Top News
8479 prikaza

Miner Bero u akciji: Jednim potezom urušio tlo na Ibleru

Davor Bernardić
Petar Glebov/PIXSELL
Udruga kršćana unutar SDP-a tek je još jedan od niza pokušaja da ta stranka proširi biračku bazu na one koji za nju neće glasati sve i da Bernardića zamijeni Josip Bozanić

Mirko Lukić je dugo gledao u ostatke nerastopljenog šećera i blijede tragove kave, nadajući se da će na dnu šalice vidjeti što ga čeka na sastanku s Davorom Bernardićem, predsjednikom Socijaldemokratske partije Hrvatske. Znao je i prije nego što je sjeo za stol u kafiću ispred stranačkih prostorija na Iblerovu trgu da je možda bilo pametnije prvo razgovarati sa Šefom, pa tek onda objaviti, urbi et orbi, da osniva udrugu Kršćanski socijaldemokrati te da, uz ostalo, o crvenoj petokraki misli glavom Željka Glasnovića

Espresso nije turska kava, ne vidi se, kad se popije, ni oko, ni put, ni kuća, ni svađa, ni dobitak, ni gubitak. Napeti čelnik zrinjevačkog mjesnog odbora SDP-a ostavio je deset kuna na stolu, pod pepeljarom, pa polako krenuo čuti što se čuti mora na sastanku na koji je, u strahu da ne zakasni, došao punih trideset minuta ranije.

“Bok Mirko”, rekao je Davor Bernardić i pokazao gostu da sjedne.
“Dobar dan”, promucao je Lukić.
“Mislim, ovo moramo riješiti...”, rekao je Bernardić. “Kako ti je, molim te, mogla takva glupost pasti na pamet?”
“Koja?”, pitao je Lukić i blago se zacrvenio u obrazima, osjećajući da je upravo sam priznao kako mu je na pamet palo više gluposti.

“Ta s udrugom. Kakvi kršćanski socijaldemokrati?”, Bernardić je sve teže kontrolirao ljutnju.
“Pa... ovaj... znate Šefe... ja sam mislio da bi bilo dobro da mi pokažemo biračima da se može biti i kršćanin i u SDP-u”, izgovorio je Lukić sporo i tiho.
“Zar je netko nekad rekao da se ne može?”, pitao je Bernardić.
“Ne znam, nekako...”, muljao je Lukić.
“Je li ili nije?”, upitao ga je Šef.
Nije”, odgovorio je zrinjevački SDP-ovac.
“A reci ti meni može li se biti u SDP-u i biti pravoslavac, musliman, budist, ateist, agnostik...?”, nastavio je Bernardić s propitivanjem.
“Može”, odlučno mu je odgovoreno.

“I što misliš da se sad formiraju udruge socijaldemokrata pravoslavaca, muslimana, budista, ateista, agnostika? Pa onda jedna branitelja socijaldemokrata, zatim biciklista, vlasnika šnaucera, vegetarijanaca, vegana...”, Davor Bernardić je govorio dišući sve brže.
“Mislim da bi bilo glupo”, uzvratio je Lukić.
Pazi Mirko, ti čim misliš, to je glupo. Kao i ovo s petokrakom”, odbrusio mu je predsjednik.

“Znate Šefe, ja sam prepoznao problematiku organiziranih silovanja žena u Berlinu, bosanskim gradovima, Foči na primjer, kao i našem Vukovaru, sve činjeno pod crvenom petokrakom. Napomenuo bih da je do 22. lipnja 1941. na snazi bio Ugovor o nenapadanju i prijateljstvu između nacističke Njemačke i SSSR-a te su na krilima tog prijateljstva izvršavani zločini nevjerojatnih razmjera. Zato je cilj novoosnovane udruge izvršiti distinkciju zdravog antifašističkog ‘tkiva’ od negativnih konotacija vezanih za sveobuhvatni i plemeniti antifašistički pokret”, izgovorio je Lukić u dahu.

“Mirko... nisam znao da svoje postove učiš napamet. Sve sam to pročitao u onome što si pisao Karolini Leaković”, Bernardić se trudio govoriti smireno.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 01:43 22.Listopad 2017.

    emire, polaziš od krivih pretpostavki. moraš znati da mi, katolički fundamentalisti i fetivi katolibani, na izborima ne glasamo, već glasujemo. kada to shvatite vi u esdepeu, možete računati na naše glasove, čak i ako ostanete ateisti, jer naš moto je ... prikaži još! "hrvatizirajmo dekroatiziranu hrvatsku"