Top News
2105 prikaza

Trump ometao istragu FBI-ja: Donald će biti smijenjen?

Donald Trump
REUTERS
Utjecanje na pravosuđe smatra se školskim primjerom ometanja istrage zbog čega bi Trump mogao letiti iz Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, objavili su u utorak američki mediji.

Prema bilješkama iz veljače ove godine, koje je Comey vodio tijekom sastanka s Trumpom u Bijeloj kući, predsjednik je predsjednik mu je rekao "nadam se da možete odustati od toga", navodi New York Times.

"Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar ispravan. Nadam se da možete odustati od toga", Trumpova je izjava zapisana u bilješci.

Prema izvješću koje je objavio Times, Comeyjeva bilješka je "dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utječe na istražne postupke koji su u tijeku".

NYT navodi kako bi upravo ova bilješka mogla srušiti Donalda Trumpa. Naime, ukoliko se uistinu pokaže točnim da je Trump tražio da se prekine istraga protiv Flynna, to je školski primjer utjecaja predsjednika na pravosuđe i ometanje istrage, zbog čega bi se mogao pokrenuti proces smjene predsjednika, javlja CNN.

Kao jedan od razloga zbog kojih se smatra da smijenjeni Comey ne laže, CNN navodi i podatak da je Trump, prije nego je pitao Comeya da odustane od istrage protiv Flynna, tražio od državnog tužitelja Jeffa Sessionsa i potpredsjednika Mikea Pencea da napuste prostoriju. Osim toga, tu je i cijela priča koja je pratila Trumpa kroz cijelu njegovu kampanja i od kada je postao predsjednik - njegove veze s Rusijom i curenjem informacija stalno su se pojavljivale.

Bijela kuća je demantirala navode iz Timesa, ističući kako oni "nisu istiniti, niti su točan prikaz razgovora". U priopćenju iz Bijele kuće stoji kako je Trump "u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek", ali i da "nikada nije tražio od g. Comeyja ili bilo koga drugoga da prekine bilo koju istragu pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn".

Američki predsjednik je prošlog tjedna potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove su administracije kao razlog za tu odluku naveli brojne pogreške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaja njezine elektronske pošte. Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije.

Flynn je 13. veljače dao ostavku na svoju dužnost priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima "nenamjerno dao polovične informacije" o osobnim razgovorima koje je 29. prosinca vodio s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.