Top News
315 prikaza

Trump odahnuo: Amerika nastavlja s radom

Donald Trump
REUTERS
Već danima traju intenzivni pregovori o američkom proračunu za tekuću godinu

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je kao veliku pobjedu svojih republikanaca kompromis postignut u ponedjeljak u Kongresu kojim je završena djelomična paraliza savezne vlade.

Oba doma američkog Kongresa u ponedjeljak su potvrdila tekst kojim je omogućeno privremeno financiranje saveznog budžeta čime je okončana  trodnevna djelomična paraliza administracije koja je proizašla iz nemogućnosti dogovora o pitanju imigracije.

I Senat i Predstavnički dom izglasali su mjeru koja osigurava financiranje do 8. veljače, a potom ga je potvrdio i predsjednik Trump.

Donald Trump FIRE AND FURY Top News 'Svi njegovi suradnici misle da je šarlatan i budaletina'

Senat je mjeru usvojio s 80 glasova za a bilo mu je potrebno 60, a Predstavnički dom s 266 za i 155 protiv.

"Drago mi je da su se demokrati konačno pokazali razumnima", rekao je Trump u kratkom priopćenju koje je pročitala njegova glasnogovornica Sarah Sanders.

Nešto kasnije, reagirao je i na Twitteru. "Velika pobjeda republikanaca, demokrati popustili oko paralize", napisao je predsjednik.

"Vidimo se za pregovaračkih stolom", dodao je, referirajući se na daljnje pregovore kojima bi se trebalo doći do definitivnog dogovora.

Izravna posljedica kongresnog dogovora je činjenica da će Trump krajem tjedna moći sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu što je bilo pod znakom pitanja.

Šef demokrata u Senatu Chuck Schumer opravdao je odluku da se ide na kompromis potrebom da se konstruktivno pristupi raspravi o imigraciji, a novu prigodu da poguraju svoja stajališta demokrati će imati 8. veljače kada završava razdoblje privremenog financiranja.

Stormy Daniels Stephanie Clifford Life Stormy Daniels: Porno glumica koja je zavela Trumpa  

Demokrati kažu da je paraliza imala smisla jer su dobili jamstva republikanaca da će se sljedećih tjedana povesti debata o imigraciji. 

Radi se o statusu imigranata koji su kao maloljetni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni uredbom koju je donio bivši predsjednik Barack Obama. Trumpova administracija želi reviziju tog programa.

Lider republikanske većine Mitch McConnell rekao da je paraliza vlade bila "besmislena i štetna", i da se sada kada je ona završena može pristupiti "ozbiljnim dvostranim pregovorima" o imigraciji, sigurnosti granica, financiranju vojske, zdravstvenoj skrbi i drugim važnim pitanjima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:32 23.Siječanj 2018.

    fakat ne kužim to sa proračunom-ionako su dužni 15000 milijardi svojih dolara,mogu tiskati novce unedogled jer je svjetska valuta