Top News
3882 prikaza

Vodič za oporbu: Što je Peruća?

Perućko jezero
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Nevjerojatna greška oporbe se dogodila u zahtjevu za smjenom ministrice Dalić, a 'stradalo' je jezero Peruća

Peručko jezero ili Perućko jezero? Hidroelektrana Peruća ili hidroelektrana Peruča?

Ako pitate oporbu, Peruća je rijeka. Tako su naime među ostalim napisali u zahtjevu za smjenom ministrice Martine Dalić u kojem su naveli tvrdnje vezane uz izgradnju plinske termoelektrane, te napisali da će se ona graditi na rijeci Perući. Rijeka Peruća ne postoji, ali zato postoji rijeka Cetina, a jezero je umjetna akumulacija nastala izgradnjom brane Peruća na rijeci Cetini.

Pa što je Peruća, Peruča, Perućko jezero...?

To je treće po veličini jezero u Hrvatskoj. Za ljubitelje ronjena to je pravi raj, a osim što naši zastupnici misle da je to rijeka, oko Peruće se često raspravlja i o tome piše li se sa 'č' ili 'ć'.

Martina Dalić Reforme Ekonomix Dalićka se hvali: Srezali smo milijune kuna birokracije

Google primjerice ima obje varijante, a na kartama im piše Peručko jezero. Stanovnici Cetine oduvijek kažu Perućko.

Inače, o Perućkom jezeru svoje mišljenje ima i ministrica Dalić, koja je dala zanimljivo objašnjenje prilikom svađe sa saborskim zastupnikom Mirom Buljem prošle jeseni.

"Perućko jezero je umjetno akumulacijsko jezero napravljeno da bi se iselili Hrvati iz najplodnijeg dijela Cetinske krajine. To su sve stvari koje treba znati", rekla je Martina Dalić.

A što Wikipedia kaže o Perući?

"Područje jezera prije potapanja je bilo djelomično naseljeno, a priroda na tom području je obilovala šumama, oranicama, livadama i vinogradima a od gospodarskih objekata na rijeci Cetini je u tom području bilo mnoštvo mlinova, stupa, uzgajališta riječnih rakova te čak jedna manja hidroelektrana sagrađena netom poslije Drugog svjetskog rata ali i mnogi mostovi. Na tom zemljištu država je izvršila nacionalizaciju i seljacima iz mjesta Vrlika, Vinalić, Garjak, Kosore, Ježević, Laktac, Dabar, Vučipolje, Zasiok, Bitelić, Rumin, Hrvace, Satrić, Potravlje, Maljkovo, Otišić i Maovice oduzela zemlju većinom bez naknade za izgubljenu vrijednost. Poplavljivanjem tog područja većina stanovništva se premjesila na viša područja planina Svilaje, Dinare i Debelog brda a dio stanovnika se odselilo iz ovog kraja. Pri potapanju područja potopljen je i manastir u Dragoviću koji ponekad kod niskih vodostaja izroni iz dubine jezera zajedno sa zidinama mnogih kamenih kuća, staja, mlinova i suhozida."

Kako god opisali Peruću ili je pisali sa 'č' ili 'ć', nikada do sada nitko rekao da je Peruća rijeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.