Top News
534 prikaza

Ovo su sve teorije o rušenju Boeinga iznad Ukrajine 2014.

Boeing u Ukrajini
Youtube
Povodom novog dokumentarca o rušenju malezijskog Boeinga na letu iz Nizozemske prema Maleziji, opet su se razbuktale prepirke. Jedni tvrde da dokumentarac optužuje Kijev

BBC-jev dokumentarac o rušenju putničkog aviona Boeing 777 u srpnju 2014. nije još ni javno emitiran, a mediji su se oko njega već podijelili po hladnoratovskoj liniji. Na one koji tvrde da dokumentarac dokazuje da je avion sa skoro 300 žrtava iznad Ukrajine srušio ukrajinski vojni lovac, i na one koji tvrde da dokumentarac to ne dokazuje.

BBC je stoga složio popis svih teorija oko rušenja Boeinga, uključujući i službenu nizozemskih istražitelja, ne izostavivši ni rupe u toj verziji. Nakon 15 mjeseci istrage, istražitelji su zaključili da su putnički avion iznad Donjecka srušili ili ruski vojnici ili proruski pobunjenici projektilom zemlja-zrak Buk. Moskva je, međutim, već četvrtog dana nakon nesreće optužila Kijev da je namjerno uputio Boeing kroz ratno područje, te da njihov radarski zapis sugerira da je točka koja se naglo pojavila kod aviona, ukrajinski lovac koji je srušio Boeing.

Na to je slobodni novinar Billy Six na nekoliko mjeseci otputovao u separatistička područja Ukrajine i pronašao kakvih 100 očevidaca, od kojih mu se njih sedmero zaklinjalo da su vidjelo kako vojni lovac ruši Boeing. Prvi fotoreporter koji je stigao, Oleg Vitulkin, inače iz redova separatista, rekao je da lovac nije vidio. Oko te verzije Zapad i Rusija su se zakačili čiji bi onda to bio lovac. Sa Zapada su tvrdili da bi to mogao biti ruski Su-25, ali se ispostavilo da bi on visinu od 10.000 metara mogao dosegnuti samo kad bi odbacio svo naoružanje.

Nizozemci su, tome nasuprot, ustvrdili da mnoštvo gelera može potjecati samo od projektila s tla. Ostalo je otvoreno odakle ona drugi lovac. Nakratko se došlo do teorije da je lovac Mig-29, kako je izgledalo na navodnoj satelitskoj snimci koja se pojavila ruskoj TV postaji Chanel One. No, tu je snimku u bitnoj mjeri uspješno skupina internetskih aktivista kompromitirala kao krivotvorinu.

Još malo iza toga Komsomolskaya Pravda pozvala se na svjedoka čiju je anonimnost čuvala kao tajnu, koji je tvrdio da je Boeing srušio zapravo ukrajinski Su-25, i to pilot Vladislav Vološin kojega je tog dana svjedok navodno vidio kako se naoružava na aerodromu projektilima zrak-zrak i nakon kraćeg vremena vraća sa zadatka bez naoružanja. Vološin je po povratku navodno bio jako uzrujan, te je rekao: "Pogrešan avion na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme."

Čuvši za to, Vološin je poludio zbog optužbi da je on masovni ubojica. Rekao je da je doista letio tih dana po zadatku iznad Donjecka, ali ne i tog dana, te da je bio uzrujan jer su dvojica njegovih kolega pilota bila oborena. Što se tiče projektila Buk, postojala su svjedočenja da je lansirni sustav tog tipa viđen tog dana kako se muva u pobunjeničkom području iznad kojega je srušen Boeing. Pojavile su se i snimke spaljene trave oko navodnog mjesta lansiranja, što bi značilo da su avion oborili pobunjenici. No, i te su snimke oni isti internetski aktivisti raskrinkali kao krivotvorine.

BBC je, međutim, pronašao svjedokinju koja je tog dana okopavala svoj vrt i pritom uočila lansiranje nekakvog neobičnog projektila u blizini, a nešto potom i udaljenu eksploziju. SAD je sa svoje strane nekoliko puta ustvrdio da ima satelitske snimke lansiranja Buk-a, ali da ih ne želi objaviti. Stoga su mnogi te tvrdnje nazvali pukim blefom. Moskva je, pak, objavljivala neke satelitske snimke na kojima se vidi sustav Buk, s time što bi to bio ukrajinski sustav. No, aktivisti su i taj set snimki prokazali kao krivotvorine.

U konačnici, berlinski istraživački novinar i dalje smatra da ima dokaze o ukrajinskom lovcu. Nasuprot tome, ako je bila riječ o Buk-u, po logici stvari bi trebao biti pobunjenički sustav i moguće rušenje Boeinga zabunom, jer ukrajinskim snagama on ne bi trebao jer pobunjenici nemaju vojne avione. Oko toga su Zapad i Moskva apsolutno nepomirljivi. Jedino oko čega se i nizozemski istražitelji i Moskva potpuno slažu jest da je ukrajinska kontrola leta apsolutno morala preusmjeriti Boeing da leti iznad nekog drugog područja. Ostalo je, međutim, nejasno i to zašto kontrola leta u Kijevu nije to i učinila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.