Top News
4815 prikaza

U oporbi složni: Bero nas neće voditi

Davor Bernardić
Petar Glebov/PIXSELL
Ništa od koalicije lijevog centra jer to ne želi ni dio članova SDP-a, a i dio stranaka želi ići svojim putem

Ideja nove velike koalicije lijevog centra je pukla prije nego je stigla i zaživjeti. Pokušaj SDP-a i Davora Bernardića da okupi ponovno IDS, HSS, HSU i Glas, umjesto HNS-a, naišla je na prepreke i u samom SDP-u i kod partnera. 

Dva su osnovna razloga: Nedostatak povjerenja da Davor Bernardić može zaista biti lider takve koalicije i budući premijer. I drugo, neki partneri, poput Glasa i IDS-a, žele ići svojim putem i ne vezati svoju sudbinu s SDP-om i Bernardićem. 

S druge strane, tu su otpori i u samom SDP-u. A pod površinom je i niz međusobnih neslaganja lidera.

Umorni od koalicija

- Uvijek smo više davali nego dobivali u takvim partnerstvima. SDP je umoran od koalicija - bez dlake na jeziku je poručio SDP-ov potpredsjednik Zlatko Komadina, koji vrijedi kao najbliži Bernardićev suradnik. Povod je bio nepojavljivanje zastupnika HSS-a na glasanju za opoziv Vlade. S HSS-om je ozbiljno zaiskrilo zbog toga i SDP-ovci su zaista ljuti na taj potez Kreše Beljaka. Sam Beljak je inače uvijek isticao da izvrsno surađuje s Bernardićem, a čak se i ispričao zbog nedolaska zastupnika. 

- Mi ostajemo oporba - rekao je predsjednik HSS-a.

Nedolazak je ipak samo vrh nezadovoljstva dijela SDP-a ponašanjem HSS-a. S njima je jedinim potpisan koalicijski sporazum, a jamči im se i šest mjesta na nekim budućim parlamentarnim izborima, što je izuzetno puno. Glavno pitanje u SDP-u što se tiče HSS-a je: može li im se vjerovati. Dio SDP-ovaca je uvjeren da je Beljakova isprika sasvim dovoljna i iskrena, drugi drže da je svojim djelima, a ne riječima, pokazao da se udaljio. U HSS-u kažu da su bili iskreni i vide se kao partneri, ali imaju i oni nek “ali...”.

SDP ne može sam

- Bernardić zna slušati i uvjereni smo da bi, ako bi bilo bolje za koaliciju da bude netko drugi premijer, on to učinio. No za to je još prerano, mi njega i ne poznajemo kao lidera oporbe jer je njegovo ponašanje uvjetovano tim da ima veliku skupinu zastupnika SDP-a protiv sebe  - kaže nam jedan sugovornik iz HSS-a. Iako je svjestan mana, ističe da jedino ujedinjeni mogu pobijediti HDZ. 
No u to ne vjeruju niti neki u SDP-u. Iako su svjesni da SDP nikad nije samostalno pobijedio na izborima, kažu da su se vremena promijenila i da je dobro imati partnere s kojima se može koalirati nakon izbora. Zbog preferencijalnih glasova i lošeg iskustva s HNS-om oni su za samostalan izlazak.

- Treba izgraditi programe, raditi na zakonima i predlagati ih. Moramo vratiti povjerenje i samostalno se testirati kod građana - kaže nam sugovornik. 

Drugi ističe, uz slično razmišljanje, da je Bernardić ipak problem.

- Neće budući partneri o tome pričati javno, ali jasno je da oni nemaju povjerenja u njega kao čovjeka koji može voditi u pobjedu i biti premijer - kaže nam drugi sugovornik iz SDP-a.

Ideju je isprava podržavao Ivan Jakovčić, dugogodišnji čelnik IDS-a koji je svjestan da će teško bez koalicije u EU parlament. No u posljednjim nastupima je i on povukao ručnu kočnicu. 

Glas, Pametno i IDS

IDS je već i prije planirao treći put s HNS-om. No Ivan Vrdoljak se ipak okrenuo HDZ-u i s njim sklopio koaliciju koja je sačuvala Plenkovića u fotelji, a njima zajamčila dva mjesta u Vladi. HNS se podijelio, a četvero nezadovoljnih zastupnika je otišlo u Glas, na čijem čelu je Anka Mrak Taritaš. Upravo Glas će u prosincu imati veliko okupljanje liberalnih stranaka centra. S njima bi trebali biti i IDS i Pametno, a to nam potvrđuju i iz IDS-a. Dakle, ništa od prilaska SDP-u u predizbornim koalicijama. Suradnja nakon izbora je, naravno, moguća. 

Zanimljivo da su nam iz Glasa rekli da ih nitko iz SDP-a uopće nije ni pozvao na razgovor o budućoj suradnji. 

- Za plan o velikoj koaliciji doznali smo iz medija, nitko nas nije niti kontaktirao niti razgovarao s nama. To je pomalo neozbiljno. Mi se kao najmlađa stranka želimo dokazati programima i popuniti centar koji je sad prazan na političkom spektru - kaže nam sugovornik iz te stranke.

U razlozima je bio dosta skriven i umjesto mana druge strane radije je istaknuo kako oni pokušavaju pronaći svoj put sa svojom čelnicom Ankom Mrak Taritaš.

Bero 'nije taj'

- Ne pada nam na pamet zamarati se tim velikim koalicijama - kaže.

I zato radije idu na partnerstvo s manjima, IDS-om i Pametno, s kojima se mogu lagano dogovoriti te tako izbjeći unutarnje sukobe u SDP-u, ali i pozicioniranje pod Bernardićev kišobran odmah na početku.  

Vesna Pusić je ipak bila direktnija i poručila je u intervjuu da Bernardić jednostavno “nije taj”.

- Ako nađemo zajednički jezik, možemo razgovarati o suradnji - kažu u Glasu.

Slično razmišljaju i u još nekim partnerima s kojima smo razgovarali, ali dojam je da jednostavno više ne žele Bernardiću stavljati soli na ranu sa svim unutarstranačkim problemima. Kažu da Davor Bernardić treba puno raditi na sebi planira li postati lider koji bi oko sebe okupljao ljude i na idućim izborima parirao HDZ-u i njegovim partnerima.  

Ništa od jake oporbe

U SDP-u nam kažu da se u stranci još nije razgovaralo o ideji okupljanja lijevog boka. Na Iblerovu trgu ima ljudi koji su za okupljanje, ali i onih koji zagovaraju da se na iduće izbore ide samostalno te da se tako testira snaga stranke.

- SDP jača kao stranka. Sve je otvoreno iako nam ta tema sad nije u fokusu. Ne žuri nam se pod svaki cijenu trpati u saveze, ali ni ne odbacujemo mogućnost povezivanja - kažu u SDP-u. 

U IDS-u su stava da lijevo liberalni blok na idućim izborima, kad god oni bili, može pobijediti samo ako se drže zajedno, a otvoreni su za razgovore. Napominju da eventualna buduća suradnja, što se IDS-a tiče, ovisi o projektima i programima koji će se ponuditi. I u Glasu navode da ne postoji niti jedna službena inicijativa za okupljanjem oporbe. Ako i kad netko predloži razgovore na tu temu, u Glasu kažu da ih zanima sadržaj, odnosno da im je najvažnije hoće li se složiti o pitanjima koja su najveći problemi u zemlji te kako ih riješiti. 

Velika oporbena koalicija tako neće skoro zaživjeti i koordinirano raditi na kritici i rušenju Vlade. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.