Top News
5228 prikaza

Vođa ISIL-a: "Neka rijeke krvi poteku..."

Abu Bakr Al Baghdadi
Youtube
Abu Bakr al-Bagdadi posebno je na akciju pozvao bombaše samoubojice

Čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi pozvao je u četvrtak svoje borce da se ne povlače pred iračkim snagama koje napadaju Mosul i da "svoju krv pretvore u rijeke".

"Ne povlačite se...Cijeli ovaj rat daje nam nadu u konačnu pobjedu koju je obećao Bog", izjavio je al-Bagdadi u audio snimci objavljenoj na islamističkoj internetskoj stranici Al Furqan.

"Nastavite borbu i suočite sa svojim neprijateljem", dodao je taj džihadistički vođa koji je u Mosulu 2014. proglasio kalifat.

Pozvao je bombaše samoubojice da se "suprotstave neprijatelju i pretvore svoju krv u rijeke. "Pretvorite njihove dane u tamne noći. Ovaj rat je vaš rat", poručio je.

Snage iračke vlade u utorak su prvi put ušle u predgrađa Mosula koji je u rukama IS-a od lipnja 2014.

Vladine snage, kurdske milicije i sunitski borci, uz zračnu potporu SAD-a, pokrenuli su 17. listopada dugoočekivanu akciju oslobađanja tog drugog najvećeg iračkog grada.

Združene iračke snage oslobodile su u srijedu više od 50 sela koja graniče s gradom na sjeveru Iraka u kojem i dalje živi 1,5 milijun stanovnika.

Prema službenom Bagdadu, iračke snage ubile su dosad oko 800 pripadnika IS-a u masovnoj ofenzivi na posljednje veliko urbano uporišta džihadista u Iraku.

Petnaest zemalja UN-ova Vijeća sigurnosti osudilo je u srijedu korištenje IS-a ljudskim štitom u bitci za Mosul, de facto glavni grad IS-a.

Borba za Mosul bit će odlučujuća u iračkoj borbi protiv IS-a, a premijer Hajder al-Abadi obećao je da će ove godine ekstremisti biti istjerani iz Iraka.

Bit će to i jedna od najtežih borbi ovog desetljeća nakon američke invazije na Irak u kojoj je 2003. svrgnut Sadama Husein.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zo.tomich 19:04 03.Studeni 2016.

    pa metni bombu na sebe pa budi primjer nemoj druge slati možda krenu za tobom