Top News
1706 prikaza

Todorić proziva Plenkija: "A što je napravio?"

Ivica Todorić
Marko Prpić (PIXSELL)
U svom najnovijem blogu Ivica Todorić preispituje rezultate premijera u prvoj godini njegova rada

Osnivač i bivši predsjednik Uprave Agrokora pod istragom Ivica Todorić u novoj je objavi na svome blogu ustvrdio da je stvarni rezultat prve godine mandata Vlade Andreja Plenkovića pad CROBEX-a za 7,5 posto u okolnostima rekordnog rasta svjetskih burzi.

Pozivajući se na podatke koje je objavio Poslovni dnevnik krajem prosinca 2017.  prema CNN-u, navodi sa je tržišna kapitalizacija kompanija te posljedično vrijednost njihovih dioničara na svjetskim burzama kroz 2017. nastavila pozitivan trend značajnog rasta vrijednosti: "S&P 500 (indeks 500 najvećih kompanija izlistanih u New Yorku) porastao +20% ....; Dow Jones Industrial Average ojačao +25%; Indeks hongkonške burze Hang Seng ojačao +35%;  FTSE 250 (indeks 250 najvećih kompanija izlistanih na Londonskoj burzi) rastao +15%. Globalno, najznačajniji rast je ostvaren na argentinskom tržištu gdje je indeks MERVAL dosegnuo rekordnu vrijednost od 29.198 bodova i za 2017. je godinu u plusu čak 73%." 

Prenosi ocjenu analitičara da je uspon argentinske burze rezultat niza ekonosmkih reformi, nakon pobjede Mauricija Macrija na predsjedničkim izborima prije dvije godine, koje su dodatno potaknule poslovno povjerenje.

A što se događa s hrvatskim tržištem, pita Todorić i ističe da, nakon pozitivnog kretanja u razdoblju od 2013. do 2016. koje se očituje u rastu CROBEX-a od 11,2%, u 2017. godini dolazi do preokreta jer je tijekom godine "pao za 7,5% u okolnostima rekordnog rasta svjetskih burzi".

"Na taj način CROBEX je izgubio korak sa pozitivnim trendovima u svjetskom gospodarstvu, narušio vrijednost dioničara, smanjio povjerenje investitora te otežao daljnji razvoj ionako narušenog tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj," stoji u današnjoj objavi, pod naslovom: "Koji su stvarni rezultati Plenkovića u prvoj godini mandata?"

Todorić podsjeća na Plenkovićevu izjavu iz rujna prošle godine da je donošenjem Lex Agrokor uspotavljeno novo povjerenje prema toj kompaniji, te mu poručuje:

"Evo predsjedniče hrvatske Vlade, gospodine Plenkoviću kako vaše povjerenje izgleda u praksi! Navedeno ukazuje kako se pravim državničkim odlukama na primjeru Argentine povjerenjem stvaraju nove vrijednosti dok hrvatska vlada vođena činovnicima uništava vrijednost hrvatskim građanima, poslovnim subjektima te institucionalnim investitorima među kojima su i domaći mirovinski fondovi. Najtragičnije od svega što se pogodovanjem partikularnim interesima dodatno narušilo povjerenje investicijske zajednice u hrvatsko gospodarstvo".

Todorić se nalazi u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj jer hrvatsko državno odvjetništvo protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je malverzacijama izvlačio novac iz kompanije. Nakon otvaranja istrage blokirana mu je imovina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.