Top News
38149 prikaza

Vapaj Mile Martića iz zatvora: Lista njegovih pritužbi

Milan Martić
1/2
screenshot/youtube
Stanje bivšeg "predsjednika" tzv. Republike Srpske Krajine njegov odvjetnik opisuje katastrofalnim

Milan Martić je kronični bolesnik, više od 15 godina je na inzulinu, a u Estoniji ga liječi liječnik opće prakse koji nadzire zdravstveno stanje svih zatvorenika. S njim komunicira bez prevoditelja, pa zamislite kako mu može objasniti kakve ima tegobe i koliko ga liječnik uopće razumije. Dugogodišnji dijabetes mu izaziva brojne probleme, ali se pravo stanje i ne zna jer ga tamo nikad nisu poslali na temeljite pretrage", zavapio je Predrag Milovančević za 'Novosti', branitelj srpskog ratnog zločinca.

Stanje bivšeg "predsjednika" tzv. Republike Srpske Krajine, osuđenog u Haagu na 35 godina zatvora, Milovančević opisuje katastrofalnim. Martić svoju kaznu već deset godina izdržava u zatvoru u Tartuu u Estoniji.

Odvjetnik smatra da je Martiću od zdravstvenih čak veći problem potpuni izostanak resocijalizacije u toj baltičkoj zemlji:

"Ne daju mu da radi, ne može zaraditi ni deset dolara mjesečno za brisanje hodnika, a mora plaćati struju, hranu, kao i higijenske potrepštine. Ne prima novine, ne dopuštaju mu ni čitanje knjiga na srpskom. Potpuno je izoliran i izopćen", govori Milovančević.

"Kad mu dođe netko od obitelji, pretresu ih do gole kože i zaključaju s njim u ćeliju, pa tri dana, koliko traje posjeta, ne mogu izaći iz zatvora." 

Ratko Mladić i Radovan Karadžić | Author: REUTERS REUTERS
Na ozbiljne probleme koje imaju srpski zatvorenici u Estoniji konstantno ukazuje i srpska ministrica pravde Nela Kuburović. Ona je i u Ujedinjenim nacijama i u razgovorima sa predsjednikom Mehanizma u Hagu Theodorom Meronom tražila da se nađe neko rješenje. Prijedlozi su da se Mile Martić i general Dragomir Milošević, koji je osam godina u Tartuu, prebace u neku drugi državu na izdržavanje kazne ili da im se dopusti da kazne izdržavaju u Srbiji. 

U Ministarstvu pravde navode da su u Estoniji ova dvojica zatvorenika potpuno odsječena od svijeta jer ne govore jezik zemlje u kojoj služe kaznu, ne mogu ni sa kim razgovarati, ne mogu se informirati, ne mogu raditi, a obitelji im ne mogu uplaćivati novac za osnovne higijenske potrepštine. Rijetko ih obilaze i zbog udaljenosti i kompliciranih prometnih veza do Tartua. 

Čak su i predstavnici Crvenog križa obilazili Srbe u Estoniji i ukazali na iznimno teške uvjete u kojima je srpski dvojac, zahtijevajući u Haagu da poduzmu neke mjere kako bi im se poboljšala situacija. 

Za nedavnog posjeta Srbiji, predsjednik suda u Haagu Theodor Meron rekao je da se Mehanizam ne protivi inicijativi da srpski haaški osuđenici kazne izdržavaju u matičnoj zemlji i preporučio je da se zahtjev usmjeri prema Savjetu za sigurnost UN-a, koji je i osnovao Tribunal. Međutim, isto tako proteklih godina predsjednik suda u Haagu odbijao je zahtjeve Martića i Miloševića za prebacivanjem u neku drugu europsku državu, navodeći da spomenute pritužbe nisu dovoljan razlog. Nije uzeto u obzir ni izjava Finske koja je bila voljna preuzeti ih u svoj zatvor. 

U zatvorima europskih država trenutno 14 srpskih državljana osuđenih pred Haškim tribunalom, izdržava višedesetljetne zatvorske kazne i to između 20 i 40 godina, a dvojica doživotne. Srbija već 10 godina traži da svi oni budu prebačeni u srpske zatvore. 

Po odluci Haaškog tribunala, čiji je rad naslijedio Mehanizam za krivične sudove, osuđeni Srbi kazne izdržavaju uglavnom u zatvorima Njemačkoj, zatim u Poljskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj i Francuskoj. Srpska ministrica Kuburović kaže da Martić i Milošević u Estoniji nisu tretirani ni bolje ni lošije od ostalih zatvorenika. No, tražili su da budu sami u ćelijama, ali im to ne dozvoljavaju.

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Kad su u pitanju Radovan Karadžić i Ratko Mladić, oni su još uvijek u pritvoru u Scheveningenu i čekaju okončanje drugostupanjskih postupaka po žalbama. Što se tiče Karadžićevog zdravlja, Ministarstvo pravde nije imalo zahtjeve ili obraćanja, ali su članovi Mladićeve porodice i njegovi odvjetnici više puta inicirali da Vlada Srbije da garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Vlada je još prije godinu dana dala garancije i one ostaju na snazi", navela je Kuburović.

Ona je ukazala da je u tijeku postupak ponovnog vještačenja Mladićevog zdravstvenog stanja, pa ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati.

"I ovaj put pregledali su ga liječnici koji nisu iz Srbije. U pitanju su eksperti iz inozemstva, ali je Srbija prihvatila inicijativu njegovih odvjetnika da pomogne kad bude novo medicinsko vještačenje", kaže ministrica. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nemayu. 19:27 11.Travanj 2019.

    Sve je to zasluženo i nek plače tiho

  • nemayu. 19:27 11.Travanj 2019.

    Sve je to zasluženo i nek plače tiho

  • zden 12:07 16.Veljača 2019.

    Citas ovo pa odes na you tube i pogledas njihovo cetnikovanje...