Top News
411 prikaza

Valonija poput galskog sela Asteriksa štiti EU od multinacionalki

Prosvjed protiv CETA-e
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Valonija blokira sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom, posljedično i ozloglašeni TTIP sa SAD-om

To sad već zvuči uvelike kao priča o Asterixu, Obelixu i Rimljanima, ona o malom selu Gala koji se tvrdoglavo i nesalomljivo opiru imperiju. Valonija, jedna od dvije administrativne jedinice belgijske federacije, ne popušta u odbijanju da EU potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom. CETA je po prirodi vrlo slično kontroverzni sporazum kao i zlosretni TTIP sa SAD-om, kojem se žestoko protive mnogi u Europskom parlamentu, od blokova zelenih i ljevice do desnice poput Marine le Pen. Parlament majušne Valonije, koja ima 3,7 milijuna stanovnika, manje od 1 posto EU, u četvrtak je odbio potvrditi CETA.

To onda znači da sporazum ne može potvrditi ni Belgija, posljedično ni EU. Valoncima smetaju redom sve one stvari zbog kojih je praktično propao TTIP; sustav sudova kojima bi se kompanije mogle obraćati kako bi zaštitili njihove interese, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Kanade u EU, što je problematično i zbog udara na europske poljoprivrednike i zbog toga što je Kanada treća najveća nacija u svijetu u proizvodnji GMO-a, socijalna sigurnost, prava radnika, javna nabava i kako to već ide. Riječ je o multimilijardskom sporazumu kojim bi profitirao najkrupniji biznis u Europi i Sjevernoj Americi, pa su stoga parlamentarci u Valoniji pod užasnim pritiskom.

TTIP, susret Baracka Obame i Angele Merkel SAD i EU Top News Greenpeace razotkrio TTIP, Merkel ga još i požuruje

Geert Bourgeois, premijer Flandrije, sjeverne administrativne jedinice u Belgiji, kolege iz Valonije brutalno je napao početkom rujna: "Oni više vole izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju, nego voće u Kanadu!" Bio je to niski udarac kojim je valonskim parlamentarcima stavio na dušu kompletnu politiku EU intervencija po arapskim republikama uz mediteransku obalu i zločine Saudijske Arabije u ratu u Jemenu. Prvo lokalni mediji, a pomalo i mediji sve do SAD-a, spremno su prenijeli njegove optužbe protiv Valonaca. Pritom mediji diljem Zapada vrlo sumnjivo temeljito prešućuju da zeleni, i to prvenstveno vrlo snažni i utjecajni njemački Zeleni, potom europska ljevica, čak i dio socijaldemokrata diljem EU-a, upozoravaju da i CETA i TTIP predstavljaju smrtnu opasnost po Europljane i "napad na demokraciju, prava potrošača, zaštitu okoliša i socijalnu državu".

Uz većinu tih argumenata, dio europskih populista i cijela desnica dodaju još i to da je riječ o frontalnom udaru na suverenitet europskih nacija. Valonski premijer Paul Magnette ipak ne odustaje od svojih zahtjeva, te je za EU Observer izjavio da "Kanađani još imaju prostora za pregovore, a EU ne". Rumunjska i Bugarska također imaju svoje zahtjeve, ukidanje viza za Kanadu za svoje građane, no dužnosnici EU-a koji vode pregovore s Kanadom o CETA-i, koji su zapravo već sve ispregovarali, smatraju da će te dvije zemlje lako privoljeti da njihovi parlamenti prihvate sporazum.

Više od 3 milijuna Europljana potpisalo peticiju protiv TTIP-a Svi šute Life Misteriozni TTIP nas pretvara u siromašniju i lošiju Ameriku

Koliko će biti povijesno važan stav Valonije, bilo da se promijeni ili da Valonija na tome ustraje, pokazuje izjava predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera: "Ako ne možemo zaključiti ovaj trgovinski sporazum s Kanadom, ne vidim kako ćemo moći dogovoriti više ijedan sporazum s bilo kojim dijelom svijeta." Izjava ima veliku težinu jer je užasno kompromitirani TTIP sa SAD-om praktično već propao i u život bi ga eventualno mogla vratiti samo CETA. Bilo da su za ili protiv njih, a riječ je o krajnje sukobljenim političkim taborima, mnogi smatraju da je riječ o pitanju na kojem će EU ili propasti ili opstati, pritom tko što tvrdi ovisi o tome smatra li netko da su sporazumi korisni i nužni ili krajnje opasni po EU.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.