Ekonomix
849 prikaza

Bayer kupio Monsanto i postao najveći proizvođač GMO-a i pesticida

Prosvjedi protiv Monsanta
Flickr
Ekološke organizacije diljem svijeta poput Greenpeacea Monsanto smatraju jednom od najgorih tvrtki na svijetu

Njemačka farmaceutska megatvrtka Bayer naposljetku je uspjela kupiti najveću svjetsku multinacionalnu kemijsku i GMO tvrtku Monsanto. U poslu preuzimanja tvrtke takve vrijednosti kakvu čak ni njemačka ekonomija nije zabilježila već dva desetljeća, Bayer je objavio da je sklopio sporazum o kupnji Monsanta za 56 milijardi dolara, odnosno da je riječ o poslu od 66 milijardi dolara kad se u iznos uključe i Monsantova dugovanja koja se Bayer obavezao podmiriti. S ovim poslom, Bayer je postao najveći svjetski proizvođač sjemena i pesticida.

Skoro istodobno, u SAD-u je na pomolu DuPontovo preuzimanje Dow Chemical Company, dok China National Chemical Corporation ide prema tome da preuzme švicarsku Syngentu. Riječ je redom o tvrtkama od kojih svaka ima vlastiti dosje najblaže rečeno kontroverznih poslova i praksi u poslovanju. Ne samo u ekološkim krugovima, Monsanto slovi za možda i najštetniju kompaniju na svijetu. Jedan od njenih najpoznatijih proizvoda je glifosat, totalni herbicid koji poznaje i Hrvatska, te koji medicinska struka diljem svijeta smatra odgovornim za niz teških bolesti; od raka, Parkinskonove bolesti, ALS-a...

Monsanto je svoj poslovni uspjeh započeo još davno u ranom 20. stoljeću, lansiravši DDT. U Vijetnamu je ostavio trag svojim "agent orangeom", otrovom kojim su snage SAD-a prskale džungle kako bi se osušile, a od djelovanja tog otrova, dandanas vijetnamska djeca rađaju se užasno deformirana. Monsanto je, međutim, najpoznatiji po svojoj proizvodnji GMO proizvoda, agresivnom širenju i licenciranju. Nakon ovog posla, kritičari Bayeru iz povijesti izvlače da je, prije nego što je 1899. lansirao megauspješni "Aspirin", temelje svom poslovnom čudu udario 1896., prodajući revolucionarni lijek protiv kašlja "Heroin".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.