Top News
817 prikaza

Pet stvari koje smo doznali iz tajnih dokumenata o Saudijskoj Arabiji

Kraljevska palača Saudijske Arabije
Arno Burgi/DPA/PIXSELL
Prošlog tjedna Wikileaks je objavio nekoliko desetaka tisuća povjerljivih i tajnih dokumenata vlade Saudijske Arabije, koji su mnoge šokirali

Iako je mnogo dokumenata već objavljeno, navodno će u javnost biti pušteno još stotine tisuća tajnih informacija, pa vlada Saudijske Arabije potiče svoje građane da ne dijele dokumente. Iako nisu porekli autentičnost dosad objavljenih spisa, objavili su tek da su neki dokumenti 'proizvedeni na vrlo očit način'.

Premda još nisu potvrđeni svi dokumenti, ono što smo za početak uspjeli vidjeti pruža zanimljiv uvid u rad kraljevstva Saudijske Arabije.

1. Saudijska princeza potrošila je 882.000 funti na račun za limuzinu - i nije ga platila

Jedan od najpopularnijih dokumenata koji su 'iscurili' nije neka vrhunska državna tajna nego račun kojeg je tvrtka s limuzinama iz Ženeve poslala nakon što je jedna članica kraljevske obitelji ostala dužna 1.5 milijuna švicarskih franaka. Ubrzo je otkriveno da je riječ o princezi Maha Al Ibrahim, ženi starijeg saudijskog člana kraljevske obitelji Abdula-Rahmana bin Abdulaziz Al Sauda.

Kad su mediji kontaktirali Louisa Rouleta iz Golden Limousine servisa, on je izjavio da se vrlo dobro sjeća navedenog incidenta, te je potvrdio autentičnost tog dokumenta, iako je dodao da je račun bio puno viši od 882.000 funti, te da više ne surađuju s kraljevskom obitelji, "iz očitih razloga".

2. Vladini dužnosnici raspravljaju o načinima kako bi mogli potkopati Iran

U jednom dopisu koji navodno potječe iz Saudijskog veleposlanstva u Teheranu spominje se "frustracija iranskog stanovnika i njegova snažna volja da promjeni režim".

Dalje se raspravlja o načinima na koje bi se mogle objaviti iranske pritužbe na vladu, uključujući i širenje poruka na društvenim mrežama, te jačanje opozicijskih aktivista u inozemstvu i pomoć u koordiniranju njihovih akcija, kao i poticanje istih da objavljuju fotografije izmučenih iranskih građana.

Osim rasprave, čini se da Saudijska Arabija pažljivo prati što rade njihovi susjedi u Perzijskom zaljevu.  

Saudijska Arabija | Author: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

3. Stvarno im se ne sviđa Izrael

Jedan posebno zanimljiv dokument jest dopis koji je poslan saudijskoj ambasadi u Washingtonu, a koji upozorava da su deseci saudijskih studenata posjetili izraelsko veleposlanstvo u američkom glavnom gradu. Inače, studenti iz drugih zemalja iz zaljeva također su išli tamo, u sklopu međunarodnog programa o rukovodstvu.

Prema dopisu, oni su "slušali brifinge zaposlenika ambasade, postavljali su pitanja i fotografirali se". Ministarstvo vanjskih poslova tražilo je od ambasade u SAD-u da im hitno pošalje izvještaj o cijeloj stvari.

Njihova briga je razumljiva ako pogledamo širi kontekst. Niame ne postoji diplomatska suradnja između te dvije nacije, te je njihova jedina poveznica to da se obje države protive rastućem utjecaju Irana.

4. Još će mnogo toga uslijediti

U petak je u javnost 'procurilo' oko 60.000 različitih datoteka, a gotovo svi dokumenti su skenirani papiri napisani na arapskom. Wikileaks tvrdi da imaju više od pola milijuna datoteka i da će ih objavljivati u serijama po nekoliko desetaka tisuća tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Naravno, uz toliko dokumenata dolazi i velik broj nevažnih dopisa koji ne odaju nikakve važne informacije. Svejedno, dosad je objavljeno oko 12 posto dokumenata, a oni sadrže neke važne informacije.

5. No i dalje postoje stvari koje ne znamo

Stotine tisuća povjerljivih vladinih dokumenata mogu pružiti detaljan uvid u rad vlade. Ali unatoč sirovim informacijama koje su objavljene, postoji jedna stvar koju ne znamo - kako su uopće dokumenti 'procurili'.

Wikileaks u svojim objavama za medije spominje Jemensku cyber vojsku, grupu hakera koja se uspješno probila u mrežu saudijskog Ministarstva vanjskih poslova u svibnju i koja je zatim objavila nekolicinu dokumenata koje su tom prilikom pokupili.

To je posljednji poznati upad u vladin računalni sustav, ali u objavi dalje piše da Wikileaks posjeduje još tisuće dokumenata, što ukazuje na to da do njih nisu došli uz pomoć Jemenaca.

Iako nitko ne zna točno otkuda im ovi dokumenti, saudijski glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, Osama Naqli, spomenuo je 'neprijatelje države' kad se obratio o curenju informacija, te je obećao da će svima uključenima biti suđeno, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.