Top News
314 prikaza

Ukrajinska pilotkinja štrajkala glađu do smrti, Moskva je sad oslobodila

Nadija Savčenko
Screenshot Youtube/Reuters
Nadija Savčenko provela je u zatvoru u Rusiji od sredine 2014. Razmjena za dvojicu ruskih specijalaca osuđenih na po 14 godina pokazuje koliko su utemeljene bile optužbe protiv svo troje

 Bivšu ukrajinsku vojnu pilotkinju Nadiju Savčenko, koja je u Rusiji bila optužena za ubojstvo dvojice novinara u Ukrajini, razmijenjena je za dvojicu ruskih specijalaca koje je zatočenima držala Ukrajina. Savčenko je u zatvoru u Rusiji bila još od lipnja 2014. kad su je u Ukrajini zarobili proruski pobunjenici.  Poznata je po tome što je bila i ostala jedina žena na svijetu koja je imala kvalifikacije za letjeti bombarderom Suhoi Su-24 i helikopterom Mil Mi-24, pravom napadačkom letećom tvrđavom.

U posljednjem ročištu na suđenju u Moskvi, koje je pratila iz kaveza i dok joj je prijetilo 23 godine zatvora, pjevala je ukrajinsku himnu, pokazivala srednji prst sucu i slično. Rusija je za nju tvrdila da je sama ušla na teritorij Rusije, no ona je to negirala i tvrdila je da su je Moskvi izručili pobunjenici iz Ukrajine, te je za sebe tražila status ratnog zarobljenika. Štrajkala je glađu, tvrdila je da će iz zatvora izaći ili slobodna ili mrtva, što se pokazalo točnim, a u odsustvu su je u Ukrajini izabrali za parlamentarnu zastupnicu, te za zastupnicu Ukrajine u Vijeću Europe.

Njen slučaj žestoko su politizirali i Zapad i Rusija, što se prenosilo i po medijima. Sada i istočni i zapadni mediji navode da su u dogovoru o izručenju sudjelovali Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, Angela Merkel i Francoise Holland. Putin je, navodno, potpisao njeno pomilovanje. Ukrajina je u zamjenu za Savčenko oslobodila ruske specijalce Evgenyja Erofeeva i Aleksandra Aleksandrova koje je pravomoćno osudila na po 14 godina zbog terorističkih aktivnosti. Ovakav rasplet ukazuje na to da su optužbe i protiv Savčenko i protiv njih dvojice po svoj prilici bile iskonstruirane.

Više o slučaju Savčenko ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.