Top News
28696 prikaza

Za par eura kupio tvornice i postao 'kralj šećera' u regiji

Miodrag Kostić s Antom Todorićem
1/9
Slavko Midžor (PIXSELL)
Prašinu je podizao vezama s estradnim zvijezdama, ali iza kulisa se pričaju mnogo mračnije stvari

Aleksandar Vučić došao je u posjet Kolindi Grabar Kitarović i dominirao je medijima u obje države, ali je istovremeno došla i čitava svita srpskih gospodarstvenika koji vide da je u suradnji spas. Daleko najzvučnije, tvrde upućeni, bilo je ime Miodraga Kostića.

Kostić je do 2000. godine bio jedan od najuglednijih članova Demokratske stranke pa ga zbog toga prate optužbe za brojne malverzacije pod njihovom zaštitom. Odvjetnik Branko Pavlović, nekadašnji direktor srpske Agencije za privatizaciju, opisao je kako je Kostić preuzimao brojne kompanije.

"Na primjer, vještak je poslije bombardiranja zgradu Centralnog komiteta na Novom Beogradu, danas poslovni centar Ušće, proglasio statički nestabilnom i za rušenje. Međutim, Kostić je izlicitirao, ali nije platio ni dinar svog novca. Kasnije je angažirao drugog vještaka koji je rekao da se zgradu ne mora rušiti. Skinuo je aluminijske prozore, liftove, oplate, ploče i oljuštio cijelu zgradu, utovario skinuto na kamione, prodao i platio prvu ratu, a poslije toga preprodao objekt. Geneksove hotele je također izlicitirao i dopustili su mu ulazak u upravljanje hotelima prije nego što je platio prvu ratu. Na početku sezone je počeo upravljati hotelom, a na kraju sezone je, iz prihoda hotela platio prvu ratu", kazao je Pavlović za Novosti prije nekoliko godina.

Vukovarska bolnica Zbog EU Top News Kako su lagali da su dokumenti bolnice u Vukovaru izgubljeni

Osim što je Kostić među najbogatijim ljudima sa srpskom putovnicom, odnedavno je odlučio širiti poslovanje i na Hrvatsku nakon što je preuzeo luksuzni Skiper Resort u Savudriji. Istrian hotels, koja u svom portfelju posjeduje Grand Hotel & Spa i Angella Hotel & Residence – Konaci Sunčevi vrhovi na Kopaoniku, 88 Rooms Hotel u Beogradu i Hotel Kempinski palas u Portorožu, dostavila je najbolju ponudu na međunarodnom natječaju za kupovinu ovog luksuznog kompleksa na Jadranu, pisao je prošle godine Poslovni.hr.

"Kupovinom prestižnog Skiper Resort u Istri, gdje pripada i hotel Kempinski Adriatic s 5 zvjezdica, kao i nedavnom suradnjom s hotelskim brendom Sheraton dodatno ćemo učvrstiti našu poziciju na tržištu i smatram da ovo predstavlja značajan korak prema ostvarenju naših ciljeva u pravcu stvaranja snažne regionalne hotelske kompanije koja će povezati biznise na najatraktivnijim lokacijama i upotpunjavati se međusobno sa već postojećim karikama u sustavu", izjavio je Nikola Avram, direktor grupacije hotela koje posluju u okviru MK sustava.

Pogledajte galeriju.

1/9

Rođen u Vrbasu kao sin jedinac čiji je otac bio vozač, a majka kuharica, Kostić je počeo zarađivati za život veću 15. godini, i to noseći vreće cementa, koje su bile skoro teže od njega. Danas je ovaj diplomirani ekonomist vlasnik multinacionalne kompanije sa više tisuća zaposlenih, čiji se obrt kapitala izražava u stotinama milijuna eura.

Iako se u medijima prašina oko Kostića dizala zbog njegove velike naklonosti prema lijepim ženama, a posebno zbog veze s Natašom Bekvalac, bura se često znala dizati i zbog Kostićevog poslovanja. Najveću pažnju privukle su kupovine beogradskog poslovnog centra "Ušće", oštećenog tijekom bombardiranja NATO-a, i šećerana u Baču, Kovačici i Pećincima. Ove tri tvornice kupio je za svega nekoliko eura i tada su ga i prozvali kralj šećera.

Kostić nikada nije radio u društvenoj firmi. Prvu zanatsku firmu osnovao je 1983. godine i počeo se baviti proizvodnjom kukuruznih pahuljica, pa zatim cigli... Potom je 1989. imao firmu "MK Commerce" sa samo pet zaposlenih, a 1995. godine platna lista firme je imala oko 400 imena, da bi sada ista ta kompanija zapošljavala više od 5.000 ljudi.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić Neriješena pitanja Top News I Srbi žele arbitražu o granici s Hrvatskom

"MK Group" je danas jedan od najuspješnijih poslovnih ustava u Srbiji u čijem se sastavu nalazi više od 35 povezanih poduzeća koja posluju u zemlji i inozemstvu. Bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, financija... U postupku privatizacije 2008. godine, od kompanije "International CG" je za 23 milijuna eura na Kopaoniku kupio hotel "Grand", apartmanski kompleks "Konaci" i nacionalni restoran "Zvrk".

Šećerane je prije nekoliko godina prodao njemačkom Nordzuckeru, ali poljoprivredu nije napustio. U Vojvodini je kupio šest poljoprivrednih poduzeća i time je postao vlasnik 11.000 hektara. Poljoprivredni biznis je proširio i na Ukrajinu, gdje je obrađivao stotinjak tisuća hektara. Bavi se i građevinarstvom, gradio je ekskluzivne stanove po Novom Sadu.

Philipom Zepterom, pravim imenom Milanom Jakovićem, sudjelovao je na natječajima za prodaju "Geneksovog" hotela "Continental" i IMT-a. Odnedavno je suvlasnik i poduzeća "Beogradelektro", a ima i svoju brokersku kuću ("MV Investments").

Ovaj poznati Vrbašanin je i strastveni sportaš. Nekada je igrao nogomet za FK Vrbas, kad je klub bio drugoligaš u socijalističkoj Jugoslaviji, zapamćen je i kao predsjednik prvoligaša FK Vojvodina, pisao je prije dosta godina srpski tabloid Alo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar supermaximalno1
    supermaximalno1 19:21 14.Veljača 2018.

    [url]http://www.preparatizapotencijuhrvatska.ga/[/url]

  • Avatar supermaximalno1
    supermaximalno1 19:20 14.Veljača 2018.

    [url]http://www.preparatizapotencijuhrvatska.ga/ [/url]