Top News
475 prikaza

Trka s vremenom: Nijemci otkrili još 30 nacističkih zločinaca

Auschwitz
DPA/PIXSELL
Riječ je o čuvarima i stražarima u nacističkim logorima za vrijeme holokausta

Martin Uebele u svojoj se karijeri državnog tužitelja u Gorlitzu u Njemačkoj susreo s mnogim slučajevima koje prosječan građanin ne može ni zamisliti, ali nijedan nije bio tako strašan poput slučaja na kojem trenutno radi, a to je istraga protiv muškarca koji se optužen da je prije 70 godina ubio tisuće nevinih civila.

Auschwitz | Author: Muzej holokausta Muzej holokausta

Uebele se nada kako će protiv muškarca, koji danas ima 90 godina, uskoro biti podignuta optužnica prema kojoj će odgovarati za ubojstvo 18.000 Židova u logoru Majdanek u Poljskoj, 3. studenog 1943. godine.U to je vrijeme osumnjičenik, kojem se ne otkriva identitet dok optužnica ne bude gotova, imao 19 godina i bio je član SS vojske, te čuvar u logoru. 

Nije pucao, ali nije ništa ni učinio kako bi spriječio masakr. Sudski liječnik trenutno provjerava je li nekadašnji čuvar logora Majdanek sposoban za suđenje.

"Kao čuvar bio je dio grupe ubojica i zbog toga je suučesnik u ubojstvu. Ukoliko liječnik ustanovi da nije sposoban za suđenje morat ćemo odbaciti tužbu", objasnio je Uebele za Newsweek.

Masovno pogubljenje Židova u Majdaneku koje se odvijalo pod nazivom "Operacija Žetva" događaj je za koji njemački tužitelji već sedam desetljeća pokušavaju pronaći stražare koji su bili prisutni, ali neuspješno.

No, slučaj Johna Demjanjuka prije četiri godine sve je promijenio i tužitelji su fokus progona preživjelih nacista prebacili na suučesnike u masovnim ubojstvima.

Sud u Minhenu presudio je da je 91-godišnji Demjanjuk kriv za ubojstva, kao suučesnik. Osuđen je na pet godina zatvora, ali je preminuo dok je čekao da sud odluči o njegovoj žalbi na odluku.

Auschwitz | Author: Auschwitz.org Auschwitz.org

Kako vrijeme prolazi sve je manje šansi da se pravdi privedu preživjeli nacisti. Jedan od njih također je otkriven početkom travnja, Soren Kam, a preminuo je u Danskoj bez da je protiv njega ikad podignuta optužnica. No, presuda protiv Demjanjuka promijenila je jednu važnu stvar za tužiteljstvo – tužitelji više ne moraju dokazivati da je pojedini čuvar sudjelovao u zločinama, dovoljno je da su bili prisutni dok su se provodile egzekucije zatvorenika. Demjanjukova presuda  je presedan kojim je pravosuđe to omogućilo.

Efraim Zuroff  koji vodi centar Simon Wiesenthal i 'lovac' je na glave preživjelih nacista u operaciji "Posljednja šansa", te želi što više njih osuditi.

"Predviđena životna dob je na našoj strani, jer Nijemci imaju možda i najbolje zdravstvo na svijetu. Ti ratni zločinci ne smiju misliti da su sretni što su ostali živi. Svjestan sam da više nema gotovo niti teoretske šanse da pronađemo glavne kreatore holokausta, kao što je recimo Adolf Eichmann. Sada smo u lovu na čuvare, stražare i one koji su prevozili Židove u kamionima i vlakovima", naveo je Zuroff za Newsweek.

Zuroff sve informacije koje ima proslijeđuje njemačkoj agenciji koja se također bavi lovom na naciste, "Zentrale Stelle". Nju već 15 godina vodi Kurt Schrimm, koji je od tada pregledao preko 1.6 milijuna kartica s informacijama o 100.000 osunjičenih ratnih zločinaca.

Oskar Groening | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Inače, u Njemačkoj je u tijeku suđenje Oskaru Groeningu za sudjelovanje u pokolju 300.000 Židova u Auschwitzu. Groening je radio na rampi gdje je dočekivao logoraše i razvrstavao njihov novac i vrijednosti koje su imali sa sobom. Također je znao o kakvom je logoru riječ i znao je za postojanje plinskih komora.

Na jesen će još jedan bivši čuvar iz Auschwitza biti priveden na sud zbog sudjelovanja u ubojstvu 170.000 Židova. Dok je bio čuvar u logoru smrti za to je vrijeme tamo stiglo čak 92 vlaka puna Židova iz Mađarske. Neki od njih pokušali su pobjeći i tužitelji tog dužnosnika SS-a optužuju da je "brutalno spriječavao da pobjegnu".

Na sudu na istoku Njemačke još jedan nacist će biti izveden na sud, liječnik iz Auschwitza (94), koji je optužen za ubojstvo 3.681 logoraša.

Nitko ne zna koliko je još nacističkih zločinaca na slobodi, ali trenutno se provode istrage protiv 30-ak čuvara i stražara po koncentracijskim logorima. Njih sedam živi u inozemstvu, uključujući jednog koji živi u Izraelu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.