Top News
515 prikaza

Vojska duhova u Afganistanu: Nemaju s kim u rat protiv talibana

Marinci u Afganistanu
Wikipedia
Zapovjednici afganistanske vojske otpuštaju vojnike, a njihove plaće zadržavaju i nitko više ne zna koliko je vojske tamo doista

Talibani u afganistanskoj provinciji Helmand u posljednjih su godinu dana znatno napredovali, a posljednji izvještaji otkrivaju da je razlog tome korupcija. Lokalni zapovjednici često običavaju držati na platnom spisku vojnike koji ili postoje samo na papiru ili su već poginuli u borbi, sve kako bi za njih i dalje dobivali plaće i tako se bogatili. Najmanje 40 posto, a vjerojatno i više, od službeno navedenih 25.000 vladinih vojnika u Helmandu su tzv vojnici duhovi.

Kriza je kulminirala u siječnju kada je skupina američkih specijalaca s jednim mrtvim i dvoje ranjenih morala bježati iz svog uporišta kod grada Marjah na jugoistoku provincije. NATO-ove i snage SAD-a otprije godinu dana ograničili su svoje aktivnosti na isključivo obrambene, te na trening i opskrbu vladinih snaga. No, otada je sve krenulo nizbrdo.

"Na kontrolnoj točki na kojoj bi trebalo biti 20 vojnika, nalazi ih se samo osam, eventualno 10", izjavio je u siječnju predsjednik parlamenta Helmanda Karim Atal za CBS. Samo od listopada do siječnja, dodao je tada, afganistanske snage izgubile su u Helmandu 700 vojnika i policajaca. U Helmandu je službeno 31.000 policajaca, a zapravo ih nema ni blizu tome.

Talibani su posljedično ovladali nad 65 posto provincije u kojoj su se prije nekoliko godina Amerikanci i Britanci žestoko borili protiv njih. Sličan fenomen 2014. je doveo i do naglog širenja ISIL-a u Iraku. No, Bagdad se ipak uspio obraniti, sredio je svoje redove i do danas je uništio ISIL na 50 posto donedavno okupiranog teritorija.

Afganistan, međutim, ima jedva prisutnu i slabašnu vladu. Guardian je sada objavio reportažu u kojoj opisuje skupinu policijskih graničara koje je vlada premjestila s granice u Pakistanu na jugu kako bi branili gradove oko 300 kilometara sjevernije. Oni su neuvježbani za takve bitke, manjka im hrane, a u mnogim slučajevima pripadnici vladinih snaga su i ovisnici o opijumu i heorinu, pa talibani napadaju u trenucima kad su ovi pod utjecajem droga.

Vladin analitičar Toofan Waziri nedavno je otkrio slučaj u kojem je jedan od afganistanskih zapovjednika otpustio polovicu vojnika iz svog kontigenta od 100 ljudi kako bi njihove plaće zadržavao za sebe. Tamo gdje se vojnici još i drže, događa se da gladuju, pa se bilježe i slučajevi da kakav teški mitraljez s talibanima mijenjaju za vreću brašna.

To što policajce s granice premiještaju u unutrašnjost zemlje, dovodi pak do novih upada talibana preko granice, te uoči završetka berbe opijumskog maka i najave početka sezone borbi, sve upućuje na to da se Afganistanu u Helmandu sprema potpuni raspad. U distriktu Kajaki, gdje su Britanci izgradili branu kako bi osigurali stanovništvu struju i tako im pokazali blagodati života na strani vlade iz Kabula, talibani sad kontroliraju 95 posto teritorija.

U Marjahi gdje je 15.000 koalicijskih vojnika vodilo najveću bitku u tom ratu, talibani kontroliraju 80 posto. Danas nitko ni približno ne zna koliko je u Helmandu doista vladinih snaga, ni SAD ni vlada u Kabulu, a moral je izrazito nizak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.