Top News
9863 prikaza

Beroš je čovjek preokreta za HDZ - Plenki će to iskoristiti

1/8
Sandra Šimunović/PIXSELL
Sasvim je jasno da će HDZ jako uzeti u obzir ministra zdravlja za glavnu zvijezdu buduće parlamentarne kampanje. A i lijepo je vidjeti da tipove bez sadržaja, poput Brkića i Penave, mijenjaju neki drugi, očito bolji...

Ministri, pomoćnici, povjerenica EU i svi drugi koji išta znače u vladajućoj stranci, a bliski su Andreju Plenkoviću, okupili su se u mirnu i pustu zagrebačku nedjeljnu večer. Povod su, naravno, unutarstranački izbori čije održavanje ni epidemija korona virusa nije spriječila.

Doduše, više manje svi prisutni u Ulici Matice hrvatske, gdje je bio Plenkovićev stožer, pričali su o koroni, a da je stanje bitno drugačije nego inače pokazivala su samo dezinfekcijska sredstva po stolovima, gdje inače stoje butelje vina i sokovi. 

No nitko od političara nije imao masku. Iako je Plenkovićev tim praktički pomeo pod s ekipom iz Opcije za promjene, glavna zvijezda te večeri bio je Vili Beroš, ministar zdravstva, HDZovac kojeg vole i oni kojima se ta stranka zamjerila još 90-ih.

Doduše, jedino je Zdravka Bušić od svih pobjednika te večeri dobila pljesak okupljenih kad je Damir Sesvečan čitao službene rezultate izbora, ali prava zvijezda te večeri nisu bili ni Plenković ni Bušić, nego Vili Beroš. 

Baš kao što je već danima Mesija nacije, čovjek kojemu Hrvati bezrezervno vjeruju, koji ulijeva sigurnost i ostavlja dojam jednog iskrenog političara. Sve to dobro vidi i zna i Andrej Plenković, kojemu stranci na čijem je čelu pada rejting iz mjeseca u mjesec. 

ANDRIJA ŠTAMPAR Znanost Zbog ovog vrsnog liječnika držimo koronu pod kontrolom

Zato se, kako saznajemo od sugovornika bliskog Plenkoviću, ozbiljno razmišlja da, ako sve s koronom prođe dobro i s najmanjim brojem žrtava, Vili Beroš bude mamac za birače. HDZ-ov džoker za parlamentarne izbore. I prema anketama, a posebno prema onoj 2x1 komunikacije, Beroš je u najkraćem mogućem roku postao najpopularniji ministar. On, tako, ima rejting od 18,35 posto i daleko, daleko je ispred drugoplasiranog Plenkovićeva ministra Olega Butkovića, koji ima ‘samo’ 8,26 posto. 

Vili Beroš će, prema svemu sudeći, biti glavni za izbore ove godine. Ne samo da bi bio nositelj liste za Sabor, nego i jedan od glavnih koji će biti isturen javnosti u kampanji za parlamentarne izbore, govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a i dodaje kako se za sada ne govori ništa detaljnije o tome jer su parlamentarni izbori definitivno sad u nekom drugom fokusu.

Sad moramo zaštititi narod, zdravlje i gospodarstvo, a parlamentarni izbori bit će u zadanom roku - kratko je rekao naš sugovornik iz vrha HDZ-a, koji ipak otkriva da bi se oni prije mogli održati u prosincu ove godine nego u rujnu. 

Naime, s obzirom na cjelokupnu situaciju u svijetu koja je pogodila ne samo Hrvatsku, nego i Europu, pokušat će zbog održavanja stabilnosti s parlamentarnim izborima ići što kasnije.

No naš sugovornik ističe da se tu definitivno ne radi o odgađanju, nego samo uzimanju u obzir najduljeg mogućeg roka. No u HDZ-u ima i onih koji kažu da je totalno suludo sad već spekulirati o tome hoće li ili ne Beroš biti nositelj liste za izbore. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Ističu da se o tome uopće ne raspravlja i da parlamentarni izbori nisu ni blizu fokusa vladajućih. Osim toga, bez obzira na to što sad sve izgleda dobro te su svi puni hvale za Beroša, pitanje je, tako barem upozoravaju iz opozicije, kako će se situacija razvijati. 

Naime, za sada smo sretni jer nema još smrtnih slučajeva. Mi u opoziciji također hvalimo Beroša i Alemku Markotić te cijeli krizni stožer. Zaista se s ovom nesvakidašnjom i opasnom situacijom dobro nose. No pitanje je što sutra nosi. Zato se nikud ne bih žurio na mjestu HDZ-a u planiranju - govori za Express sugovornik iz oporbenog SDP-a. 

Pitanje je i što Vili Beroš želi? Zanima li ga politika toliko da bi bio spreman žrtvovati sve do sada kako bi pomogao stranci da ostvari pobjedu na parlamentarnim izborima? 

O Berošu ne znamo puno. Osim što zaista ostavlja odličan dojam. Znamo i to da je jedva čekao preuzeti Ministarstvo zdravstva nakon što je Milan Kujundžić bio prisiljen otići. Beroš je bio spreman preuzeti ministarstvo jer je bio upoznat sa svime. Također, imao je i veliku želju jer je imao viziju. Znao je točno kako će voditi resor. Otpočetka sam bio uvjeren da će on uspjeti dobiti simpatije javnosti, ne samo zbog toga što je sam po sebi simpatičan, nego i zbog toga što je stručan, iskren, pravedan, neiskvaren... - govori nam sugovornik koji je jako dobro upoznat s radom Ministarstva zdravstva. 

KOLUMNA Top News Velika koalicija bi zavila Hrvatsku u crno. I to doslovno

Vili Beroš je član HDZ-a od 2006. godine. Za sebe kaže da je ponosni Dalmatinac, rodio se u Splitu, ali je iz Jelse s otoka Hvara. U Splitu je završio srednju školu, a medicinski fakultet u Zagrebu. Kaže da je neurokirurgija njegova ljubav i da je rano otišao u kirurške vode.

No bez obzira na angažman, ističe da su mu supruga i dvoje djece prioritet i da su njegove vrijednosti upravo oni te im i u ovim osjetljivim trenucima želi posvetiti vrijeme. No ono što je za građane najvažnije jest njegova izjava da će kao član Vlade napraviti sve da bude konstruktivan te da građanima i biračima pokaže da HDZ brine za zdravlje. 

Ova Beroševa poruka definitivno može poslužiti HDZ-u kao slogan na predstojećim izborima - govori nam naš sugovornik iz vrha HDZ-a te ističe da se ponovno vratila vjera članovima HDZ-a da njihova stranka može pobijediti na parlamentarnim izborima.

Dakle, kako on rezimira, odlično nošenje sa situacijom suočavanja s epidemijom korona virusa, potom marginalizacija oporbe u stranci i premoćna pobjeda Plenkovićeva tima dovodi do ponovnog ujedinjenja HDZ-a. 

Politički analitičar Žarko Puhovski ne bi se baš u svemu složio s našim sugovornikom. On, pak, kaže da će Beroš izići iz ove situacije kao pobjednik samo ako broj mrtvih bude nizak.

 | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Sudbina Beroša ovisi o tome. No to je teška oklada i nemoguće jer prognozirati išta jer imamo u jednadžbi više nepoznanica nego poznanica. Sve zavisi kako će se dalje situacija rješavati i radikalno bi bilo išta sad prognozirati. Za sada sve pokazuje da nema rupa u sustavu, osim ovih liječnika koji su išli na skijanje. Dakle, ako sve završi bez žrtava Beroš je pobjednik - kaže Žarko Puhovski za Express i ističe da što se tiče parlamentarnih izbora sve upućuje na formiranje velike koalicije. 

Pitanje je samo hoće li premijer biti Plenković ili Bernardić - kaže Puhovski te dodaje da formiranje velike koalicije SDP-a i HDZ-a ovisi o tome kako će Miroslav Škoro proći na izborima. Naime, ako dobije od 25 do 30 mandata onda, smatra Puhovski, ništa od koalicije. No ako ne uđe u Sabor, onda je to već druga priča. Škoro treba smiriti Suvereniste, Most, Hasanbegovića... To je teško, ali opet nije nemoguće - kaže Puhovski koji smatra da će svatko tko može pokušati dobiti političke poene na dobro odrađenoj situaciji s korona virusom. 

Tako je,  samo dan nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u, gdje je pomeo stranačku oporbu, premijer Andrej Plenković tražio od parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru, što su za Express potvrdili zastupnici SDP-a, da se u vrijeme epidemije korona virusa i ako Sabor ne bi mogao zasjedati donese odredba prema kojoj u tom slučaju Vlada može donositi uredbe koje imaju zakonsku snagu. 

Crne mambe Top News Žene HDZ-a i njihovi mentori: Veze koje su ih dovele na vrh

- Znači, pojednostavljeno, oni su tražili od nas da se malo izmijeni odredba koja već postoji, članak 101. Ustava, prema kojoj će zakone, ako 80 zastupnika završi u samoizolaciji, umjesto Sabora potpisivati predsjednik, odnosno Zoran Milanović. I tu dolazimo do problema jer je HDZ htio da se tim dodatkom izostavi predsjednika i da Vlada bude ta koja će u tom slučaju donositi zakone - rekao nam je sugovornik iz SDP-a. 

Mi smo, kad smo to čuli, rekli da nećemo jer to znači razvlašćivanje Zorana Milanovića, odnosno mini državni udar. Nisu se previše bunili, nije bilo teških riječi. Izgledalo je baš onako - ako prođe, prođe - rekao je za Express sugovornik iz SDP-a. Oni smatraju da se HDZ time htio osigurati da Milanović možda ne bi sebi priskrbio bodove od ‘hendlanja’ epidemije korona virusa. 

Riječ je, naravno, ističu naši sugovornici, o političkoj spekulaciji te razlog HDZ-ova zahtjeva za promjenom odredbe nitko ne može sa sigurnošću utvrditi. Tu je naravno mogućnost da se marginalizira predsjednika Milanovića, ali on Plenkovića i HDZ hvali u ovoj situaciji. Čak četiri puta. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Također, dio nas je mišljenja da nikako ne žele da oni, ako dođe do toga da Sabor ne može raditi, ne budu ti koji će kontrolirati zakone. Treća, pak, mogućnost je da nemaju dovoljno ruku u Saboru nakon izbora - kaže nam naš sugovornik iz SDP-a, no on misli da ta treća opcija ne drži vodu. 

Uvjeren je da nitko od Alternativaca neće izaći iz HDZ-a i prebjeći Škori, nego će ostati u stranci i čekati bolja vremena. 

- Dakle, smatramo da vladajući imaju ruke i da nema problema s većinom. No pitanje je zašto su onda željeli da prođe ova odredba. Dobro je što smo odmah to shvatili i na kraju je sve dobro završilo. Oni se nisu naljutili kad smo odbili, nisu pale teške riječi i sve se riješilo kao da ničega nije bilo - završava naš sugovornik iz SDP-a te dodaje da mora priznati kako se Vili Beroš i cijeli stožer izvrsno nose sa situacijom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 8cba1a23903ef758f0b12b96f7bb2dc132a18c01 15:34 11.Travanj 2020.

    Elizabeth, 32. w­­w­­w­­.­­L­­o­­v­­e­­x­­x­­.­­c­­l­­u­­b

  • ebed1dd55a5a6973cc26d803c375c9c2aa41f27a 14:38 11.Travanj 2020.

    Vеčerаs sam slobоdnа Žеlitе li popiti pićе, kliknitе vеzu da bistе ргоnаšli mоj prоfil s telefonsкim brоjеm – w­­w­­w­­.­­K­­i­­s­­sT­­o­­k­­.­­c­­o­­m

  • Avatar LindaYI83
    LindaYI83 12:45 09.Travanj 2020.

    Patricia, 27. 69sex.fun/b10e9b4