Top News
11491 prikaza

Ivana Saucha: Zbog muža je srušila USKOK

Odvjetnica Ivana Saucha
PIXSELL
Insajderska priča o Ivani Sauchi koja se žestoko borila za supruga...

Suprug joj je tu večer završio u pritvoru, određeno mu je zadržavanje od mjesec dana u Remetincu. Pratile su to sve kamere u Hrvatskoj. No ona je ostala pribrana, koliko joj god bilo teško, nije željela klonuti duhom. Cijelo vrijeme je bila optimistična, uvjerena da će se dokazati da joj muž nije imao veze s krađom u aferi Dnevnice u Vladi. Ivana Saucha i njezina kolegica Aleksandra Horvat još su tu večer donijele tešku odluku, u tom trenutku neobjašnjivu odluku široj javnosti - Uskok ima samo sedam svjedoka za ispitati, od kojih je troje već ispitano.

Nećemo se žaliti, preživjeti ćemo linč, u interesu našeg klijenta, jer je prvi korak da bude pušten iz istražnog zatvora. “Da se Ivana zajedno sa svojom kolegicom žalila na zadržavanje u istražnom zatvoru, Saucha bi sigurno ostao još dulje u Remetincu. Napravile su jednu pametnu odluku jer su dobro procijenile da će Uskok zbog pozornosti koja je na slučaju brzo ispitati ostale svjedoke”, objašnjava nam jedan utjecajni zagrebački odvjetnik potez Ivane Sauche.

Kako je došlo do velikog preokreta u aferi

Ta odluka bila je ključni moment i pravnički taktički dobar potez odvjetnica. U danima koji su slijedili obrana je tražila uvide u spis, koji nisu imale, proučavale su ga kako su ga dobivale, a osim toga, Ivana je svaki dan išla i suprugu u Remetinec.

Nakon što je Tomislav Saucha izašao iz Remetinca, i on je počeo raditi na svojoj obrani, proučavati spis i otkrivati zajedno sa svojim odvjetnicama detalje koji su doveli do preokreta u aferi Dnevnice.

Ivana Saucha i Tomislav Saucha upoznali su se početkom milenija, na drugoj godini faksa na predavanju iz ekonomske politike. Od tada je njihov život jedan. Zajedno su se negdje ranih 2000.-ih aktivirali u Forumu mladih, pa zatim učlanili u SDP, a potom i vjenčali. Ivana Saucha nije odlučila ući potpuno u politiku kao njezin suprug, ali je uvijek bila blizu nje.Dva mandata je bila članica Statutarne komisije SDP-a, a prethodno tome je direktno bila izabrana na samoj nacionalnoj konvenciji SDP-a tad u nadzorni odbor SDP RH.

Odvjetnica Ivana Saucha | Author: PIXSELL PIXSELL

Ivana je, dakle, bila u tri mandata u jednom od najvažnijih tijela stranke. Također, bila je u radnoj skupini Ministarstva pravosuđa kad je ukinut zakon o javnim ovršiteljima. I danas smatra taj zakon izrazito lošim jer njime ne samo da bi se opteretili sudovi, nego bi rasli i troškovi ovršnih postupaka, a proračun bi bio oštećen.

“Za suce bi to značilo više posla, bez da se njihov rad cijeni. Sucima moramo omogućiti bolje uvjete rada i više stručnih suradnika”, govorila je tad Ivana Saucha.

Diplomirala je u prosincu 2004. godine kod profesora Uroša Dujšina na temu koliko je zaduživanje Republike Hrvatske pridonijelo razvoju Hrvatske i njezinim razvojnim perspektivama. Dva dana iza diplome, u prosincu 2004. godine, dobila je prvi posao, a pravosudni ispit je položila 2006. godine. Odvjetnica je od 2008. godine. Tijekom karijere specijalizirala se za bavljenje pravom u financijskom sektoru, ali i pravima medija. Dugogodišnja je odvjetnica tjednika Nacional, a tijekom karijere branila je klijente različitih stranačkih pripadnosti.

Jedan od njezinih poznatijih uspjeha bila je pobjeda na Ustavnom sudu u slučaju kad je Milan Bandić tužio Juricu Meića, gradskog zastupnika SDP-a u Skupštini.

Slučajevi koji su joj donijeli prestiž u stranci

Zbog izjave na aktualnom satu da “kako ga nije Boga strah jer krade”, Bandić je od Meića tražio i odštetu od 100.000 kuna. Na kraju je na Ustavnom sudu Ivana Saucha dokazala da zastupnike brani imunitet za izrečeno tijekom sjednice i Bandić je pravilno procijenio da se je mudro povući. Zbog suprugova angažmana u politici imala je mnogo problema.

U javnost je prvi puta dospjela kad se doznalo da je društvo, u kojem je bila samo jedan od partnera, dobilo zastupanje državne tvrtke Plinacro. Optužen joj se suprug za sukob interesa. Tomislav Saucha tad je čak napisao i ostavku, ali je Milanović kao tadašnji premijer nije prihvatio. Bio je to moralni čin Tomislava, iako bi Ivani iz današnje perspektive bilo vjerojatno draže da je tad otišao s mjesta predstojnika ureda u Milanovićevoj vladi, kažu to mnogi.

Nakon toga je 2014. godine osnovala svoj odvjetnički ured, a jednom je prilikom rekla da je to učinila kako bi spriječila probleme i štetu svojim prijateljima i kolegama. “Ne želim nikome biti teret zbog politike, a politika uništava živote”, rekla je Ivana Saucha jednom prilikom. Ivana Saucha nije toliki specijalist za kazneno pravo i iz tog razloga, osim nje, kao odvjetnica Tomislavu Sauchi angažirana je Aleksandra Horvat. Nju Ivana Saucha smatra jednom od najboljih odvjetnica za kazneno pravo u Hrvatskoj. One su i prije ovoga slučaja godinama zajedno radile, u istim ili različitim odvjetničkim društvima.

Međusobno se očito dobro nadopunjavaju. Prošle su godine otkad se Ivana zadnji put ozbiljnije bavila kaznenim pravom, pa je njezina procjena od prvog trenutka bila da je Aleksandra Horvat njezin prvi izbor za ovaj slučaj. Znala je koliko je to marljiva i talentirana mlada osoba te stalno ponavlja da “tu nije pogriješila”, kaže nam jedna prijateljica Ivane Sauche. Sama Ivana Saucha odbila je razgovor za Express moleći pristojno za privatnost.

Odvjetnica Ivana Saucha | Author: PIXSELL PIXSELL

Teški sati sa suprugom u zatvoru Remetinec

Kako nam je pojasnila jedna osoba, Aleksandra Horvat je zajedno sa Sauchom radila na cijeloj obrani, no Ivana Saucha mu je odvjetnica i iz jednog drugog razloga. Naime, članovima obitelji posjeti u zatvoru nisu dopušteni stalno, dok odvjetnicima jesu. I stoga je ona kao odvjetnica mogla svakodnevno provoditi nekoliko sati sa suprugom i paziti na njegovo stanje. “Bodrili su jedni druge i bili maksimalno koliko su mogli zajedno”, kaže nam prijateljica Ivane Sauche, koja je ostala članica stranke, dok je njezin suprug Tomislav izašao zasad iz SDP-a.

Ivana Saucha tijekom proteklih dana prijateljima je isticala kako je iznimno ugodno iznenađena ponašanjem Davora Bernardića i kako smatra da se je šef SDP-a, za razliku od mnogih drugih, ponio ne samo ljudski, nego i mudro. “Riječ je tu i o dugogodišnjem prijateljstvu, bez obzira i na to što nismo uvijek bili na istim stranama, no Davor zna da mi nismo takvi.”

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 13:50 19.Ožujak 2017.

    takova su danas pravila u našoj državi,pošten u zatvor a lopov na slobodu