Top News
8407 prikaza

VIDEO Kako dronovi 'zmajevi' rigaju vatru po Rusima: 'To su naša krila osvete!'

Udarni dronovi su naša krila osvete, donose vatru ravno sa neba!, objavljeno je u postu na društvenim mrežama ukrajinske 60. mehanizirane brigade.

Ukrajina je, kako javlja CNN, u posljednjih nekoliko dana upotrijebila flotu „dronova zmajeva“ koji izbacuju vatru, iskoristivši tako municiju koja je ranije korištena za užasan efekt u oba svjetska rata.

Video snimke objavljene na društvenim mrežama, uključujući i Telegram kanal ukrajinskog ministarstva obrane, pokazuju kako bespilotne letjelice u niskom letu bacaju vatru – zapravo rastopljeni metal – na pozicije koje drže Rusi.

Usijana mješavina aluminijskog praha i željeznog oksida, nazvana termit, gori na temperaturama do 2200 stupnjeva Celzijusa. Može brzo spaliti stabla i vegetaciju, a dronovi u tim napadima izgledaju kao mitološki zmajevi koji rigaju vatru.

- Udarni dronovi su naša krila osvete, donose vatru ravno sa neba! - objavljeno je u postu na društvenim mrežama ukrajinske 60. mehanizirane brigade.

- Oni postaju stvarna prijetnja neprijatelju, paleći njegove položaje sa preciznošćuu koju nijedno drugo oružje ne može postići. Dok naš „Vidar“ radi – Rusi nikada neće spavati - dodali su. Vidar je nordijski bog osvete.

Nicolas Drummond, bivši časnik britanske vojske i vojni analitičar, kaže kako je to vrlo gadna stvar.

- Takva uporaba drona je prilično inovativna. Ali, efekt će biti više psihološki - rekao je Drummond za CNN.

- Ukrajina ima ograničene kapacitete za uporabu termita tako da to nije novo glavno oružje, ali može stvoriti jak osjećaj straha - rekao je Drummond.

Termit je otkrio 189-ih i isprva se koristio za varenje željezničkih pruga. U Prvom svjetskom ratu, Nijemci su ga bacali iz cepelina, a u Drugom svjetskom ratu koristili su ga i Nijemci i saveznici. Termit se ispušta „direktno kroz otvore, gdje intenzivna toplina brzo zapali i uništi sve unutra“.

Ruski dronovi nad NATO zemljama?

Dvije NATO zemlje, Latvija i Rumunjska, sumnjaju da su dvije ruske bespilotne letjelice povrijedile njihov zračni prostor, što je izazvalo osjećaj nespokoja u istočnoj Europi, piše agencija dpa. Latvijsko ministarstvo obrane reklo je u nedjelju da istražuje incident pada moguće ruske bespilotne letjelice u gradu Rēzekne na istoku zemlje.

"Prvotni podaci upućuju da se radi o vojnom UAV-u Ruske Federacije i, prema informacijama dostupnim Nacionalnim oružanim snagama, doletio je u naš zračni prostor iz Bjelorusije", navodi se u priopćenju Nacionalnih oružanih snaga. UAV je bespilotna letjelica, općepoznata kao dron.

Ukrajina je u proteklih nekoliko mjeseci zapazila brojne ruske bespilotne letjelice koje su ušle u bjeloruski zračni prostor, dok se Bjelorusija više puta žalila na povredu svog zračnog prostora.

"Ova situacija je potvrda da trebamo nastaviti posao koji smo započeli kako bi ojačali latvijsku istočnu granicu", rekao je latvijski ministar obrane Andris Sprūds.

Latvija je među mnogim NATO zemljama koje su povećale obrambene izdatke otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U nedjelju je i rumunjsko ministarstvo obrane reklo da je ruski dron kratko preletio preko rumunjskog teritorija prije nego što je ušao u ukrajinski zračni prostor.

Bukurešt je poslao poruku s upozorenjem građanima pograničnih gradova Constante i Tulcee, dok su se rumunjski borbeni zrakoplovi F-16 uputili na izvidnički let.

Vojska je također inicirala potragu za mogućim krhotinama blizu grada Periprave.

"NATO osuđuje rusku povredu rumunjskog zračnog prostora tijekom noći. Iako nemamo informacije koje ukazuju da se radilo o namjernom napadu Rusije na saveznike, radi se o neodgovornim i potencijalno opasnim postupcima", rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană, koji je i sam Rumunj.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.