Top News
490 prikaza

Ukrajina mijenja 1000 sovjetskih imena svojih gradova

Ukrajina
Adam Davy/Press Association/PIXSELL
Gradske vlasti su kumile da pošete Dnjepropetrovsk i ubuduće se pozivaju na poveznicu sa Svetim Petrom, no to im nisu odobrili

Dnjepropetrovsk više se neće zvati tako nego samo Dnjepro, a slična sudbina očekuje i još 999 ukrajinskih gradova. Ukrajinski parlament, Verhovna rada, izglasala je zakon kojim se zabranjuje primjena naziva gradova koji su nastali tijekom SSSR-a, u kojem je Ukrajina bila jedna od sovjetskih socijalističkih republika.

Zakonu je bila potrebna podrška 226 zastupnika od ukupno 450, a podržalo ga je 247. S tim što je odlučeno da novoizglasani zakon odmah stupa na snagu. Milijunski Dnjepropetrovsk ime je dobio 1926., još za života ukrajinskog revolucionara Grigorija Ivanoviča Petrovskog, koji je do 1938. bio praktično predsjednik sovjetske Ukrajine.

Njemu se danas optužuje da je on glavni odgovoran za užasnu glad koja je 1932. i 1933. pogodila Ukrajinu i tijekom koje je, prema Ukrajinskoj akademiji znanosti, pomrlo čak 3,5 milijuna ljudi. Za glad se desetljećima smatralo, ponegdje u svijetu tako se smatra još uvijek, da je posljedica jezivih meteoroloških prilika tih godina u kombinaciji prisilne kolektivizacije poljoprivrede u najranijim godinama vladavine Josifa Visarionoviča Staljina.

Promjeni imena Dnjepropetrovsk žestoko se protivilo gradsko vijeće koje se zalagalo da se ubuduće staro ime grada, umjesto uz krajnje kontroverznu povijesnu figuru, veže uz lik Svetog Petra. No, to nije prošlo. Grad je, inače, originalno osnovan u 18. stoljeću kao Ekaterinoslav, u čast ruske carice Katarine Velike, ali o to imenu u raspravama nisu ozbiljno raspravljali.

Među 1000 gradova koji se praktično odmah mijenjaju temeljem novoizglasanog zakona, ubrajaju se i gradovi koji se nalaze na Krimu, a koji je Ruska Federacija anektirala 2014.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.