Top News
2666 prikaza

Umro Fidel Castro

Fidel Castro
REUTERS
Posljednjih je godina bio lošeg zdravlja

Fidel Castro, dugogodišnji kubanski čelnik, umro je u petak u 90. godini, objavila je kubanska televizija.

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i pet desetljeća prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina. Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

"Postoji samo nekoliko ljudi na svijetu koji su imali tako snažan utjecaj na jednu zemlju kao što je to bio Fidel Castro na Kubi", rekao je još 2012. Robert Pastor, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera.

Castro je uistinu promijenio Kubu, na bolje i na gore, i sa i bez njega Kuba se promijenila i promijenit će se.

Castro je, nešto poput Tita, postao toliko utjecajan da je bilo dovoljno reći samo njegovo ime. Kad bi netko rekao - Fidel - bilo je sasvim jasno da se govori o samo jednoj osobi.

Castro se zadnji put obratio naciji u travnju, na zadnji dan kongresa Komunističke partije.

"Uskoro ću napuniti 90 godina, ni sam ne mogu vjerovati niti sam ikad sanjao da ću toliko doživjeti. I ja ću uskoro biti kao i drugi, jer svačiji red kad tad dođe", izjavio je Castro u tom govoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.