Top News
261 prikaza

Trump planira iz FBI-a potjerati i svog istražitelja

Donald Trump
REUTERS
U timu istražitelja koji jurišaju na predsjednika, nalazi se i jedan koji je istraživao Watergate

Prošao je otprilike jedan tjedan otkako je predsjednik Trump objavio na Tweeteru da je "oslobođen", nakon što je direktor FBI-a James Comey svjedočio da je Trumpu rekao da on nije bio pod istragom zbog veza s ruskim miješanjem u izbore 2016., piše Vox. Veći dio ove godine Trump osobno i nije bio pod istragom. Ali sada jest, sudeći po izvještaju Washington Posta.

Posebni istražitelj Robert Mueller, koji sad vodi istragu FBI-a navodno proširuje istragu kako bi provjerio je li Trump ometao pravdu time što je prošlog mjeseca otpustio Comeyja. Ometanje pravde je čin u kojem netko pokušava otežati ili zaustaviti federalnu istragu prijetnjama ili prinuđivanjem istražitelja.

Ako Muellerov tim zaključi da ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka, oni će morati dokazati i namjeru, točnije, morat će dokazati da je Trump bio savršeno svjestan što čini kada je govorio Comeyju da zaustavi istragu bivšeg direktora NSA-a Michaela Flynna. Do sada istraga FBI-a fokusirala se na miješanje Rusije u izbore iz 2016., kao i na to je li itko od službenika iz njegove kampanje bio u tajnom dosluhu s Rusijom.

Donald Trump Posebni savjetnici Top News Trump u problemima: Istraga mu se opasno približava

Sada se fokus premiješta više prema Comeyju samom i prema pitanju što se točno događalo dok mu je Trump pripremao otkaz. Mueller navodno namjerava ispitati ključne ljude iz Trumpovog obavještajnog osoblja, uključujući i direktora nacionalnih obavještajnih službi Dana Coatsa, šefa NSA admirala Michaela S. Rogersa, te bivšeg zamjenika direktora NSA Richarda Ledgetta, kako bi vidio jesu li oni znali nešto više o okolnostima Comeyjevog otkaza.

Trump je javno izrekao da je on "100 posto" otvoren za vlastito svjedočenje pod zakletvom u Muellerovoj istrazi. No, Trump možda ima i drugih ideja. Šef Newsmaxa i njegov osobni prijatelj Chris Ruddy uzburkao je duhove ovog tjedna, rekavši da predsjednik ozbiljno razmatra da da otkaz i Muelleru, jer se žali da je posebni istražitelj "ozbiljnom sukobu interesa". Do sada Trump ipak nije poduzeo ništa u tom smjeru. Mueller je okupio tim sve samih zvijezda; uključujući Jamesa Quarlesa koji je nekoć istraživao aferu Watergate.

Trumpa pak zastupa njegov odvjetnik Marc Kasowitz. Kao odgovor na vijesti Washington Posta, Republikanski Nacionalni komitet brzo je objavio popis točaka o kojima će se razgovarati kako bi izbušio rupe u Postovom izvještaju, nazivajući curenja iz FBI-a pravim zločinom i povlačeći paralele s izostankom istrage protiv Hillary Clinton u njenoj aferi s e-mailovima u mandatu bivše glavne državne odvjetnice Lorette Lynch. Trump je na sve reagirao u svom karakterističnom stilu, nazvavši istragu "lovom na vještice" i "lažnom".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.