Top News
206 prikaza

'Britanci ne mogu koristiti prednosti članstva nakon izlaska iz Unije'

Angela Merkel
Reuters/Pixsell
Njemačka kancelarka istaknula je kako mora postojati razlika između zemalja članica i onih koje to nisu

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izjavila da će učiniti sve kako bi spriječila raspadanje Europske unije nakon britanske odluke o izlasku. 

Uoči summita u Bruxellesu, posvećenom isključivo temi Brexita, Merkel je upozorila Veliku Britaniju na posljedice izlasku iz Unije. Kaže kako Britanija neće "uživati povlastice Unije". Napomenula je i kako očekuje da će Britanija pokušati zadržati sadašnje odnose s Unijom, no oni će se ipak morati promijeniti nakon konačnog izlaska. 

"Tko napusti obitelj ne može očekivati da će imati iste privilegije, a nikakve obveze", izjavila je Merkel te objasnila kako mora postojati razlika između zemalja članica i onih koje to nisu

Njemačka kancelarka napominje i kako neće razgovarati s Velikom Britanijom o izlasku iz Unije dok oni ne pokrenu službenu proceduru kojom započinju proces izlaska. Dodala je i kako Europska unije može preživjeti Brexit te kako će nastaviti funkcionirati kao i dosad.

Sljedeći korak Britanaca trebao bi biti aktivacija Članka 50 kojim započinju službeni pregovori i proces izlaska iz Unije, što može potrajati i nekoliko godina. Još se ne zna tko će aktivirati Članak 50. David Cameron, koji je nakon referenduma dao ostavku, kaže kako se on ne želi uplitati u taj proces te će se time baviti njegov nasljednik. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.