Top News
271 prikaza

Trumpov tjedan: Lagao, svađao se s bebom i sad gubi u anketama

Donald Trump
DPA/PIXSELL
Republikanska stranka sve više paničari zbog toga što ne mogu kontrolirati Donalda Trumpa i njegov pristup politici

Herbert Stein, ekonomski savjetnik Richarda Nixona, jednom prilikom je rekao: "Ako nešto ne može zauvijek ići svojim tijekom, zaustavit će se". Njegovo razmišljanje je bilo da postoje neke stvari koje će se same od sebe zaustaviti, bez ikakve potrebe za intervencijom.

Kolumnist britanskog Independenta Rupert Cornwell primijenio je Steinovu doktrinu na predsjedničku kampanju Donalda Trumpa. 

Prije ulaska u predsjedničku utrku, Trump je bio pompozni bogataš s posebnim darom za nastupe na televiziji. Trump kao političar gotovo tragokomično je neposoban. Nema samodiscipline, istina i činjenice su mu neprijatelji. Nevjerojatno lako ga je uvrijediti, a on neće ostati dužan. Okretanje drugog obraza, toliko bitna sposobnost za političara, njemu je potpuna nepoznanica.

Posljednji tjedan pokazao je sve to, ali i više. Iznimno nepristojno odgovarao je muslimanskom bračnom paru koji su izgubili sina tijekom rata u Iraku, a poslije je odbio ispričati im se. Odbio je dati podršku predsjedniku gornjeg doma američkog parlamenta Paulu Ryanu, kojem se približavaju izvanredni izbori. Trump je uhvaćen u nekoliko laži, a uspio je svađati se s bebom koja je plakala tijekom njegova političkog skupa.

Trump je izjavio da je vidio snimku predaje 400 milijuna dolara gotovine Iranu, da bi samo nekoliko dana kasnije iz njegovog izbornog stožera priznali da Trump nikad nije vidio tu snimku.

Vrhuška Republikanske stranke u potpunoj je nevjerici zato što su ovi predsjednički izbori praktički bili njihovi. Nešto lošiji ekonomski pokazatelji mogli su republikancima dati streljiva za napade na Hillary Clinton, ali sve je propalo zbog Trumpa i njegovog ponašanja.

Obični ljudi, prosječni glasači, odlično se slažu s Trumpom kada on govori protiv karijernih političara. Međutim, kada je odlučio sukobiti se roditeljima poginulog američkog vojnika, ljudima je bilo previše. Da je telefon bacio u smeće i dva tjedna otišao na pusti otok, vjerojatno bi vodio u anketama. Umjesto toga, čak i tradicionalno desni Fox News pokazuje da Trump kaska čak 10 postotnih bodova iza Clinton.

Mnogi drugi republikanci šute i trpe Trumpa, ali prije ili kasnije nešto će se morati promijeniti. Republikanci ne podnose Hillary Clinton i to je jedna od rijetkih stvari oko kojih se mogu složiti. Ne smiju si ni dopustiti neprijateljstvo s brojnim Trumpovim obožavateljima, koji bi ih mogli koštati parlamentarnih izbora iduće godine.

Međutim, kako je Stein rekao, i ovo će jednom završiti. Nastavi li Trump ovim putem, nastave li se problemi u izbornim stožerima, a možda i najvažnije, nastavi li padati u anketama, nešto će se morati promijeniti

Trump će morati promijeniti pristup, ali za nekoga u svojim sedamdesetima teško je to za očekivati, pogotovo uzevši u obzir godinu dana političke kampanje. S druge strane, Republikanci se mogu pomiriti s činjenicom da će žena sjediti u Bijeloj kući i mogu se okrenuti izborima za američki parlament. Shvate li da im je ugrožena parlamentarna većina, mogli bi se udaljiti od Trumpa.

Prije će Republikanci odustati od Trumpa nego Trump od svog ponašanja, uvjeren je kolumnist Independenta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.