Top News
32343 prikaza

Tko je žena koja tvrdi da ju je silovao Ronaldo?

Cristiano Ronaldo i Kathryn Mayorga
Screenshot
Učiteljica iz Las Vegasa prije devet godina radila je kao hostesa, a tada ju je, navodno, analno silovala nogometna superzvijezda

"On je nevjerojatno slavan i moćan, i naravno da sam užasnuta, bojim se što će se sa mnom dogoditi sada kada opet krenemo s tim slučajem. Zato sam i potpisala ugovor, jer sam se bojala posljedica", rekla je za Der Spiegel Amerikanka Kathryn Mayorga koju je, ona tvrdi, 2009. u njezinom rodnom Las Vegasu silovao nogometaš Cristiano Ronaldo.

Danas 34-godišnjakinja, a tada 25-godišnjakinja potpisala je i papire koji su nogometašu trebali garantirati da skandal nikada ne okalja njegovo ime, no u svijetlu #MeToo pokreta i promjene društvene klime u proteklih godinu dana njegova budućnost ovime postaje neizvjesnija.

Prema zakonima američke savezne države Nevade, seksualni su zločini drugi po redu poslije ubojstva po ozbiljnosti i ako se dokažu mogu nositi i kaznu od doživotnog zatvora.

Cristiano Ronaldo u Juventusu | Author: Facebook Juventus Facebook Juventus
Mayorga, koja priznaje da je od straha potpisala nagodbu s Ronaldom, sada želi oživjeti slučaj i dovesti nogometaša na sud, a njezin odvjetnik kaže na je nagodba nevažeća. Mayorga je dala otkaz u osnovnoj školi u kojoj je radila te se povukla u anonimnost kako bi se "zaštitila i pripremila za sve što slijedi".

Nogometaš i Mayorga upoznali su se 2009. godine ispred kluba u Las Vegasu. Ronaldo, koji je tada privodio kraju svoj 94 milijuna eura teški transfer iz Manchester Uniteda u Real Madrid, došao je u grad kocke na godišnji odmor skupa s nećakom i drugim članovima obitelji.

Mayorga je tada radila kao, mi bi smo to nazvali, hostesa ispred klubova. Njezin je posao bio, kako ga ona sama opisuje, da se ispred ulaza pravi da pije alkohol (a zapravo pije vodu) dok se zabavlja s prijateljicama.

Susreli su se ispred ulaza u klub Rain, noćnog kluba koji je dio Palms Casino Resorta. Postoje i paparazzo fotografije koje pokazuju Mayorgu da priča s Ronaldom. On je odjeven u bijelu košulju s uskom crnom kravatom, a ona je u svijetlosivoj haljini. 

No, ono što se odvilo u hotelskoj sobi, ako je vjerovati Mayorgi, nema veze s pogledima divljenja koje su ona i Ronaldo izmjenjivali u klubu.

Ono što je potpuno jasno i što niti jedna strana ne može negirati jest da je nogometaš djevojci "radi nečega" isplatio 375 tisuća dolara nekoliko mjeseci kasnije u izvansudskoj nagodbi, a ona se obvezala da više neće javno govoriti o navodnom silovanju.

Pulitzer pobjednici POBJEDNICI Top News Njujorške novine dobile Pulitzera za razotkrivanje Weinsteina

O svemu je prvi pisao njemački magazin Der Spiegel, kojem se Ronaldo prijetio i tužbom, a sve se odigralo i u osvit skandala "Football Leaks".

Ronaldovi su odvjetnici priču prozvali "novinarskom fikcijom" no ta se karakterizacija ispostavila krivom.

Tri su razloga zašto je Mayorga odlučila progovoriti. Prvo, piše Der Spiegel, sada ima novog odvjetnika koji ima mnogo više iskustva i tvrdi kako je prvotni dokument neobvezujući, te je u njezino ime pokrenuo civilnu tužbu protiv Ronalda.

Dokumenti koje je priložio sadrže i vrlo inkriminirajuće prepiske i dokumente, a jedan od njih citira Ronalda koji je nedugo nakon spomenute večeri dao iskaz u kojem kaže kako je "ona rekla 'ne' i prestani više puta".

Drugi je razlog već spomenuta promjena društvene klime, posebno nakon slučajeva Weinstein i Cosby, ali i niza drugih.

Treći je razlog, kaže njezina obitelj, jer Kathryn smatra da je došlo vrijeme za pravdu i jer želi vidjeti hoće li se javiti još žena koje će priznati svoje priče o incidentima s Ronaldom.

"Ona se od tog događaja nikada nije vratila na staro, svaki dan to proživljava. Najgore je kada vidi njegovo lice negdje. On je nogometni bog i svi misle da je savršen i bezgrešan, a ona je zgažena", kaže njezina majka Cheryl Mayorga, a podržavaju je i otac Larry te brat Jason.

Obitelj živi u kući u Las Vegasu gdje je umirovljeni Larry radio kao vatrogasac, dok se majka brinula o dvoje djece i kući s velikim vrtom i bazenom.

Neymar/Messi PREPOROĐENI Life Zvijezde nogometa: Danas su ljepotani, ali nekad...

Kathryn je u srednjoj školi igrala nogomet i bila u izviđačima. Imala je problema s učenjem jer pati od ADD-a, što je i razlog zašto priča jako brzo. Usprkos tome, završila je novinarstvo na sveučilištu Nevada i s puno ljubavi govori o gradu u kojem je odrastala.

"Svaki dan je bilo nekih aktivnosti, svugdje smo išli kao obitelj, svašta smo radili", kaže Mayorga koja se 2008. udala za konobara no brak se raspao nakon godinu dana i ona se vratila u roditeljsku kuću.

Bavila se manekenstvom i zarađivala kao hostesa, puno je putovala i bila vrlo sretna i zadovoljna sa svojim životom, sve do incidenta.

"Radi tog posla su me probali diskreditirati, kao da radim kao nekakva prostitutka, a ne kao hostesa. Takvim poslovima se "dobre djevojke" ne bave, govorili su mi. Meni, koja gotovo da i ne pijem, a kamoli nešto drugo", kaže Mayorga koja je te večeri popila "doslovno jedan gutljaj šampanjca, ostatak večeri je pila vodu". 

Treba napomenuti da je i testiranje odmah poslije incidenta pokazalo da u organizmu nije imala alkohola niti droge.

Te je večeri bila tamo s prijateljicom Jordan (Der Spiegel je promijenio njezino ime) koja joj je prva poslala poruku da je ispred kluba poznati Ronaldo. On joj se, priča Der Spiegelu Mayorga, smijao jer mu se na početku nije htjela pridružiti.

Kada su počeli pričati Ronaldo ju je pristojno upoznao sa svima iz svoje pratnje, ponudio joj piće te je zamolio za telefonski broj. Vrlo brzo je Mayorga dobila poruku da im se ona i prijateljica pridruže na privatnom tulumu.

Cristiano Ronaldo, Kathryn Mayorga | Author: Screenshot Screenshot

Kada su se susreli u lobiju Ronaldo joj je rekao da idu kod njega u apartman koji ima jacuzzi i prekrasan pogled na grad.

"Nisam htjela ulaziti u jacuzzi jer nisam htjela uništiti haljinu, a bilo mi je i na pameti da uskoro odem jer sam ujutro imala snimanje, no Jordan stvarno voli izlaske i znala sam koliko joj to znači. Ronaldo mi je rekao da ima nešto u što se mogu presvući i ja sam otišla u prostranu kupaonicu to staviti na sebe", prepričava Mayorga.

U tom je trenutku za njome došao i Ronaldo. 

"Molio me da mu barem 30 sekundi diram penis. Ne samo da sam odbila nego mi je iste sekunde kroz glavu proletjela pomisao kako je ovaj tip jadnik. Rekao mi je da će me pustiti iz kupaone ako ga poljubim. To sam i učinila, a to je samo pogoršalo stvari, on je nasrnuo na mene. Kada je došao jedan od njegovih prijatelja on je prestao, a ja sam navukla haljinu i pokušala pobjeći. No, Ronaldo nije prestao, zgrabio me, bacio i analno silovao bez lubrikanta i bez kondoma", prepričava Mayorga.

On joj se poslije toga, tvrdi, umiljavao, i pokazivao kajanje. Tepao joj je i rekao kako je on "99 posto dobar, osim onog jedan posto".

Luc Besson Slavni Besson Top News Optužila redatelja: "Silovao me dok sam bila u nesvijesti"

"Urlala sam i pitala ga ima li šanse da mi je sada prenio nešto, on je rekao da ne jer da se kao profesionalni sportaš stalno mora testirati", kaže Mayorga čija je prijateljica primijetila da je pri izlasku iz kupaone Kathryn izgledala očajno.

Ronaldo se, navodno, sjeo kraj jacuzzija i htio još družiti sa djevojkama no Kathryn ga je ignorirala. Kada je shvatio da je oko njih nelagodna tišina pobrao se, a Kathryn je zaključila da nema smisla da prijateljici govori što se dogodilo.

Kada je krenula kući počeli su je mučiti bolovi, ali bojala se otići u bolnicu. Jordan je nekoliko sati kasnije, kada su se internetom krenuli rojiti natpisi o Ronaldovoj curi iz Las Vegasa, priznala da ju je Ronaldo silovao.

Na kraju je anonimno pozvala policiju, no to se ipak pretvorilo u veliki kaos u koji su se uključili i njezini roditelji. Odjeća je spakirana, a napravljen je i test za silovanje, te su fotografirana oteknuća. Zaključak je kako je jasno da je došlo do nasilne analne penetracije. Dobila je antibiotike i puštena je kući, da se bavi time hoće li podići tužbu ili ne.

Tek je dva tjedna kasnije, kada je davala iskaz i imala prvu odvjetnicu (vrlo neiskusnu), Mayorga je izrijekom spomenula Ronaldovo ime.

Policajci su joj odmah iskreno rekli da njezin posao, činjenica da je s njime otišla u sobu i poljubila ga, rade protiv nje, posebno ako je s druge strane netko moćan poput Ronalda.

Las Vegas Strip | Author: Thinkstock Thinkstock
Zapisnik je napravljen, i slučaj je dokumentiran (i upravo zato prema zakonima Nevade ne može otići u zastaru), a policajci su dali Mayorgi vremena da odluči što želi.

"Imala sam relativno neiskusnu odvjetnicu. Ona me uvjerila da je nekakav izvansudski dogovor idealan put, a i ja sam to mislila jer sam imala nagomilane dugove radi liječenja, te sam htjela da se on napokon suoči sa mnom", kaže Mayorga.

Vrlo skoro i Ronaldovom je odvjetniku Osório de Castru bilo jasno da su optužbe vrlo ozbiljne, te da ih ne treba ignorirati.

Ronaldo, koji se u nizu dokumenata zove X. dok je Mayorga C., ispunio je čitav niz upitnika na kojima je vidljivo da mu priča "vrluda", a prvi je upitnik taj koji bi ga mogao "pokopati".

U njemu X. kaže da je "C više puta urlala "ne"", kao i da se nogometaš "kasnije ispričao".

X: Nije se žalila da sam bio grub, ali je rekla da sam je prisilio. Ništa nije spomenula o tome da želi ići na policiju.

Uma Thurman Žrtva nasilja Life "Tjerao me na oralni seks, a onda skoro ubio na setu"

Na zimu 2009. Ronaldo je američkom djelu odvjetničkog tima rekao kako "vrijeme istječe i moramo se dogovoriti kako se pripremiti za bitku". U isto vrijeme angažiran je privatni detektiv čiji je posao bio saznati sve što može o Mayorgi.

To je bilo tako jasno da je njezin otac Larry inzistirao da s njome vježba udarce kako bi se bila u stanju obraniti od napada.

Uskoro su joj ponudili medijacije, a tada i novac. De Castro je tijekom razgovora Ronaldu slao smsove, obavještavajući ga koje cifre su na stolu te kako će ih pokušati smanjiti.

Mayorga se medijacije prisjeća kao "nevjerojatno stresne".

"Oni su se smijali i šalili te mi govorili da sam radi svog posla bila kurva, a ja sam se svako malo morala pokupiti iz sobe te otići negdje plakati", kaže Mayorga.

Na kraju joj je Ronaldo platio iznos jedne svoje tjedne plaće u klubu: 375.000 dolara.

U ugovoru su naveli ludosti poput toga da "Mayorga ne smije njegovo ime spominjati niti na psihoterapiji niti pred svojim roditeljima" kao i "obrisati svaki elektronički ili pisani dokaz o njihovom kontaktu".

Među tim dokumentima je i pismo koje je gnjevna Mayorga napisala nogometnoj zvijezdi. Der Spiegel pismo opisuje kao šest stranica užasa.

Cristiano Ronaldo | Author: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
"Urlala sam NE NE NE NEEE i molila te da prestaneš".

"Zaskočio si me s bijelom krunicom oko vrata, što misliš što bog o tome misli, što misli o tebi?"

"Nadam sa da si naučio nešto i da ćeš učiti na ovom slučaju, nemoj uništiti nečiji život kao što si moj."

"Briga me za tvoj novac, to je posljednja stvar na svijetu koju sam ikada htjela, želim pravdu, ali pravde u ovom slučaju nema".

Nagodbu između Mayorge i Ronalda potpisao je čitav niz odvjetnika, kao i sam Ronaldo. Za njega je to označilo kraj cijele stvari, a za nju početak užasa, mučenja, depresije i suicidalnih misli.

"Ona više nije ista osoba, više nije moja sestra, nego neka žena prepuna agresija, bijesa i tuge", opisao je Kathryn njezin brat Jason.

"Među komentarima ispod Der Spiegelovih članaka pročitala sam komentar koji kaže "kao da Ronaldo mora silovati ženu da bi dobio". Da, to je i meni jednom prošlo kroz glavu, ali eto, izgleda da mora. Tu sam se odlučila boriti usprkos svim silnim milijunima njegovih obožavatelja", kaže Mayorga. 

Leslie Mark Stovall, Mayorgin novi odvjetnik, tvrdi da je "ugovor nevažeći jer su oni najbrutalnije iskoristili njezinu emocionalnu krhkost, a riječ je i o kriminalnom udruživanju kako bi se osobu spriječilo u tome da ode sa slučajem na sud".

Der Spiegel više je puta nogometašu nudio prilike da se izjasni, da intervju ili izjavu. On je odbijao, a sada će, čini se, svoju obranu morati iznositi na sudu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vesna 12:45 03.Listopad 2018.

    Odvjetnici nanjuše veliku lovu i onda ubjeđuju klijenta jer što više novaca izvuku,pogotovo od ovakvih bogataša,više i oni dobiju.Dotičnoj se osladio lagodan život od prve isplate i sada ju nije bilo teško nagovoriti.Ovako zgodnoj,pravoj ljepotici nije bilo teško napaliti mladog ... prikaži još! čovjeka,a onda je kao vikala ne.Dobrovoljno je došla,dobrovoljno se skinula i dobrovoljno raširila noge.Još bi nju trebalo kazniti ako se uspostavi da se bavila prostitucijom,a nije plaćala porez.