Top News
689 prikaza

Trgovinski rat na vrhuncu - nove carine od 50 milijardi dolara

Donald Trump
REUTERS
Prijetnje i podizanje tenzija i tarifa između SAD-a i Kine ne prestaje, a sve se lomi na leđima građana

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je održao svoju riječ oko toga da će se obračunati s Kinom radi njezinih nepoštenih trgovinskih praksi, te je najavio kako će nametnuti 25 postotne trgovinske tarife na 50 milijarda dolara vrijedne kineske uvoze.

Pekingu nije trebalo dugo da reagira. U kasnonoćnom obraćanju kineski je ministar trgovine rekao kako "će uzvratiti identičnom mjerom". 

Kineska je vlada Trumpove postupke nazvala "štetnima" po međunacionalne odnose te da "potkopavaju međunarodnu trgovinu", piše Washington Post.

Američki su i kineski dužnosnici proteklih tjedana napredovali po pitanju dogovora koji uključuje i dodatnu 70 milijardi dolara "tešku" kupovinu američkih proizvoda, no Kina kaže kako je ta ponuda sada "mrtva".

Radnik u tvornici Dolar za dolar Ekonomix Trgovinski rat: Europa pripremila Trumpu 'atomsku bombu'

U svojem uzvraćanju Kinezi ciljaju na Trumpovu glasačku bazu, glasače u državama srednjeg zapada. U očekivanju reakcije Kine, Trump je već najavio kako je SAD onda ponovno nametnuti još trgovinskih tarifa što će za još jedan stupanj podići trgovinski rat kojeg se užasavaju američki poduzetnici i dio Republikanaca.

Bijela kuća je rekla kako su predsjednikove carine na uvoz namijenjene "robi iz Kine koja sadrži određene tehnologije". To je nastavak rata administracije koja se u ožujku žalila kako je Kina natjerala strane kompanije da predaju svoje industrijske i tehnološke tajne kako bi zauzvrat dobili pristup tržištu, kao i da su se djela američke tehnologije dočepali cyber krađom.

"Te prakse štete našoj ekonomiji i sigurnosti, te narušavaju ionako nagrizene odnose s Kinom", rekao je Trump. SAD je prošle godine dosegao 375 milijardi dolara deficita u trgovini robom s Kinom, a Trump tu cifru pripisuje kineskim trgovinskim zaprekama. Većina pak ekonomista tvrdi kako je jaz rezultat drugih ekonomskih sila.

Početkom travnja američka je administracija predložila popis od 1.333 proizvoda na koje bi se stavila obveza plaćanja trgovinskih tarifa. Nakon što je poslušao i uvažio kritike od predstavnika poduzetnika, sa popisa su maknuli 515 proizvoda, i nadodali 284 nova.

Kao rezultat toga, tarife će biti nametnute u dva koraka. Prvo, 6. srpnja carinici će početi cariniti robu s inicijalnog popisa, čija je vrijednost 34 milijarde dolara, a u međuvremenu će se ustanoviti matrica postupanja za novu robu, nadodanu na popis, vrijednosti 16 milijardi.

"Te su tarife ovdje kako bi zaustavile daljnje nepoštene transfere američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu, i kako bi zaštitile američke poslove", kaže Donald Trump.

Elon Musk MUSK ROBOVLASNIK? Ekonomix Radnici moraju birati - ili će na WC ili će jesti

Kinezi pak imaju 300 milijardi dolara vrijedan program potpore kako bi omogućili kompanijama da dominiraju tehnologijama poput umjetne inteligencije, robotike i kvantnih računala. 

Iako se mnogi ekonomisti slažu sa svime što Trump govori o načinu na koji Kina trguje, ne slažu se s time da trgovinske tarife na bilo koji način pridonose rješavanju problema.

Kažu kako nametanje tarifa zapravo kaznu kineskih kršenja pravila "baca" isključivo na ramena američkih korisnika, proizvođača, farmera i rančera, te da to nije prava taktika.

Trgovinski rat dodatno zakomplicirava ionako kompleksne odnose u odnosima Kine i SAD-a.

Nakon susreta u Singapuru između Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, državni tajnik Mike Pompeo svratio je i u Peking kako bi se našao s predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Kini je zahvalio na pomoći u početku normalizacije odnosa sa Sjevernom Korejom, te je predsjedniku zaželio i sretan rođendan, no na konferenciji za novinare koja je uslijedila, bilo je jasno da su odnosi i više nego napeti. Kina je Ameriku pozvala "da postupi mudro".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:19 16.Lipanj 2018.

    sam protiv svih