Top News
30833 prikaza

Uletio je Bandiću na teren gdje se vrte milijuni - Miki je ljut

PIXSELL
Zakleti politički neprijatelj gradonačelnika Zagreba, državni tajnik Željko Uhlir napisao je zakon o obnovi Zagreba koji izmiče kontrolu iz ruku Milana Bandića i njegove ekipe

Obnova porušenog Zagreba potrajat će i uz zakon, kojem je cilj sve ubrzati, a jedna od većih prepreka bit će konstantni sukob gradonačelnika Milana Bandića i ministra graditeljstva Predraga Štromara (HNS). Već prvi tjedan nakon potresa pokazao je velika razmimoilaženja i potpuno suprotne najave ovog dvojca, o kojem ovisi kako će Zagreb biti obnovljen i, ono što je izuzetno važno - tko će na tome zaraditi. 

Primjerice, sedam dana nakon potresa Milan Bandić sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i nakon toga objavio: privatni vlasnici sami moraju obnavljati svoje zgrade, stanove i poslovne prostore, država će državne, a grad gradske javne institucije. Niti dva sata nakon toga Štromar je dao potpuno drukčiju informaciju: 

“To nije istina, država će pomoći i privatnim vlasnicima, obnavljat ćemo i privatne zgrade, a vlasnici će moći birati hoće li uzeti dio pomoći i sami raditi ili prepustiti to državi”. 

ANALIZA POTRESA Znanost Split, Zagreb, Rijeka: Osuđeni na razorne potrese i uništenje

To je samo najdrastičniji primjer, a razmimoilaženje je vidljivo na svakom koraku. Štromar je poslao uputu upraviteljima zgrada, u ovom slučaju je najveći Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, da je njihova zakonska obveza hitna sanacija i sprečavanje daljnjih šteta na građevinama. 

GSKG je u vlasništvu Zagreba, vodi ga Bandićev pouzdanik Joško Jakelić i u prvih tjedan dana i nisu se aktivirali. Prepustili su radove volonterima. A kad su i počeli raditi, već su se neki vlasnici žalili da njihove tvrtke masno naplaćuju te hitne radove, poput postavljanja najlona preko krova kako bi se spriječilo prokišnjavanje. 

Zagreb i Vlada čak su otvorili i različite račune za donacije za obnovu nakon potresa, što i na simboličan način pokazuje podjelu. U Zagrebu se ne slažu s idejom niti da svi dobiju pomoć ili da se obnavljaju privatne zgrade baš svima. 

 | Author: PIXSELL PIXSELL
- Pa zašto bi se toliko potreban novac trošio na one koji imaju dva ili tri stana? Na one koji su stavili višak prihoda i kupili stanove za iznajmljivanje? Potrebno je uvesti imovinski cenzus i pomoći prvenstveno onima kojima je stvarno potrebno i koji su ugroženi. Nema smisla jednako pomoći i starcima, i sirotinji, i onim imućnijima – kaže nam jedan Bandićev suradnik. 

Ali Štromarova ekipa je rezolutna: 

“Nisu ljudi krivi što im je uništena imovina i svatko zaslužuje pomoć. Država će obnoviti statiku zgrada, a upravo od GSKG-a očekuje da obnove i krovove i dimnjake”, kažu te dodaju da su o tome trebali voditi računa i prije jer im je to zakonska obveza. 

Odnosi HNS-a i Bandića bili su napeti i prije, a korijeni se vuku od njihove koalicije prije 19 godina u Zagrebu. A baš čovjek s kojim se tad mladi Milan Bandić najviše sukobljavao danas piše zakon o obnovi i određuje sva pravila kojima će se Bandić morati prilagoditi. 

Milan Bandić Hobotnica Top News Bandićeva tajna mreža: Od šefa krim-policije do obavještajaca

Riječ je o inženjeru Željku Uhliru, koji je danas državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, a pisao je i zakon o obnovi Gunje nakon poplave. Tad je bio zamjenik ministrice Anke Mrak Taritaš. Rijetko koji dužnosnik doživi takve dvije katastrofe u svojoj karijeri, a Uhlir je određivao pravila obnove za čak tri. 

Osim na Gunji i sad na Zagrebu, on je radio na pravilima za gradnju novih kuća nakon aktivacije klizišta u Hrvatskoj Kostajnici. U neslužbenim razgovorima u ministarstvu kažu da će oni preuzeti kontrolu upravo kako Bandić ne bi iskoristio ovu priliku da nabije cijene i da se okoriste podobne tvrtke. 

- Ne smijemo dozvoliti da se taj cijeli proces obnove kompromitira s njegovim pajdama i kumovima – rekao nam je jedan sugovornik blizak ministarstvu. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Sam Bandić i njegov krug o Uhliru misli sve najgore i oni su uvjereni da će HNS i ekipa oko njih pokušati iskoristiti obnovu kako bi osigurali poslove njima bliskim tvrtkama. Sukob Bandića i Uhlira traje već 19 godina, a prožet je međusobnim kaznenim prijavljivanjem za malverzacije. 

Uhlir je u koalicijskom poglavarstvu od 2001. do 2004. godine vodio gradski ured za imovinu. Član poglavarstva za imovinu bio je Srećko Ferenčak, današnji glavni tajnik HNS-a. Svaki tjedan imali su barem jedan sukob i optužbe za malverzacije. Da spomenemo samo najveće, Uhlira je Bandić prijavio zbog zlouporabe pri dodjeli prostora, ali na kraju nije bilo ništa. 

Bandić je prozvao HNS da je želio prodati imovinu u Podbrežju dok je on bio u bolnici, da si je HNS iz proračuna osigurao obnovu svojih prostorija, a dodijelili su si gradske prostore za svaki mjesni ogranak stranke, da su omogućili svojem članu bespravno korištenje restorana… 

Advent u Zagrebu Korupcija Top News Bandićevi plaćenici: Nisu samo vlasnici Adventa, još je gore...

Uhlir i Ferenčak uzvratili su prijavama protiv Bandića za štetne zamjene zemljišta, poput onog s Croatia busom, a poslije i za druge malverzacije sa zamjenama zemljišta. Uhlir je Bandića javno prozivao da bez propisanih suglasnosti i izvan Ureda za imovinu dodjeljuje prostore.

Upravo je Uhlir ušao u sukob s Bandićem i prozvao ga u ovome mandatu da ne održava mostove, blokirali su mu i dodjelu poslova javne rasvjete, odgodili su Generalni urbanistički plan i jasno rekli da ne poštuje zakon. Bandić je uzvratio Uhliru da neće njemu “jedan pravnik” govoriti što će raditi i da je život proveo u kancelariji, a da (Bandić) on radi na obnovi. Ove crtice samo pokazuju koliki je animozitet između njih dvojice. 

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
A Uhlir ima nad sobom i sjenu obnove Gunje, što je Bandić obilato koristio kad je bio u kampanji protiv Anke Mrak Taritaš. I sad je počeo puštati preko sebi bliskih osoba informacije da ista ekipa koja je preplatila obnovu Gunje i okolnih mjesta kroji zakon o obnovi Zagreba. 

- Sad govore o kontroli troškova, a upravo je u 24sata Uhlir izjavio da nisu htjeli ljudima dati podatke koliko su platili obnovu njihovih kuća i tajili su račune kako bi ‘odvojili novac od ljudi’ – kaže nam jedan sugovornik iz Zagreba.

I zaista, Uhlir jest to izjavio kad su 24sata u seriji tekstova otkrila da su izvođači “oderali” državu na obnovi. A princip njihova izbora bio je isti kao što se planira za obnovu Zagreba. Bio je javni poziv izvođačima. Oni koji su se javili ponudili su svoje cijene obnove. Ministarstvo je odbacilo najviše i najniže ponude, uprosječilo cijene i svima ponudilo isto. 

Konzorcij od 21 tvrtke dobio je ugovore vrijedne 430 milijuna kuna. Ali oni su dalje preprodavali radove malim tvrtkama, a zadržavali proviziju. Ne sve poslove, ali velik dio. Prema tim tajnim ugovorima, realna cijena obnove bila je 20, pa i do 50 posto niža od naplaćene. Male tvrtke nisu mogle izravno sudjelovati na natječaju. 

Jakuševac u plamenu Požar u Zagrebu Top News Zagreb se guši u smeću da bi Bandićeva ekipa imala posao

Druga preplata bila je na gradnji novih 290 kuća. Bile su tri vrste tipskih kuća, od 55, od 70 i od 85 četvornih metara. Najmanja je koštala 887.000 kuna s PDVom, ona srednja milijun, a najveća 1,2 milijuna kuna. Svi stručnjaci s kojima smo razgovarali rekli su da je iznos previsok, ali nakon što je DORH sve proučio, odbacio je kaznene prijave. Uhlir se pravdao da su visoke cijene novih kuća rezultat toga što su projektanti napravili skupe i otporne kuće, a oni su morali pristati na tu cijenu. 

I sad će trebati napraviti i projekte novih kuća za one koje su uništene u rubnim dijelovima grada, ali i projekte statičkog poboljšanja građevina. Nema nikakve sumnje da će i sukob Bandićeve i Štromarove ekipe tek eskalirati. Dobro je ako se budu međusobno kontrolirali, loše je ako zbog toga što svatko vuče na svoju stranu budu trpjeli oni koji su stradali u potresu. 

Za razliku od Gunje, ovaj put je Štromar obećao da će se svi troškovi moći pratiti pomoću aplikacije. Ovako opsežna obnova, koja će sigurno iznositi milijarde kuna, kolač je koji nitko ne želi ispustiti iz svojih ruku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BarbaraOB84
    BarbaraOB84 09:15 23.Travanj 2020.

    Upгаvo sam кuрio sекsi dоnjе гublje. Želim vidjеti? Рosjetitе straniсu –– w︆︅︆w︅︆w︆︅︆.︅︆︆k︆︅︆i︆︆︆s︅s︆︅︆︆t︆︅︆o︆︅︆︆k︆︅︆.︆︆c︅︆︆o︆︆m

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 23:02 19.Travanj 2020.

    Nancy, 23. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 22:14 19.Travanj 2020.

    Helen, 31. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z