Top News
2165 prikaza

Trećina Hrvata smatra da je silovanje prihvatljivo

Žrtva silovanja
Davor Puklavec (PIXSELL)
Rezultati istraživanja objavljeni su u sklopu istraživanja spolnog nasilja, a posebno nasilja nad ženama

Je li žrtva silovanja bila pijana? Je li bila malo golišavo odjevena? Takva i slična pitanja o seksualnom odnosu bez pristanka postavili su anketari tisućama europskih građana. Rezultati istraživanja o spolnom nasilju, provedenom uz blagoslov i financijsku pomoć Europske komisije su iznenadili čak i institucije koje su provele istraživanje.

U nekim europskim državama više od polovice ispitanika misli da je silovanje opravdano ili prihvatljivo pod nekim uvjetima. Poražavajući su to rezultati istraživanja Eurobarometra provedenog na uzorku od nešto manje od 28.000 ispitanika i nedavno objavljenog na stranicama Europske komisije.

Rezultati u Hrvatskoj

U Hrvatskoj nešto više od trećine svih ispitanika misli da je snošaj bez pristanka opravdan u nekim situacijama, što je znatno iznad prosjeka Europske unije koji je 27%. Da se ne vrtimo kao mačak oko vrele kaše, 19% ispitanika iz Hrvatske reklo je da je silovanje prihvatljivo ako je žrtva bila pijana ili pod utjecajem droga. 16% ispitanika reklo je da je silovanje opravdano ako je žrtva nosila provokativnu odjeću. Zanimljivo je da čak 21% ispitanih žena u Hrvatskoj misli da je silovanje opravdano ako je žrtva pijana ili nadrogirana, dok je taj postotak kod muškaraca oko 16%.

Silovanje prihvatljivo - istraživanje u Hrvatskoj -hr | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Što se tiče golišave ili provokativne odjeće, stavovi muškaraca i žena su identični. 16% ispitanika muškog i ženskog spola uvjereno je da je silovanje opravdano ako je žrtva bila razgolićena. Detaljne rezultate istraživanja možete preuzeti na ovom linku.

Istočna Europa pokazuje slične stavove. Primjerice, u Rumunjskoj je više od polovice ispitanika reklo da je silovanje prihvatljivo pod određenim okolnostima. Iako postoji jasna zemljopisna podjela, kao što možete vidjeti na karti Eurobarometra, neke pojave nemoguće je objasniti isključivo podjelom na istok i zapad.

Silovanje prihvatljivo - rezultati na razini EU karta Eurobarometra | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Uzmimo za primjer Belgiju. Oko 40% ispitanika reklo je da je snošaj bez pristanka prihvatljiv u određenim okolnostima. U susjednoj Nizozemskoj je ta brojka tek 15%.

Prosjek Europske unije kaže da 27% muškaraca misli da je snošaj bez pristanka prihvatljiv u nekim okolnostima, dok je kod žena ta brojka nešto niža i iznosi oko 20%.

Još puno rada

Autori istraživanja kažu da je potrebno dodatno raditi na zaštiti žena od seksualnih napada. "Postoje države članice gdje treba još puno raditi na promjeni mišljenja o spolnom zlostavljanju. Posebno je tu riječ o stavovima da je nasilje nad ženama krivnja žrtve ili da žene često pretjeruju kod optužbi za zlostavljanje ili silovanje", stoji u izvještaju.

Malta, Cipar te pribaltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva su posebno izdvojene kao zabrinjavajući slučajevi.

Ovo izvješće promatrat će se u svjetlu rasta zabrinutosti zbog seksualnih napada u europskim zemljama koje su počinile izbjeglice i migranti, a posebno je tu riječ o novogodišnjim napadima u Njemačkoj. Bundestag je odobrio čak i promjene zakona o seksualnim napadima, a dopuštena je i deportacija izbjeglica osuđenih za seksualno zlostavljanje.

Međutim, da nije problem samo u izbjeglicama pokazalo se upravo u Njemačkoj. 27% ispitanih Nijemaca reklo je da je silovanje pod određenim okolnostima prihvatljivo što je točno u prosjeku Europske unije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.