Top News
1072 prikaza

Trudeau: Globalizacija nije dobra za obične ljude

Justin Trudeau
REUTERS
Justin Trudeau je liberal, jedan od rijetkih progresivnih političara koji je osvojio vlast u svijetu koji klizi udesno. Čime je to pridobio glasače?

Kanadski premijer Justin Trudeau skoro je sve ono što Donald Trump nije. "Ono s čime se suočavamo danas, rast populizma i izričaj kojim se raspiruju strah i podjele diljem svijeta, temelji se na tome da se globalizacija pokazala takvom da ne služi srednjoj klasi, običnim ljudima", kazao je Trudeau u intervjuu za Guardian. Kazao je da je njegova vlada to uočila još prije nekoliko godina i da je to bio razlog zašto su krenuli s političkim programom za ublažavanje socijalnih razlika, otvaranje trgovini, sirijskim izbjeglicama, LGBT pravima, imigraciji... "Mislim da puno ljudi kaže 'o, ali Kanada je posebno mjesto', što mi i jesmo. Ali i nama prijete isti oni problemi s kojima se suočava veći dio svijeta", kazao je.

Trudeau je zanimljiv zato što je izbore dobio na upravo suprotnim političkim programima od sveopćeg globalnog klizanja udesno, u zatvaranje, u nacionalizme, raslojavanje. Netko će reći da mu je prije godinu dana bilo puno lakše, kad se Brexit činio dalekim, a Trump tek lošim vicem kao mogući sljedeći predsjednik SAD-a, no niti to ne vrijedi jer je Trudeau u međuvremenu uspio riješiti dva naftovoda i s EU progurati sporazum o slobodnoj trgovini CETA. Sad mu svakako jest puno teže. Kanada je prošle godine s SAD-om ostvarila tri četvrtine svog izvoza. Američko-kanadsku granicu svakog dana prijeđe 400.000 Kanađana.

Cape Breton Dobra ponuda Ekonomix Raj na zemlji: Doselite se, imat ćete posao i komad zemlje

Zapravo je još njegov otac Pierre Elliott Trudeau, koji je premijer Kanade bio od kasnih 60-ih, preko 70-ih i u 80-ima, rekao da život uz SAD nalikuje na "spavanje uz slona". "Bez obzira koliko prijateljski raspoložena i pitoma bila zvijer, ako to mogu nazvati takvim riječima, na tebe djeluje svaki njegov trzaj i roktaj", govorio je njegov otac. A sada, izabrani predsjednik SAD-a je Donald Trump, čovjek koji je obećao slomiti američke sporazume o slobodnoj trgovini, koji namjerava zatvarati granice, zabraniti muslimanima ulazak u SAD, zapravo je teško naći i jednu stvar u kojoj se Trudeau i Trump dijametralno ne razlikuju. Srećom pa se razlikuju i u načinu provođenja svojih politika.

Trudeau kreće od pronalaženja sličnosti s drugom stranom, pa je tako i u ovakvoj situaciji, primjerice oko stavova o sirijskim izbjeglicama, krenuo sa stavom da opasnost od terorizma jest stvarna, samo što Kanada pod njegovim vodstvom rješenje ne vidi u izboru između imigracije i sigurnosti, nego u zajedničkom radu na sigurnosti. Njegov adut kod Trumpa će svakako biti Trumpova najava da obnovi planove o naftovodu Kestone XL. To je, zapravo, bila i prva tema o kojoj su dvojica razgovarala kad ga je Trudeau nazvao da mu čestita na izbornoj pobjedi. Što se klimatskih promjena tiče, Kanada je, kao zemlja koja uvelike zarađuje na nafti, pod Trudeauom po prvi put krenula u kakvo takvo priključivanje svijetu u borbi za spas života na Zemlji.

Svijet u kaosu, ilustracija Bloomberg Top News Vodič za put u propast svijeta u 2017. - najcrnji scenariji

Da bi se potom ukazao Trump i rekao da će SAD s njim prekinuti svu suradnju u borbi protiv klimatskih promjena. Trudeau ne vjeruje da će Trump to doista učiniti. "Amerikanci na svim razinama pokazuju da razumiju da su klimatske promjene stvarne, tako da federalne vlasti nemaju mogućnosti u potpunosti istupiti iz svjetskih napora za očuvanje klime", kazao je Trudeau. Kanadski premijer, međutim, također se u svojoj zemlji suočava s neprijateljstvom zelenih protivnika iz drugih stranaka i ekoloških organizacija zbog podržavanja proizvodnje nafte iz katranskih pijesaka i sličnog.

Da bi potom došao i šok dijela političke scene Trudeauvom odlukom da Saudijskoj Arabiji proda oružje vrijedno 15 milijardi dolara, unatoč jezivom ratu koji vahabijsko kraljevstvo vodi u Jemenu i unatoč jednooj od najgorih razina ljudskih prava u svijetu. Unatoč svemu, Trudeau zasad još uvijek uživa politički medeni mjesec. Glasači mu vjeruju da će barem pomoći srednjoj klasi, pa mu ankete daju i bolje rezultate nego što je imao na izborima prije dvije godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.