Ekonomix
1602 prikaza

Kina u ratu protiv SAD-a za saveznika želi EU

Xi Jinping
Jason Lee/REUTERS/PIXSELL
Kineski prijedlog i ponuda otvaranja na nadolazećem samitu pokazuje brigu Pekinga da će ih pogoditi snažnija europska kontrola

Kina vrši oštar pritisak na EU kako bi sklopili 'savez' i zajedničkim snagama napali oštru politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa, tj. njegove trgovinske mjere. Nadaju se kako će zajedničku izjavu predati na samitu koji bi se trebao održati sredinom mjeseca. No čini se kako im uvjeriti EU da okrene leđa Trumpu i neće biti baš lako. 

Na sastancima u Bruxellesu, Pekingu i Berlinu visoki kineski dužnosnici, između ostalog i zamjenik kineskog premijera Liu He i diplomat Wang Yi, predložili su savez između ove dvije ekonomske sile. U znak dobre volje ponudili su i otvaranje dijela kineskog tržišta. 

Predlažu i zajedničke akcije protiv SAD-a unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

No EU je odbila savezništvo s Pekingom protiv Washingtona, kako kažu europski službenici i diplomati uoči samita koji će se u Pekingu održati 16./17. srpnja. Umjesto savezništvo vjeruje se kako će samit ponuditi jedan ipak skromniji dogovor i umjerenu komunikaciju, koja bi trebali potvrditi odlučnost obiju strana za postizanje multilateralnih dogovora i održanje obećanja da će osnovati radnu skupinu koja bi trebala predložiti ideje modernizacije WTO-a, piše Business Insider. 

Donald Trump Nema kraja Ekonomix Kina odogovorila na nove Trumpove prijetnje: Čekamo te

Liu He je u privatnom razgovoru naglasio kako je Kina spremna po prvi puta otvoriti neke sektore europskim investicijama i to predstaviti na spomenutom samitu, kojem će prisustvovati, kako se očekuje, i kineski predsjednik Xi Jinping, kineski premijer Li Keqiang i vodeći europski dužnosnici. 

Kineski državni mediji propagiraju poruku da je EU na kineskoj strani, što je zapravo cijeli blok dovelo u delikatan položaj. Dva prošla samita 2016. i 2017. godine završila su izjavom vezanom uz prijepore oko Južnog kineskog mora i trgovine. 

"Kina želi da EU zauzme stranu i stane uz Peking protiv Washingtona. Mi to nećemo napraviti i to smo im rekli", rekao je jedan europski diplomata. 

"Kina i europske zemlje su prirodni partneri. Oni čvrsto vjeruju kako je slobodno tržište snažan pokretač svjetskog ekonomskog rasta", piše kineska novinska agencija. 

Unatoč Trumpovim nametnutim tarifama na europski izvoz metala i na prijetnje kako će to pogoditi i europsku automobilsku industriju, Bruxelles dijeli zabrinutost Washingtona po pitanju kineskog zatvorenog tržišta i onoga što zapadne vlade nazivaju, manipulacije Pekinga kako bi dominirali na globalnom tržištu. 

"Slažemo se sa svim američkim primjedbama protiv Kine, samo se ne slažemo s načinom na koji se SAD s tim nosi, kako tome pristupa", rekao je još jedan diplomata. 

Kineski zamjenik premijera Liu He na sastanku sa europskim dužnosnicima u Pekingu | Author: Jason Lee/REUTERS/PIXSELL Jason Lee/REUTERS/PIXSELL
No kineski stav je prisutan unatoč dubokim sigurnosnim i ekonomskim vezama Washingtona i europskih zemalja. Pokazuje to i dubinu kineske zabrinutosti oko trgovinskog rata sa Washingtonom dok se Trump priprema predstaviti povećane carine na milijarde dolara teške kineske proizvode za samo nekoliko dana. 

To podcrtava kinesku odvažnost u pokušaju da preuzmu vodstvo u trenutku udaljenosti SAD i njihovih europskih, kanadskih i japanskih saveznika oko pitanja kao što su slobodna trgovina, klimatske promjene i vanjska politika. 

"Trump je podijelio Zapad, i Kina želi to iskoristiti. Nikada im nije bilo drago to što je Zapad jedan blok. Imaju osjećaj da sada mogu pokušati podijeliti EU na nekoliko dijelova, na područja trgovine i ljudskih prava", rekao je jedan europski službenik uključen u europsko kinesku diplomaciju. 

Jedan drugi službenik opisao je ovaj sukob Trumpa i zapadnih saveznika kao poklonom Pekingu jer pokazuje kako europski čelnici gube dugogodišnjeg saveznika, barem što se tiče trgovinske politike. Ova potrebu udruživanja sa zemljama koje dijele njihovo mišljenje i koje bi stajale protiv Trumpa, snažno je bila izražena još i prošle godine. 

Harley Davidson Kad će primirje? Ekonomix Trump bijesan: Harley Davidson seli u Europu

Izvješće konzultantske grupe Rhodium Group iz travnja, pokazalo je kako su kineske restrikcije na strana ulaganja veća u svakom  sektoru, u usporedbi sa EU. Kina je obećala da će se otvoriti, no europski dužnosnici očekuju kako će ti potezi biti više simbolični nego stvarni. 

Kažu kako kineska odluka o smanjivanju tarifa na uvozne automobile neće napraviti neku veću razliku jer uvoz čini mali dio njihovog tržišta. Kineski planovi da se ubrzo prebace na električne automobile zapravo znače da će sve pogodnosti koje nude tradicionalnim europskim proizvođačima automobila, zapravo biti samo kratkotrajne, prolazne.

No kineski prijedlog i ponuda otvaranja na nadolazećem samitu pokazuje brigu Pekinga da će ih pogoditi snažnija europska kontrola, a niz regulativa blokira kineske pokušaje preuzimanja u SAD-u. EU se nada kako će zaživjeti zakonodavstvo koje bi moglo dozvoliti veći nadzor stranih ulaganja. 

"Mi ne znamo je li njihova ponuda o otvaranju zapravo stvarna i prava. Malo je vjerojatno da će to biti sistemska promjena", rekao je još jedan europski diplomata. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.