Top News
3193 prikaza

Uglađeni profesor izbacio goropadnog desničara

Giuseppe Conte
1/4
Luigi Mistrulli/IPA/PIXSELL
Sve do prije godinu dana nitko osim njegovih studenata nije ni znao da postoji, a danas je najveća faca

Bio je jedan od 90 profesora zaposlenih na pravnom fakultetu u Firenci, i uživao reputaciju mirnog čovjeka s dobrim manirima, koji na posao dolazi u dobro dizajniranim odijelima. A onda je u svibnju 2018. kad su se njegovi kolege pripremali studentima završne ispite, Giuseppe Conte otišao naglo na dopust. Priredio je kolegama još jedno iznenađenje - postao je premijer.

Sve do tad bio je potpuno marginalna politička figura, potpuna nepoznanica široj talijanskoj javnosti. Danas je taj pravnik postao glavni arbitar dojučerašnjim koalicijskim partnerima - ultradesnom Matteu Salviniu iz Sjeverne lige i antisistemskom populistu Luigiu di Maiu iz Pokreta pet zvjezdica. Dojučerašnji koalicijski partneri raskolili su je u kolovozu Salviniju porastao apetit i kad je aktualni šef policije pomislio da se može otarasiti Pokreta pet zvjezdica i samostalno osvojiti vlast.

Prosvjedi protiv Stevea Bannona Oslobodite Europu Top News Bannonov rat: Čak i Talijani mu okreću leđa

No, upravo mu je Conte pomrsio račune i izbacio ga iz igre, a na scenu doveo Demokratsku partiju - stranku lijevog centra koju je spojio u pregovorima s Pokretom pet zvjezdica i kako stvari stoje, oni će biti vladajuća koalicija do idućih redovnih izbora. 

Stoga se Washington Post pozabavio s Conteom i napisao o njemu poveći tekst o tome kako je Conteova karijera naglo promijenila smjer i kako je spletom okolnosti ovaj umjereni političar postao središnja figura talijanske političke scene.

Umjesto da se vrati na Sveučilište u Firenci, gdje na kabinetu još uvijek piše njegovo ime, Conte je smislio način kako da se zadrži u premijerskoj fotelji iako su svi predviđali suprotno nakon raspada vladajuće desne koalicije. Tako on trenutačno vodi novu vladu koja bolje odgovara njegovim umjerenim političkim stajalištima - ovaj put, istovremeno šireći svoje ovlasti. 

"Mislim o tome gdje je bio prije 15 mjeseci, a gdje je danas i to je zapanjujuće", rekla je Patrizia Giunti, Conteova šefica na pravnom fakultetu.

Giuseppe Conte i Matteo Salvini | Author: Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell

Nakon što je stigao u politiku kao virtualna nepoznanica prije nešto više od godinu dana, Conte je preživio eksplozivno ljeto  i nadmašio moćnog nacionalista Mattea Salvinija i u očima nekih Talijana pojavio se kao trezvena alternativa zapaljivim ličnostima koje su posljednjih godinu dana dominirale talijanskom političkom scenom. 

Talijanske novine zabilježile su još jedan aspekt Conteove političke transformacije: U početku je nominalni šef vlade u kojem je vladala krajnja desnica, a sada će on voditi koaliciju - između Pokreta pet zvijezda i Demokratske stranke - koja će vjerojatno više skoknuti prema lijevo.

Sambuca di Sicilia Raj na zemlji Life Prilika: Usred Mediterana prodaju kuće za jedan euro

"Mogu zamisliti da su svi pomalo umorni od borbene politike. Conteova osobnost vidi se po tome što pokušava postići kompromis između lijeve Demokratske partije i populista iz Pokreta pet zvjezdica", rekla je Cristina Fasone, članica odjeljenja za politologiju na Sveučilištu Luiss Guido Carli u Rimu.

Conteu, danas 55-godišnjaku, teško da je zajamčen dugi rok trajanja. Salvinijeva desna Liga koja je sad u oporbi i dalje je najpopularnija stranka u zemlji i nova koalicija mora biti potvrđena glasanjem u Parlamentu idući tjedan. Ako i ta koalicija bude kratkotrajna, novi izbori mogli bi Salvinija vratiti u igru i postaviti ga na mjesto novog premijera. 

U međuvremenu, Conte je razvio vlastitu bazu pristalica. Često su ga prikazivali kao podređenog Salviniju i šefu Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maiou, njegovim dosadašnjim zamjenicima a sada ankete pokazuju da mu sve više ljudi vjeruje iako Conte neće imati svoje ljude u Parlamentu.

Matteo Salvini Liga Top News Italija klizi prema najgorem fašizmu još od Mussolinija

Predsjednik Trump, inače vrlo kritičan prema većini zapadnoeuropskih čelnika, nedavno je Contea nazvao "vrlo talentiranim čovjekom" - premda je nejasno koliko Trumpovo divljenje proizlazi iz posljednje vlade koju je vodio Salvini.

Conte malo kad govori o svom osobnom životu. Zna se da je razveden i da ima jedno dijete. 

U novije vrijeme, Conte je također  pažljivo birao vrijeme za odvažne govore. Kad je Salvini prouzročio raspad anti-migrantske Lige i Di Maiovog pokreta Pet zvjezdica početkom mjeseca, u pokušaju da forsira nove izbore i postane premijer, Conte je održao viralni govor u Senatu u kojem je optužio Salvinija za "politički oportunizam", nazivajući ga "ministrom unutarnjih poslova", kao da mu je želio dati do znanja gdje mu je mjesto u piramidi vlasti. 

Trijumf "Pet zvjezdica" na izborima u Italiji; Beppe Grillo i Luigi Di Maio | Author: MORANDI/Milestone Media/PIXSELL MORANDI/Milestone Media/PIXSELL

"Dopustite mi da kažem da je ministar unutarnjih poslova pokazao da slijedi svoje interese i interese svoje stranke", rekao je Conte likujući dok je Salvini, koji je sjedio pored njega, odmahnuo glavom. 

Umjesto da se suoči s glasovanjem o nepovjerenju, Conte je odstupio - ali ne prije nego što je poslao proeuropski apel koji je zvučao kao audicija za sljedeću vladu.

Jedan od Conteovih prijatelja, Ettore Maria Lombardi, rekao je da je Conte prevladao "nespretnosti" koje su bile nužne kad je tek sjeo u fotelju premijera. Lombardi se prisjetio razgovora s Conteom nakon sastanka grupe Sedam u lipnju 2018. godine, na kojem se Conte sastao s Trumpom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

EliFriulia predstavlja HHMS EliFriulia Ekonomix 'Mutni' Talijani žele osvojiti Hrvatsku - helikopterima

"Kako sam se osjećao? Bilo je teško, ali morao sam obući državničku odjeću, jer to je trebalo učiniti", prisjetio se Conte.

Lombardi, pravnik i bivši Conteov student, rekao je da sada više liči na prirodnog političara.

"Naravno da će njegova stečena priroda odvjetnika i akademika ostati, ali postoji pomak prema drugačijem razmišljanju. To kod njega primjećujem već neko vrijeme", kaže Lombardi.

Dok je radio na Sveučilištu u Firenci, Conte nije puno govorio o politici, ali je tamo razvio veze koje će mu poslužiti kao odskočna daska.

Giuseppe Conte | Author: Luigi Mistrulli/ IPA/ Pixsell Luigi Mistrulli/ IPA/ Pixsell
Alfonso Bonafede studirao je pravo na Sveučilištu u Firenci, također je radio kao Contetov student, a kasnije je porastao iz redova Pokreta pet zvijezdica. Kad su Pet zvijezdica razgovarale o potencijalnim ministrima, Bonafede je izašao s Conteovim imenom. Početna ideja bila je da se Conteu dodijeli zadatak uklanjanja birokracije u zemlji. No kako je Pet zvijezdica izašlo iz koalicije s Ligom, Conteova se uloga proširila.

"Advokat naroda", rekao je Conte u jednom od svojih prvih govora Talijanima.

Posljednjih tjedana, kako je nova vlada poprimila oblik, Salvini trenira na njemu svoj bijes, opisujući ga kao prodavača koji je izgubio bilo kakav populistički kredibilitet. 

"Odvjetnik za elite", napisao je Salvini na Facebooku, objavljujući fotografiju Contea i Merkel.

Ova nova Vlada, nazvana Conte II, prema početnim indicijama, može olabaviti neke od najagresivnijih politika protiv migranata za koje se zalagao Salvini i pokrpati odnose s EU koji su popucali tijekom populističke vlasti. 

Giuseppe Conte Pucanj u ništa Top News Samoubojstvo desnice - Italija skrenula ulijevo

Očekuje se da će nova vlada imenovati Paola Gentilonija, bivšeg premijera Demokratske stranke, za europskog povjerenika u tom prvom koraki prema pomirenju s EU, a tako kalkuliraju i talijanski mediji. 

Italija se vraća kao jedan od glavnih igrača na svjetsku scenu", rekao je Conte ovog tjedna.

Tradicionalno, kad Italija mijenja vlade, premijer u odlasku predaje zvono novom premijeru, u ceremoniji prenošenja vlasti. Ali u četvrtak, nakon što je Conte uspio sam, činovnik je jednostavno predao zvonce Conteu koji ga je držao samo zbog fotografiranja. Novine Il Fatto Quotidiano na naslovnici je objavila fotografiju kako Conte I predaje zvono Conteu II.

Pri dnu stranice prikazan je srušeni Salvini na margini. Naslov je nosio poruku odlazećeg ministra unutarnjih poslova: "Veliki poljupci Palazzo Chigi - rezidencijo premijera."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.