Top News
215 prikaza

Važnost prvog Erdoganova posjet nakon vojnog udara

Vladimir Putin i Redžep Erdogan
SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Rusija pokušava iskoristiti zahlađenje odnosa Ankare i Zapada, a ovo je tek prvi korak u tome

Vladimir Putin i Redžep Erdogan održali su sastanak u Rusiji i poslali poruke pomirenja između tih dviju država.

"Trenutačni prioritet je vraćanje odnosa na razinu prije krize", rekao je Putin. Odnosi Turske i Rusije naglo su zahladili nakon rušenja ruskog ratnog zrakoplova krajem prošle godine na granici Turske i Sirije.

Rusija je uvela ekonomske sankcije i zabranili su organiziranje turističkih posjeta Turskoj. Putin planira postupno ukidanje sankcija i normalizaciju odnosa. Prema pisanju turskih medija, ekonomske sankcije snažno su pogodile tursko gospodarstvo. Izvoz u Rusiju pao je više od 60% u odnosu na prošlu godinu na oko 700 milijuna eura u prvoj polovici ove godine.

Osim izvoza, ugroženi su bila i dva velika ekonomska projekta. TurkStream plinovod preko Crnog mora i nuklearna elektrana Akkuyu koju gradi Rosatom u Turskoj. Nakon sastanka, vođe dviju država obećali su nastavak ekonomske suradnje.

Indikativno je da je Erdogan odlučio posjetiti Rusiju kao prvi diplomatski izlet nakon neuspjelog vojnog udara prošlog mjeseca. Turska je ključni saveznik NATO-a, ali ima neke nove prioritete nakon pokušaja puča, a zapadne države još uvijek ne mogu probaviti Erdoganov pristup vlasti. Posebno mu zamjeraju čistke nakon neuspjelog puča, uvjeren je bivši švedski veleposlanik Michael Sahlin.

Netom nakon gušenja vojne pobune, Erdogan je tražio izručenje Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u. Amerikanci traže konkretne dokaze da je protjerani klerik Gulen odgovoran za pokušaj puča, a Erdogan tvrdi da je već dao dovoljno dobre dokaze

Erdogan zamjera kritike iz NATO-a i EU zbog čistki nakon puča, ali Putin ga ne kritizira. Štoviše, Putin je bio među prvima koji je javno stao u obranu Erdogana i njegova obračuna s pučistima.

Reporterka BBC-a Sarah Rainsford kaže da Rusija pokušava na bilo koji način iskoristiti ovo zahlađenje odnosa Turske i zapada.

Za pravo savezništvo Moskve i Ankare potrebno je riješiti i neke druge probleme, a prvi na listi morat će biti sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Dok ruska vojska pruža konkretnu podršku sirijskoj vojsci, Turska financira pobunjenike, a suočavani su i s optužbama da pomažu Islamskoj državi u krijumčarenju nafte.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.