Top News
6944 prikaza

"Ukinut ćemo porezne olakšice zaposlenim roditeljima"

Marin Strmota i Nada Murganić
HINA/ Denis CERIĆ
Povećanje broja primatelja dječjeg doplatka tek je privremena mjera

Ministrica demografije, obitelji i mladih Nada Murganić te njezin državni tajnik Marin Strmota potvrdili su u ponedjeljak nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju u Banskim dvorima da će se povećati dohodovni cenzus za dobivanje dječjeg doplatka za još 94.000 obitelji, odnosno 156.000 djece.

Kako je istaknula ministrica Murganić, demografija je jedan od značajnih problema u Hrvatskoj, a provedene mjere povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada uz subvencije stambenih kredita za mlade, pokazale su dobar odjek i zadovoljstvo građana. Stoga Ministarstvo za demografiju, poručila je, ide i korak dalje. Mjere koje će iduće godine razraditi su izmjene Zakona o dječjem doplatku, usklađivanje radnog vremena roditelja i vrtića i povećanje vrtićkih ustanova. Izmjene Zakona o dječjem doplatku trebale bi stupiti na snagu od 1. srpnja 2018. godine. 

- Kako smo cijelu godinu i govorili, sljedeći korak je izmjena Zakona o doplatku za djecu. Naša je želja da ta postojeća naknada počne predstavljati demografsku mjeru, poticajnu, natalitetnu  jer podaci pokazuju da posljednjih godina da broj djece opada. Povećat ćemo dohodovni cenzus i na taj način obuhvatiti veći broj obitelji koji će primati doplatak za djecu, a to je s 50 na 70 posto proračunske osnovice - rekao je državni tajnik Marin Strmota pojasnivši kako sada 50 posto proračunske osnovice iznosi 1663 kune po članu kućanstva i kako se to sada povećava na 2328 kuna.

Objasnio je kako će ostati tri dohodovna razreda, samo što će se treći proširiti. A demantirao je i medijske napise kako se radi o povećanju od samo 100 kuna po djetetu. Istaknuo je kako se radi o većim iznosima.

- Detalji će biti razrađeni, ali već sada znamo da će naknada po djetetu, ovisno o dohodovnom razredu, iznositi 200, 250 i 300 kuna – poručio je Strmota dodavši i kako će se povećati i iznosi za pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete.

Prema sadašnjim odredbama, 300 kuna dodatka po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543 kune. 250 kuna one kojima je prihod po članu od 543 do 1120 te 200 kuna za obitelji s prihodom po članu od 1120 do 1663 kuna. Sada se posljednji razred proširuje na obitelji koje po članu imaju prihod do 2328 kuna. 

- Ovo je prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, odnosno potpunoj promjeni sustava materijalnih olakšica za roditelje kojima bi se ukinule porezne olakšice zaposlenih roditelja, a dječji doplatak bi primala sva djeca, bez ikakvih uvjeta. Svako dijete treba biti jednako vrednovano - istaknuo je Strmota.

Za izmjene Zakona o dječjem doplatku, tj za povećavanje dohodovnog cenzusa, istaknuo je Strmota, osigurana su sredstva u iznosu od 440 milijuna kuna, za daljnje širenje vrtićke mreže 70 milijuna kuna, kao i za usklađivanje radnog vremena, odnosno za dodatno zapošljavanje odgajateljica 300 milijuna kuna.

Novinari su zamolili ministricu Murganić da prokomentira kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je nedavno izjavila kako je zbog demografske situacije u Hrvatskoj izvanredno stanje. Ministrica je poručila kako bi ona rekla da je izazovno stanje.

- Ja bih rekla da predsjednica ne kritizira, nego upozorava i to je njezina obaveza. Mi provodimo mjere.  U Hrvatskoj je izazovno stanje, to su izazovi koji su pred nama i mi se s njima nosimo - rekla je Murganić. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 17:54 13.Studeni 2017.

    kako se nosi sa njima ova ,, navija da jos vise ode ,kako bi imala vise vremena za kave