Top News
3481 prikaza

Većina patuljaka pretvorila se u gorostase koji nas spašavaju

Borna Filic/PIXSELL
Učo je naš Vili, čovjek stvoren za teške situacije, organiziran i pouzdan. Stidljivko su svi samozatajni junaci ovih dana, spasitelji, tješitelji i osloboditelji naših strahova...

Hajdemo malo o bajkama, barem onima kojima možemo vjerovati jer znamo što od njih očekivati.

Dakle, prvo treba znati da zlo u bajkama nikad ne pobjeđuje, čak i kada u bajkama ima mnogo grubosti.

Netočno je da su bajke samo za djecu, One su im prilagođene jer u početku su bile smišljane za odrasle i prilagođene društvenim normama bile su ispunjene moralnim, socijalnim i  političkim porukama, naravno ukomponiranim u  vještu priču s atraktivnim likovima.

Bajke su nastajala iz usmenih predaja  tisućama godina, prenosile su se s generacije na generaciju, a opstale su zahvaljujući zapisivanju pojedinaca.

Uz bajke se najčešće spominju imena njemačke braće Jacoba i Wilhelma Grimma. A najpopularnije do današnjih dana je priča „Snjeguljica i sedam patuljaka“ koju su braća Grimm   napisala 1812. godine. Ipak, najpopularnija je  filmska verzija, slavni i hvaljeni američki animirani film  Walta Disneya iz 1937. godine.

ANDRIJA ŠTAMPAR Znanost Zbog ovog vrsnog liječnika držimo koronu pod kontrolom

Premda bi Snjeguljica i njezini patuljci imali 208 godina (po Grimmovima) ili 83 (po Disneyu), ono si i danas  više nego aktualni i dobrodošli i prepoznatljivi svim generacijama. 

Radi se o biblijskom broju sedam (sedam patuljaka). I premda kod verzije braće Grimm, patuljci nemaju imena, Disney ih je nazvao prema sedam različitih raspoloženja svakog čovjeka:  Učo, Pospanko, Srećko,  Ljutko, Kihavko, Glupko, Stidljivko. 

Nažalost smo u vremenima kada bajke odumiru, a nadmoć preuzima  problematičnu stvarnost ispunjena strahovima od koronavirusa i panikom od potresa. To su i dani kada nastupaju kukavice  koji taje da su zaraženi, teroristi koji svjesno bježe iz izolacije, budale koji vape za kratkotrajnim užicima, primitivci koji ne znaju što im je, naivci koji misle neće mene,…

A svi oni  ugrožavaju sve oko sebe, sve NAS.

Zato je teško podijeliti uloge nevinih patuljaka, ali pokušat ćemo, s prepoznatljivih sedam. Uloge su teške, a ulozi ozbiljni, kao i u životu, neki od njih preuzeli su odgovornost, drugi  se oglušili, treći uplašili, četvrti posvađali s novinarima,  peti izgubili u  bespuću, šesti nastavili svojim poštenim putem stidljive skromnosti, a sedmi gluparili neodgovornim  mudrovanjima. Većina ih se pretvorila u gorostase koji ovoga puta ne spašavaju Snjeguljicu, nego sve nas zajedno. 

Dakle, Učo je naš Vili, čovjek stvoren za teške situacije, organiziran i pouzdan. Oko uloge Pospanka je najveća gužva, među „žetončićima“ koji se guraju u svojoj polovičarskoj kaljuži. 

BEZ KONTAKTA Znanost Stručnjaci: 'Pripremite se, kući bismo mogli biti mjesecima'

Kihavko bi mogao biti onaj neregistrirani  Kinez koji je prvi kihnuo i zarazio Koronom cijeli svijet. 

Ljutko je gradonačelnik grada koji grca u ruševinama potresa, a on se uporno svađa s  novinarima. 

Srećko je anonimni vozač koji je proletio automobilom sekundu prije nego se cijela stoljetna ukrasna konstrukcija secesijske ljepote sručila na cestu. Stidljivko su svi  samozatajni junaci ovih dana, spasitelji, tješitelji i osloboditelji naših strahova; volonteri Crvenog križa, učiteljice, liječnici, sestre, vozači, prodavači, policajci, vatrogasci,  vojnici,…tako moćni u svojim zadacima, a tako skromni u vlastitim potrebama. 

Glupko je onaj uvijek glasni samozvani ekspert koji često prosipa razne mudrolije. Najnovija mu je akcija laprdati o  spasonosnom lijeku.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • c4fe825a4ea43c5f70ee1d4dbd156a669d653237 18:38 09.Travanj 2020.

    Trаžitе ozbiljnе odnоsе? Samo su sе рrave sаmohrаne djevоjке spremnе zа dгužеnje! – w­­w­­w­­.­­K­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m

  • Avatar LindaYI83
    LindaYI83 12:47 09.Travanj 2020.

    Sarah, 18. 69sex.fun/b10e9b4

  • b852ca22fdf658dbe06e4ebc01ad41204c007de3 12:45 09.Travanj 2020.

    Bоk, кaко idе? Jučeг sаm se rаstaо s mоjim dečkоm. Žеlitе sекs bеz оbvezе. – w­­w­­w­­.­­k­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m