Life
13735 prikaza

Slobo i Mira pokrali Titovo blago iz vile na Dedinju?

Slobodan Milošević i Mira Marković
REUTERS
Činjenica je da se najvećem broju Titovih vrijednosti gubi svaki trag nakon useljenja Miloševića

Državna vila Mir na Dedinju u koju se trebao useliti Tito, ali to nije doživio, i nekoliko zgrada u njezinom kompleksu bili su puni vrijednih umjetnina i eksponata, kojima se izgubio svaki trag od 1999. godine kada se u tu vilu uselio bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom Marković. Ni danas se ne zna što se dogodilo s blagom, koje ima neprocjenjivu vrijednost, a povjesničari u Srbiji sumnjaju da su blago ukrali Milošević i supruga. 

Slobodan Milošević Nova otkrića Top News Tajni dokumenti: Milošević je bio mentalno bolestan

Živko Brković, povjesničar umjetnosti ističe da se Milošević uselio u 'zaštićeni prostor' u Užičkoj ulici u Beogradu, koji je tada pripadao Memorijalnom centru "Josip Broz Tito" i da je zbog toga bio pun rijetkih eksponata, među kojima su i eksponati koji datiraju još iz antičkog doba. Tamo su se nalazile izuzetno vrijedne skulpture, oružje i nakit, slike nekih od najpoznatijih slikara....

Van kontrole

"Neke od tih stvari nemaju cijenu. Činjenica je da se najvećem broju toga gubi trag nakon što se tamo uselio Milošević. Među imovinom je bila korintska kaciga iz 7. stoljeća prije nove ere, koju je Tito dobio na poklon od grčkog kralja Pavla. Njezina vrijednost je neprocjenjiva. Zatim, također vrlo vrijedna bila je i sfinga koju je Titu darovao egipatski predsjednik Naser", rekao je Brković i dodao:

Korintska kaciga | Author: Wikipedia Wikipedia
"Umjetnička djela i ostale stvari su, nakon Miloševićevog useljenja, ostala van kontrole stručnih službi, pa ih se lako moglo prodati i opljačkati. Još tada sam pisao nadležnima i tražio odgovor, pisao sam i otvorena pisma, ali odgovor nikada nisam dobio. Do danas svi još uvijek o ovome šute", kaže Brković. 

Zato je, dodaje on, i dalje nepoznato je li to državno blago negdje premješteno i sačuvano ili je razgrabljeno i prodano.

Inače, vila Mir je sagrađena sedamdesetih za Tita, ali on se nikada u nju nije uselio. Nakon njegove smrti, postala je dio Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i tu su bili izloženi Titovi osobni predmeti, oružje, arheološka zbirka, te pokloni koje je Tito dobivao iz cijelog svijeta - od konjičke sablje s drškom koja je ukrašena dijamantima i raznog drugog skupocjenog oružja do kompleta za kavu od zlata i srebra, skulptura i arheoloških zbirki.

Jovanka Broz je devedesetih tražila da joj se da dio Titove imovine, među kojom i dio tih stvari, ali nije ništa dobila.

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:03 11.Prosinac 2017.

    banda