Top News
2451 prikaza

Trump je prekršio skoro sva obećanja o 'prvom danu'

Donald Trump
REUTERS
Tvrdio je da će prvog dana u Bijeloj kući činiti ovo i ono, a nije skoro ništa. Sljedećih dana stvar se nije puno promijenila

Tijekom kampanje, a i dok je čekao na inauguraciju, Donaldu Trumpu usta su bila puna obećanja što će učiniti već prvog dana svog predsjednikovanja. U ponedjeljak navečer većina njegovih obećanja ostala su neispunjena, te mu je Time pobrojao kako stoje stvari s obećanim i ispunjenim. Time pritom ne pokazuje previše znakova žaljenja zbog neispunjenog, niti previše oduševljenja ispunjenim, što je lako razumjeti.

Trump je tijekom kampanje na skupovima obećao potpuno novi odnos SAD-a prema trgovini i imigraciji. Rekao je i to da će neutralizirati potpis Baracka Obame na zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je Obama određenu minimalnu zdravstvenu skrb htio osigurati za što više građana. Najavio je i poništenje dviju "ilegalnih amnestija" svog prethodnika, neke od užasno konzervativnih etičkih reformi, te povlačenje niz ekoloških i srodnih zakona i propisa.

Prve odluke Donalda Trumpa u Bijeloj kući Obamacare Top News Trump ruši Obamino nasljedstvo

Mnogi su predviđali da to niti će sve to smjeti niti će moći tako brzo niti će neke stvari uopće htjeti. Do sada se pokazalo da Trump ide puno sporije nego što je obećao, što je njegova administracija u Bijeloj kući objasnila time da navodno želi privući najveću moguću pozornost. Točnije, to je kazao glasnogovornik Sean Spicer, čovjek već od prvog dana neslavan po tome što je dokazivao, kako ga sad cijeli svijet zafrkava, "alternativne činjenice" oko posjećenosti Trumpove inauguracije. On tako sad prenosi riječi Trumpovih suradnika da idu sporije iz "političkih razloga".

A što je do sada ipak učinio? Obećao je da će zamrznuti nova zapošljavanja državnih službenika, što se ne odnosi na vojsku, javnu sigurnost i osoblje javnog zdravstva. U vezi toga je doista već prvog dana napisao memorandum. Sljedeće obećanje je povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva koje okuplja 12 nacija. I doista je već prvog dana poslao memorandum kojim SAD odustaje od takvog sporazuma.

Toliko o ispunjenom. Sljedeća kategorija je ono što je u tijeku, dakle, nije ispunjeno prvog dana. Obećao je da će ili presložiti trgovinski sporazum NAFTA s Kanadom i Meksikom, ako ne čak i povući SAD iz toga. Navodno Trump jest već razgovarao s relevantnim ljudima iz Meksika i Kanade i spomenuo svoju namjeru da se sporazum izmijeni, ali sve je ostalo na isključivo neformalnim kontaktima. Obećao je da će prvog dana okupiti američke generale i zatražiti od njih da mu u roku od 30 dana podastru novi plan o uništenju "Islamske države".

Donald i Melania Trump Dozvola za rat Top News "Trump je dobio šifre za lansiranje nuklearki. Iskreno, bojim se"

Spicer je u ponedjeljak rekao, a to je onaj koji barata "alternativnim činjenicama", da "on vjeruje" da je Trump prethodno zatražio od Pentagona savjet o kampanji protiv terorističkom pokretu. Vjeruje da će s tim i nastaviti. Trump je obećao i da će prvog dana zatražiti od Kongresa da mu pošalje zakon kojim se odbacuje Obamim potpis na zakon o zdravstvu. On u petak doista jest nešto potpisao; izvršnu naredbu kojom bi se "smanjilo ekonomsko opterećenje" zakona poznatog kao "Obamacare".

On tamo jest naveo da Trump zbilja namjerava provesti "hitno povlačenje" zakona, ali je u međuvremenu zdravstvene federalne agencije ostavio u takvoj poziciji da same odlučuju koje dijelove zakona, za koje drže da bi bili financijski opterećujući, neće primjenjivati.

Nakon kategorija što je sve ispunio prvog dana i što je započeo drugih dana, slijedi kategorija "u tijeku", čime se njegova revolucija već jako razvodnjava. "U tijeku" su tako, zaustavljanje federalnog financiranja svih onih "gradova utočišta" u kojima vlasti ne uhićuju ilegalne imigrante", a on procjenjuje da je u zemlji čak dva milijuna kriminalnih ilegalaca. "U tijeku" je i otkazivanje viza građana svih onih zemalja koje odbijaju prihvat takvih imigranata kad ih vlasti SAD-a deportiraju.

Za one Obamine "ilegalne amnestije", a riječ je o povlačenju progona onih ilegalaca koji su u zemlju dovedeni kao djeca, Spicer je rekao da će "fokus biti na onima koji su učinili nažao našoj zemlji". Na čekanju su još i suspenzija sirijskog izbjegličkog programa, zabrana useljavanja iz područja "opterećenih terorizmom", uvođenje provjeravanja "ekstremne" imigracije, što uvelike miriši na progon konkretnih vjerskih skupina". U trgovini Trump još uvijek nije naložio središnjoj nacionalnoj banci da Kinu označi kao valutnog manipulatora.

Pobjednički govor Donalda Trumpa Žarko Puhovski Top News "Trump kao predsjednik najljepša je vijest za Dodika"

A što se tiče "isušivanja močvare" i vladinih reformi, Trump još uvijek nije predložio ustavni amandman kojim bi se ograničilo trajanje mandata članovima Kongresa, nije zabranio službenicima Bijele kuće i Kongresa, tijekom pet godina nakon povlačenja s dužnosti, da postaju lobisti. Obećao je i to da će službenicima Bijele kuće zabraniti do kraja života da budu lobisti, zatim stranim lobistima da prikupljaju novac za američke izbore, te da se za svaki novi zakon ili regulaciju mora eliminirati dva postojeća.

U području energije i okoliša obećao je da će ukloniti svaku zakonsku prepreku iz Obamine ere za projekte poput užasno spornog Keystone XL naftovoda, da će ukloniti ograničenja za rudarenje ugljena, crpljenje nafte i plina, da će ukinuti plaćanja SAD-a u UN-ov program borbe protiv klimatskih promjena. Njegovo obećanje o ukidanju "svakog neustavnog poteza predsjednika Obame" doista ne trebakomentirati. Usto, nije započeo s procesom selekcije novog Vrhovnog suda i nije ukinuo zone bez oružja u školama i vojnim bazama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.