Top News
3602 prikaza

Trump bi mogao skupo platiti novi sastanak s Kim Jong-unom

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump
REUTERS
Sjeverna Koreja nije baš napravila puno po pitanju ukidanja svog arsenala, a neki čak i vjeruju kako ga je i proširila

Bijela kuća najavila je još jedan sastanak predsjednika Donalda Trumpa i vođe Sjeverne Koreje Kim Jong una. Iako još nije poznata lokacija razgovora, vjeruje se kako će se dvojica predsjednika susresti u veljači. Bit će to njihov drugi susret nakon onog ljetos u Singapuru kada su razgovarali o prekidanju nuklearnog programa.

Čini se kako Trump nije uvjeren da je Sjeverna Koreja po tom pitanju napredovala, a posebno nakon 90 minutnog sastanka sa Kim Yong-cholom, bivšim šefom sjevernokorejske obavještajne službe, a današnjim glavnim 'nuklearnim' pregovaračem u ime vođe. Iako je spremno razgovarao o dosadašnjim naporima, a ranije Kima čak i nazivao svojim prijateljem, Trump ovaj put nije imao ništa za reći. Njegova šefica za medije Sarah Huckabee Sanders samo je novinarima poručila "kako se napredak nastavlja".

Do predaje svog arsenala, poručila je, SAD zadržava stav o sankcijama, a naglasila je i kako je Sjeverna Koreja pokazala "dobru volju" u oslobađanju zatočenih Amerikanaca, piše The New York Times.

Trump i Kim sastali su se u lipnju prošle godine u Singapuru i nakon tog sastanka bio je Trump uvjeren kako će Sjeverna Koreja uništiti svoje nuklearno naoružanje. Jako optimističan, tada je proglasio kako "nema više prijetnje nuklearnim oružjem", no američke obavještajne snage pokazale su dokaze kako zemlja i dalje nastavlja s proizvodnjom oružja, raketa i goriva. 

Sastanak Trumpa i Kima Sve veće sumnje Top News Trump priznao da ga je Kim preveslao - i dalje se naoružava

Primjetno je kako razgovori zapravo nisu urodili plodom, barem ne u onoj mjeri kako je Trump očekivao, no on sam krajem prošle godine rekao je "imam sve vrijeme ovoga svijeta, ne trebam žuriti". 

"Bit će potrebne nametljive inspekcije", smatra Jung Pak, bivši analitičar CIA-e. Podsjetio je kako su se raniji pregovori raspali zbog inzistiranja na inspekcijama, no smatra, kako se Sjevernoj Koreji ne može vjerojatni pa su inspekcije nužne. Analitičari ove najave smatraju rizičnima posebno jer dolaze u trenutku velikih izazova, državnog shutdowna i istrage o ruskom uplitanju u američke izbore.

Među potencijalnim rizicima kažu stručnjaci je i pitanje hoće li Trump prihvatiti dogovor da zamrznu svoj nuklearni program, ali ostave arsenal raketa srednjeg dometa, što ne bi dobro prihvatio Japan.  Očekivalo se kako će nakon sastanka u Singapuru Sjeverna Koreja predstaviti detaljnu listu svog naoružanja (procjenjuje se da je riječ o 20 do 60 nuklearnih bombi), njihovu lokaciju, i detaljnu listu raketa.

Željeli su Amerikanci usporediti podatke sa onima koje su njihove obavještajne agencije prikupile tijekom 30 godina, no Sjeverna Koreja odbila je to i tvrdila kako biti to SAD mogao u nekom slučaju iskoristiti za napad na njih. Upravo ta lista najvrjedniji je komad materijala koji je potreban SAD-u da sa sigurnošću nastavi podupirati Sjevernu Koreju.

Proslava 70. obljetnice DNR Koreje A N-bombe? Top News Kimova parada: Po prvi put sakrio dio oružja

Postavlja se pitanje je li konačan dogovor moguć, s obzirom kako Sjeverna Koreja i dalje ne pokazuje nikakve želje da tako nešto napravi ili dozvoli dolazak inspekcije. Pitanje je i što Kim zapravo želi, uz već ono poznato da je među najvažnijim stvarima ukidanje sankcija. 

Od začetaka pregovora upravo ukidanje sankcija bio je Trumpov glavni adut, a Kim je jasno dao do znanja kako očekuje da se neke kako ih je nazvao "zlobne" ukinu, ili će se morati okrenuti drugom putu. Sad je jasan u svojoj odluci da sankcije ostaju dok "denuklearizacija sjeverne Koreje ne bude i službeno potvrđena".

Potpredsjednik SAD Mike Pence naglasio je kako će tražiti "plan koji se može provjeriti", dok je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova rekao kako se u zemlji raspravlja o "odgovarajućim mjerama", piše Bloomberg. 

Njegovo novogodišnje obraćanje u kojem je najavio i niz projekata sa Južnom Korejom, moglo bi dati odgovor na pitanje koje bi to mjere mogle biti. Provođenje tih projekata zahtijevat će izuzeće ili ukidanje sankcija SAD-a, Južne Koreje i UN-a. Priznao je, što je bilo sasvim neobično, i kako zemlja ima problema sa nestašicom struje, što je možda usmjereno bilo i na smanjivanje embarga UN-a na gorivo, a možda i sami razmišljaju o smanjivanju restrikcija za humanitarne organizacije koje pokušavaju pomoći zemlji.

Nuklearni status

Kako su pokazale snimke, Sjeverna Koreja nije baš napravila puno po pitanju ukidanja svog arsenala, a neki čak i vjeruju kako ga je proširila i dodala nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila i dovoljno materijala za još oko šest nuklearnih bombi. Iako listu s detaljnim pregledom lokacija i arsenala još nisu pokazali, Kim je sklon pokazati uništenje nekih ustanova korištenih za testiranje oružja, za koje može reći da mu više ne trebaju.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Sjeverna Koreja Top News Tajni dokumenti otkrili kako je Kim nasamario Trumpa

Mogli bi biti spremni riješiti se svoje nuklearne elektrane Yongbyon koja proizvodi plutonij, što je ponudio u zamjenu za američke ustupke. Dugoročno gledano, analitičari kažu kako je Kimova strategija tiho učvršćivanje svog arsenala, dok stvara diplomatsku klimu kako bi se Sjeverna Koreja tolerirala kao nuklearna država, poput Indije ili Izraela.

Slabiji američki savez

Od trenutka kada je Kim pristao sudjelovati na zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, vrši snažni pritisak na 70-godišnji savez sa SAD-om. Trump ga je dobro prihvatio i okružio publikom. 

Po nedavnim izjavama čini se kako je Sjeverna Koreja povećala svoj ulog u pregovorima. Tvrde kako su očekivali da će sporazum o denuklearizaciji uključivati i povlačenje američkih ratnih brodova i zrakoplova iz regije. U svom već ranije spomenutom novogodišnjem obraćanju Kim je pozvao Južnu Koreju da zaustavi svoje vojne vježbe sa stranim snagama "jer su se sjever i jug obvezali na put napretka i mira".

Njihov cilj mogla bi podržati i želja Sjeverne Koreje za deklaracijom kojom se okončava Korejski rat. Zamjena prekida vatre iz 1953. godine sa mirovnim sporazumom ukinut će potrebu za 28.500 vojnika na poluotoku, čak i ako Kimova nuklearna oružja i kineska vojska ostanu u stanju u kakvom su danas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.