u cijelom svijetu. Avion je iste godine kad je izašao iz tvorničke hale prodan tadašnjoj državnoj zrakoplovnoj tvrtki "Jugoslavenski aerotrasnport" ili poznatiji pod skraćenicom JAT.  Odmah je pretvoren u luksuzni zrakoplov za Josipa Broza Tita i njegove ugledne goste. Ali 1975. godine Titu je dosadio stari avion i prodao ga je tadašnjem predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi. I on ga je koristio kao VIP zrakoplov, a kad je i njemu dojadio, ovaj avion je jednostavno strpan u hangar zračne luke u zambijskom glavnom gradu Lusaki.

Tamo bi i ostao da se u Lusaku nije zaputio Chris Schutte, operater malih zrakoplova iz namibijskog grada Windhoeka. Zapravo je namjeravao kupiti taj avion kako bi iz njega izvadio zamjenske dijelove za svoj DC-4, ali je vidio tamo dva identična aviona DC-6, a bila su to ujedno i dva posljednja aviona tog tipa, koje je Douglas proizveo. Odmah je kupio oba i najprije je renovirao ovaj koji je imao slavniju povijest. 

Oba zrakoplova letjela su u Schutteovoj tvrtki a služila su za turističke panoramske letove iznad Viktorijinih vodopada, pa promotivni letovi za Miss Universe, i slično. No sve veći nemiri uz granicu s Angolom 1999. godine, otjerali su turiste i Schutte je morao prodati Titov DC-6. 

U ožujku 2000. godine, za taj je avion saznao Sigi Angerer, tada bivši glavni pilot Flying Bullsa. Oglas je pročitao u stručnom časopisu i odmah je nastala uzbuna. Već dva dana otputovao je u Namibiju i u Windhoeku se našao s Chrisom Schutteom da bi potpisao predugovor i pregledao avion.

Tito i Jovanka Posljednji dani Top News Titov liječnik: "Pred smrt je pjevao na ruskom"

Četiri mjeseca kasnije, točnije 7. srpnja Sigi Angerer je s cijelom ekipom mehaničara, inženjera leta, zatim dva iskusna kapetana iz South African Airwaysa, te filmskom ekipom, krenuo s brodom prema Namibiji. Sa sobom su ponijeli sve moguće zamjenske dijelove, tone ulja za podmazivanje i spremnik goriva. 

Slavni avion je konačno poletio iz Windhoeka za Salzburg uz četiri međuslijetanja, pa je putovanje trajalo 28 sati, ali je prošlo bez ikakvih problema. Ovdje je dokumentarni film koji su snimili o tom slavnom pothvatu i ispričali njegovu slavnu povijest:

Ova, mnogo detaljnija restauracija aviona je počela 2001. godine u tvornici izgrađenoj dijelomično samo zbog ovog dragocjenog primjerka DC-6. 

Iz tvornice je izašao u ljeto 2004., a tri godine kasnije i s nekoliko desetaka tisuća sati leta više, otkazana je registracija zrakoplova u Namibiji i prenesena je u američki registar pod identifikacijskim brojem N996DM. Avion je dobio sasvim novi interijer, ali je maksimalno zadržan povijesni koncept. Ima četiri nova motora i osuvremenjena mu je elektronika.

Bitka na Sutjesci Mitska bitka Life Sutjeska je bila klaonica: Pola poginulih bili su Hrvati

Tijekom izuzetno složenog restauratorskog rada zrakoplov su demontirali do posljednjeg vijka i pojedinačne komponente, a zatim su ga ponovno sastavili. Stanje zrakoplova nije bilo toliko dobro koliko se mislilo, pa je zahtijevalo više posla, ali ima i sretan kraj. Stručnjaci kažu da je avion sad bolji nego ikada i tako je renoviran da ga se može smatrati potpuno novim. 

 

U srpnju 2013. DC-6B je konačno dobio austrijsko državljanstvo i sad leti pod registracijom OE-LDM, pa je ujedno postao prvi ovakav model aviona u povijesti austrijske avijacije. Kad god se pojavi na nekom aerodromu, Titov avion je prava atrakcija, pa ga aviozaljubljenici, čim ga vide u nekoj europskoj zračnoj luci, snime i postave video na youtube. Primjerice, u ovom videu voditelj avioshowa je let ovog aviona opisao riječima - "apsolutni 'highlight' dana".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Irinissa
    Irinissa 19:02 07.Svibanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com