Top News
775 prikaza

Plenkijev uspjeh: Gura Istanbulsku, spašava Dalićku

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Iako je ratifikacija Istanbulske konvencije prošla kroz saborsku proceduru, velik dio HDZ-ovaca okrenuo je premijeru leđa

U Saboru je prošli tjedan izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije. Premijer je prije glasovanja odbacio amandman SDP-a o ulaganju interpretativne izjave. Premijer Plenković je objasnio kako je bit Konvencije zaštita žena od nasilja u obitelji te da ovom Konvencijom RH ne preizima nikakve pravne obveze o uvođenju rodne ideologije u svoje društvo i u skladu je s Ustavom.

Za potvrđivanjem ratifikacije glasovalo je 110 zastupnika, 30 je bilo protiv a dvoje je bilo suzdržano.

U Saboru se vodila i velika rasprava oko opoziva ministrice Martine Dalić. Oporba, koja je pompozno najavljivala smjenu nije došla na svoje.

"Martina Dalić više ne može biti ministrica jer je izigrala povjerenje građana, od kojih je dobila povjerenje da upravlja krizom u Agrokoru, a rješavala je probleme svojih prijatelja u privatnim tvrtkama", ponavljao je Gordan Maras.

Andrej Plenković Dan D Top News Istanbulska je prihvaćena!

Usprkos tome nakon 9-satne rasprave sa 76 glasova protiv njezine smjene i 71 glasom za njezinu smjenu ministrica Martina Dalić i dalje ostala je na mjestu potpredsjednice Vlade RH.

Saznalo se kako jedna od najcjenjenijih pravnih stručnjakinja u Velikoj Britaniji, Clare Montgomery, zastupa Hrvatsku na sudu u Londonu u parnici za izručenje Ivice Todorića.

Montgomery se specijalizirala upravo za izručenja, te u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom kaznenom pravu, u kojem zastupa kako vlade, tako i pojedince. Zastupala je Augusta Pinocheta, kao i bivšeg premijera Tajlanda Thaksina Shinawatru, nakon što je zbačen vojnim udarom, a uspješno je predstavljala niz istaknutih ruskih građana koje je tražila Ruska Federacija.

Sutkinja je rekla da nikad prije nije vidjela tako pedantno sastavljen ekstradicijski zahtjev.

Na zagrebačkom je pak sudu David Komšić osuđen na 30 godina kazne zatvora radi ubojstva Kristine Krupljan.

Nakon presude, Komšićev otac počeo je pljeskati i vikati: - Bravo, sudite dijete jer je iz Bosne.

David Komšić Sanja Mazalin Top News Tko je sutkinja koja je Komšića osudila na 30 godina?

Nakon izricanja presude ispred suda je došlo do fizičkog incidenta između obitelji ubijene te članova obitelji i prijatelja Komšića.

Ivo Komšić, otac ubojice, također je završio u pritvoru jer je radi nerazriješenih imovinskih odnosa prijetio 33-godišnjaku, a prijavljen je policiji i jer se vrzmao oko auta sutkinje koja je Davida osudila na trideset godina.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) proglasio je lidera Radikalne stranke Vojislava Šešelja krivim po točkama 1, 10 i 11 optužnice za poticanje progona, deportacije i druge zločine protiv čovječnosti, posebno u Hrtkovcima, i osuđen je na deset godina zatvora, no njegova je kazna odrađena tijekom pritvora, te odbija žalbu otpužbe u svim drugim točkama.

Rezultat je to žalbe tužiteljstva na prvostupanjsku presudu. Iako je sada i formalno ratni zločinac Šešelj ostaje na slobodi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.