Top News
2709 prikaza

Vještak: Potpisi na dnevnicama nisu Sauchini!

Tomislav Saucha
Goran Stanzl (PIXSELL)
Sudski vještak ponovno je analizirao 127 putni naloga te zaključuje da ih nije potpisao Saucha

Stalni sudski vještak za grafologiju je po nalogu obrane Tomislava Sauche napravilo ponovno vještačenje 127 putnih naloga - onih za koje su MUP.ovi vještaci nedvojbeno utvrdili da ih je potpisao Saucha.

Vještak je na njima radio 20 dana te konačno utvrdio - na njima nije potpisan Tomislav Saucha, piše Jutarnji list.
U svojem je mišljenju dodao kako je za sada nepoznati skriptor imitirao samo jedan grafički oblik nespornih potpisa i ponavljao ga, uz jednu podvarijaciju, mnogo puta godinama.

- Utvrđena razlika u ritmu pisanja, strukturi poteza, a naročito respektirajući okolnosti što sporni potpisi ne sadrže prirodnu i izrazitu varijabilnost rukopisa/potpisa Tomislava Sauche unutar duljeg razdoblja, imala bi isključujuću dokaznu vrijednost. Naime, svi oblici potpisa, kako prirodno i spontano koristi Tomislav Saucha, unutar tako dugog razdoblja i tako velikoga broja spornih dokumenata, moraju se pojaviti u svim svojim varijacijama, što u ovom predmetu nije slučaj - navodi se u nalazu i mišljenju stalnog sudskog vještaka za grafologiju, piše Jutarnji.

Spašava sam sebe

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera Milanovića, pripremajući svoju obranu dobio je, među papirima USKOK-a, u dokaznim materijalima, detaljni popis službenih putovanja svih zaposlenih u Uredu premijera. Troje bivših savjetnika bivše premijera Milanovića (Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović), kako je tjednik Express već objavio, imali su putne naloge za Ženevu,

Zurich i Bern iako tamo nikada nisu putovali. Švicarska je bila pomno odabrana destinacija zbog visine dnevnica od 80 eura. No, osim spomenute trojice savjetnika Budaka na popisu za iste destinacije zapisane su i druge osobe zaposlene u vladi.

Primjerice, Ane Balaban i Maje Bogdan. Iako su one posao u Vladi dobile za vrijeme Vlade Zorana Milanovića njihova su se imena nalazila na popisima putovanja iz 2016. Dakle, iz perioda kada je predsjednik Vlade HDZ-a i Mosta bio tehnokrat Tihomir Orešković.

Naknadnim detaljnim istraživanjem uočena su i imena još dva Oreškovićeva savjetnika: Jakše Puljiza te Davora Huića. I oni su također, prema putnim nalozima, ‘putovali’ u Švicarsku. Tada je odvjetničkom timu Tomislava Sauche (uključujući i njegovu suprugu) postalo jasno kako imaju ozbiljne indicije koje sada idu u prilog od početka postavljenoj obrani da bivši predstojnik nije kriv. Upravo je to Saucha tvrdio od dana kada se afera ‘Dnevnice’ počela valjati po medijima. Unatoč vještačenjima grafologa iz istrage DORH-a koji su potvrdili veliku vjerojatnost da je njegov potpis na lažnim putnim nalozima

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.