Iako se uz njegovo ime vežu dvije riječi - književnik i gastronom, Makaranina Veljka Barbierija teško se može uglaviti u tako “uski pretinac”. Ne bi se pogriješilo ni kad bi se napisalo da je poliglot i dramaturg, bojnik HV-a, kolumnist, glumac, ali i gastronomski arheolog te vrhunski chef, ali i tad bi još mnogo toga ostalo nerečeno. Do danas je napisao dvadesetak knjiga, u kojima je spojio književnost i gastronomiju jer smatra da su neraskidivo povezane. Osim nekoliko nagrađivanih kuharica, svjetska i domaća priznanja dobio je za zbirku kolumni “Kuharski kanconijer”, a brojna djela prevedena su na nekoliko jezika. Romanom “Eliksir istine”, koji je nedavno objavio Profil, zaokružio je trilogiju koju je počeo “Epitafom carskoga gurmana” davne 1983. i zbog čega je umalo proglašen državnim neprijateljem, a slijedio je “Rat za peti okus”. U “Eliksiru istine” vraća se na početak. Riječ je opet o distopijskom totalitarnom sustavu, ali u ovom slučaju se pojedinac, razračunavajući se sa sustavom, zapravo razračunava sa sobom. Otkriva da se najveće zlo krije u njemu samom. Borba protiv autoriteta završava borbom protiv autoriteta u sebi, što je i kraj trilogije.
358
prikaza
To si što jedeš: Konzumirajući GMO hranu i sami se izlažemo mutaciji stanica
Konzumirajući GMO hranu, i sami sebe izlažemo mutaciji stanica, što će nas moguće učiniti likovima neke antiutopije poput one u mom novom romanu ‘Eliksir istine’, kaže Barbieri
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Prijavi se
Prijavi se putem Facebooka