Top News
2795 prikaza

Zapad svoje ISIL-ovce ne želi - zašto bi ih Sirija preuzela?

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu
REUTERS
Europsko i američko odbijanje da se "natrag uzme" žene i stotine drugih stranih boraca koji su se pridružili ISIL-u znači ostaviti ih u Siriji

Žestoka debata isplela se oko Hode Muthane, žene iz Amerike, te Shamime Begum, Britanke, koje su se pridružile takozvanoj islamskoj državi kao tinejdžerke i sada se žele vratiti u svoje matične države. Predsjednik Trump zabranio je Muthani, koja je rođena u New Jerseyju, natrag u SAD, a glavni tajnik Mike Pompeo inzistira da ona nije američka državljanka, piše u svojoj kolumni za The New York Times novinar iz Sirije Abdalaziz Alhamza.

U Velikoj Britaniji isto tvrdi i Sajid Javid koji je Begum oduzeo državljanstvo, dok Richard Walton, nekada šef antiterorističke jedinice Scotland Yarda, žene poput Begum opisuje kao "jednako opasne kao i muške borce, posebno ako ih se ikada pusti natrag u državu".

No, britansko i američko odbijanje da se "natrag uzme" te žene i stotine drugih stranih boraca koji su se pridružili ISIL-u znači ostaviti ih u Siriji. Zašto bi Sirijci, koji su patili radi nevjerojatnog nasilja koje su im nanijeli američki i europski ISIL-ovci, sada još morali živjeti s njima i nositi se s njima, dok SAD i Velika Britanija žele oprati ruke od svega.

Žene ISIL-ovaca Udane za teroriste Life ISIL-ove mlade: Žao nam je, želimo se vratiti u Europu

Kao i mnogi Sirijci, i ja bih rekao da Muthana i Begum nosu dobrodošle u Siriji, i moraju napustiti državu. Nisam ksenofob ali jesam svjedok toga što su Islamska država i strani borci učinili mom domu i narodu.

Odrastao sam u Raqqi, malom sirijskom gradu na obalama rijeke Eufrat. U siječnju 2014. Islamska država preuzela je kontrolu Raqqe i odsjekla je od svijeta, predavši nas nasilju i hororu.

Teroristička grupa moj je grad prozvala glavnim gradom kalifata i počela objavljivati lukave videe zovući grad "utopijom" i "rajem" kako bi privukli nove džihadiste. Mnogi su Amerikanci i Europljani, kao Muthana i Begum, zaista i došli, te bili sluge tom režimu terora.

Iako nismo imali iskustva u novinarstvu, moji prijatelji i ja osnovali smo novinarski kolektiv, "Raqqa is Being Slaughtered Silently", kako bi razotkrili zločine koje radi Islamska država. Radili smo pod velikim rizikom kako bi istaknuli licemjerje i laži medijske kampanje od strane Islamske države. Naš je otpor doveo do toga da teroristička skupina pronađe i ubije nekoliko članova naše grupe i obitelji.

Nakon što smo završili na crnoj listi i lovila nas je Islamska država bio sam prisiljen napustiti Raqqu i živjeti u izgnanstvu, kao izbjeglica u čitavom nizu država i gradova tijekom godina. Živio sam bez svog doma i putovnice, jer sam proganjan i jer sam protivnik režima Bašara al-Assada.

Izbjeglički kampovi SIRIJA Life Bebe ISIL-ovih žena umiru po kampovima

Brojni Sirijci izgubili su živote dok su pokušavali pobjeći dvostrukom užasu Islamske države i Assada, pokušavajući doći do Europe položivši svoje živote u ruke krijumčara, prelazeći turbulentna mora i gotovo neprobojne granice. Mediteran je postao veliko potopljeno groblje.

Za razliku od milijuna Sirijaca koji su zadržali svoje putovnice i dokumente te ih branili životom, mnoštvo je stranih boraca Islamske države uništavalo svoje kako bi sakrili identitet i proveli godine putujući između Sirije i Turske s relativnom lakoćom.

Sad kada je Islamska država pokorena u Siriji i snovi o lažnom kalifatu su uništeni, mnogi stranci u njihovim redovima, poput Muthane i Begum puze natrag u svoje države rođenja.

Muthana i Begum, koje su obje nedavno uhićene od strane sirijskih demokratskih snaga, zadržane su, skupa sa drugim ISIL obiteljima, u al-Hawl izbjegličkom kampu na sjeveroistoku Sirije.

Izbjeglice u kampu u Siriji ISIL-ove mlade Life "Nismo opasne, samo želimo djecu vratiti kući"

Muthana, koja je napustila Alabamu 2014. da se pridruži ISIL-u rekla je kako joj je žao radi njezinih postupaka, ali ja je se sjećam kao članice ISIL-a, koja je koristila društvene medije da poziva na ubojstva i radila je kao regruter.

Begum, koja je napustila Veliku Britaniju te se pridružila ISIL-u 2015. odbila je pozive svoje obitelji da se vrati kući. Nakon što je uhićena za Sky News je progovorila o tome zašto se pridružila terorističkoj skupini. Begum je zastala i rekla kako nije požalila svoju odluku jer ju je to promijenilo kao osobu, da je uživala u vremenu provedenom s grupom te da je zahvaljujući tome upoznala supruga. Nema tu previše kajanja, ona i slični njoj i dalje vjeruju u otrovnu ideju Islamske države.

Dugo sam se pitao mogu li u svom srcu snaći snage da oprostim stranim članovima ISIL-a, uključujući ženama poput Muthane i Begum, za sve što su učinili mom narodu i domu. Svakako nisam mogao oprostiti muškim borcima i pitao sam svoje prijateljice iz Sirije o tome što misle o Muthani, Begum i drugim džihadističkim ženama.

Svaka mi je odlučno rekla kako ne mogu oprostiti nikome tko se pridružio ISIL-u. Kada sam ih pitao specifično o Muthani i Begum, svaka ženska prijateljica rekla je kako smatraju da bi obje žene trebalo uhititi i procesuirati kako bi se Sirijce spasilo od opasnosti koju predstavljaju.

Islamska država ISIL Top News "Stvara se novi kalifat, sinovi ubijenih su bijesni"

Ja osobno pak vjerujem kako bi se Muthana i Begum te svi ostali strani borci i članovi Islamske države trebaju poslati natrag svojim domovinama na suđenje. Daljnja prisutnost Muthane i Begum, te svih ostalih, dnevni je podsjetnik na nasilje i horor koju je njezina grupa nanijela na naše društvo i narod.

Prošli je tjedan Begumin novorođeni sin umro u bolnici blizu kampa radi problema s disanjem. Odluka britanske vlade da ne preuzme odgovornost za Begum, da ju ne uzmu nazad i ne sude joj prema zakonima države, također je onemogućila djetetu da dobije medicinsku njegu koja mu je bila potrebna.

Britanska, američka i europske vlade moraju preuzeti odgovornost za strane borce i odluka o njihovoj sudbini trebala bi ovisiti o zakonodavstvu tih država.

Sirijce se ne bi smjelo tjerati da o njima brinu. Moramo očistiti Siriju od takvih ljudi ako se ikada želimo oporaviti od ove kuge. Moraju biti maknuti iz Sirije odmah i zauvijek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.