Top News
9730 prikaza

Tomo Horvatinčić - kako je sve do sada izbjegao pravdu

Tomislav Horvatinčić
Filip Brala (PIXSELL)
Dobri odvjetnici i tragikomični hrvatski sudovi doveli su do toga da kontroverzni poduzetnik nije odležao niti jedan dan zatvora

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zbog smrti talijanskog bračnog para čeka sudsku odluku nakon posljednje žalbe na presudu. Horvatinčićeva je obrana na ročištu u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru, koji odlučuje o žalbama, iznijela argumente kojim pokušava srušiti nepravomoćnu presudu šibenskog suca.

U žalbi Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević argumentirao je niz razloga zbog kojih obrana očekuje ponovno suđenje, no ovog puta na Županijskom sudu. 

Kako saznaje Jutarnji list, presudu su, navodno, srušili jer zbog izmjena Kaznenog zakona, umjesto Općinskog suda trebao suditi Županijski sud u Šibeniku. Utvrdili su, navodi list, da je žalbeni navod obrane, formalne prirode, posve osnovan te bi samo potvrđivanje bilo u suprotnosti sa sudskom praksom.

Tomislav Horvatinčić Tomo Horvatinčić Life Život obilježen aferama: I sin ga se odrekao

"Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sad je pod županijskim sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu", kazao je za 24sata drugi odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica. 

Za kazneno djelo za koje je optužen Horvatinčić Kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora u rasponu od minimalne tri godine do maksimalnih 12 godina, a općinski sudovi ne mogu suditi kad je zapriječena kazna veća od 10 godina.

I tako već godinama se Horvatinčić izvlači od bilo kakve kazne za brojne prometne prekršaje. Od rujna 1999. do veljače 2011. Tomislav Horvatinčić je počinio čak 31 prekršaj u prometu.

Tomislav Horvatinčić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Unuka pokojne Mande Vučković i danas može do u detalja prepričati događaj iz 1980. godine kad je s bakom i majkom hodala Zagorskom ulicom. Na pješačkom prijelazu na tada 75-godišnju Mandu Vučković naletio je Horvatinčić i pobjegao s mjesta nesreće, a da se nije ni osvrnuo. 

"On je njih pokosio, nakon jedno 15-tak metara stao je, izašao van, okrenuo se, vidio što je napravio, sjeo u auto i otišao kao da se ništa nije dogodilo.

Ali, pronašli su ostatke, ljudi su zapamtili tablicu – očevici, na krhotine stakla je pala naljepnica od limara koji ga je popravljao i na bazi niza podataka pronašli su kombi, našli su vozača i u međuvremenu se i on pojavio”, ispričala je kasnije Marija Nosek, unuka Mande Vučković, koja je preminula na mjestu nesreće.

Horvatinčić se na sudu izvlačio da je morao pobjeći jer su mu na mjestu nesreće prijetili. Dobio je dvije godine uvjetnog zatvora samo zahvaljujući novcu i dobrim odvjetnicima. 

Jednom prilikom u Večernjem listu rekao je da se boji krvi. No to ga nije spriječilo da i dalje divlja autom po cestama. Jer je devet godina nakon Mande Vučković opet ubio ženu na Aleji Bologne.

Bilo je to u veljači 1989. godine i opet je njegova žrtva bila nedužna pješakinja Nada Petrović. Protiv njega su podnijeli kaznenu prijavu, no nikad se nije saznalo da je zbog ove nesreće odležao i dana u zatvoru, kao ni prvi put. 

Kuća Miroslava Kutle Sad imaju sve Life Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

Napokon 2009.. godine skrivio je opet prometnu nesreću u kojoj je moćnim Range Roverom naletio na Opel Astru u kojoj je bilo četvero ljudi. Nije bilo mrtvih, ali se jedna od svjedokinja prisjetila:

"Skretao je u desno ali je to bilo takvom brzinom da ga je odnijelo u treću traku. Čim sam vidjela da je za volanom sjedio Horvatinčić rekla sam mužu da zove svog prijatelja u policiji jer će Horvatinčić sigurno pobjeći."

U policijskom zapisniku je potvrđeno da je vozio prebrzo i izgubio nadzor nad automobilom, te udario u Opel.

Ono što se zna da u zatvoru nije bio. I za treću nesreću u kojoj je sudjelovao je on bio kriv, no ni tu nije osuđen: 2009. se svojim Range Roverom kod Bregane zaletio u Opel Astru u kojoj su bili supružnici s dvoje malodobne djece. Taj put,srećom nije bilo mrtvih, a ni tad se ne zna kakvu je kaznu dobio, ako je uopće i bio kažnjen. 

Ni dvije godine kasnije usmrtio je bračni par u jedrilici jureći jahtom šibenskim akvatorijem sa svojom partnericom i bivšom osobnom bankaricom  Anicom Đerđom Dilber. 

Prometna koju je prouzročio Hrvoje Žužić Povijest smrti Top News Oni su ubojice s hrvatskih cesta, a danas su na slobodi

Jahtom 'Itama' zbog brzine kojom se u njih zaletio, gotovo je prepolovio plovilo na kojem je bio talijanski bračni par Francesco i Mariela Salpietro. Državna odvjetnica Irena Senečić u tužbi protiv Horvatinčića je navela:

"U žiži sezone glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja..." 

Iako je odmah nakon nesreće policiji skicirao položaj brodova prije i u trenutku nesreće, na suđenju se Horvatinčić branio inače rijetkim ali zahvaljujući njemu, sad već dobro poznatim zdravstvenim poremećajem nazvanim sinkopa. Tvrdio je da je nekoliko trenutaka prije nesreće izgubio svijest i da se ničeg ne sjeća. Oko spomenutog crteža koji je napravio i koji je ostao u policijskom zapisniku, nitko nije radio problema, pa ga je Maja Šupe osudila opet na uvjetnu, unatoč dva izgubljena nedužna života. 

Tomislav Horvatinčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Sudac Ivan Jurišić odbio je u veljači zahtjeve odvjetnika obiju strana u sporu o dodatnim vještačenjima, ispitivanjima i dokazima pa se krenulo u iznošenje obrane Tomislava Horvatinčića.

"Bio sam cijeli dan na brodu na suncu, a bilo je dosta sparno. Kao iskusni mornar koji plovi 25 godina, bio sam na timunu i vozio od tri do pet milja na sat dok se nisam udaljio od obale. Izglisirao sam na nekih 16,17 milja na sat, a na 25 milja na sat uključio sam autopilot. Sjedio sam na povišenom sjedalu i promatrao po moru, sve do trenutka kad sam čuo nekakvu čudnu grmljavinu. Iza toga se dogodilo to što se dogodilo. Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i otad se ničega ne sjećam", rekao je Horvatinčić te dodao kako - da je bio pri svijesti - sigurno ne bi dopustio da mu se talijanska jedrilica približi na 40 metara, pa i više.

Kuća Miše Broza Lokacija Top News Rat za imanje Titove žene: Želi ga i Horvatinčić?

Rekao je da je odmah desetak puta nazvao broj 092, ali je zbog šoka zaboravio da se on više ne koristi za hitne slučajeve.

"Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koji je ulazilo more. Nijemac koji je gumenjakom došao do njih rekao mi je da im se više ne može pomoći", branio se Horvatinčić i još rekao da je on pravi filantrop, da je obitelji poginulih ponudio 214.000 eura odštete... 

No odvjetnik Salpietrove djece, Ognjen Frangeš tvrdi da je odštetu sinu i kćeri poginulih Talijana isplatila tvrtka vlasnik Horvatinčićeva broda, a on sam nije im dao ni lipe.

"Baš se pitam kolika je to svota koja bi bila dovoljna da može mirno spavati. Broj žiroračuna ima, ali na njega nikad nije uplatio ni lipe", rekao je nakon rasprave Frangeš. No, još je važnije da zbog našeg pravosuđa ovaj višestruki ubojica iz nehaja do danas nije odležao ni dana u zatvoru. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 17:48 08.Studeni 2019.

    Stid Vas bilo

  • BESTpartizan 11:35 08.Studeni 2019.

    glasajte za hdz opet