Top News
163 prikaza

Zapadni istražitelji: MH17 srušili su proruski pobunjenici

Poprište rušenja Boeinga 777 na letu MH17 u srpnju 2014. u Ukrajini
MAXIM ZMEYEV/REUTERS/PIXSELL
Tada je poginulo 298 ljudi. Moskva se tuži te je ona svoje radarske snimke predala, ali da Kijev nije

Nakon više od dvije godine istrage Zajednička istražiteljska skupina (JIT) koja okuplja 102 istražitelja iz Nizozemske, Belgije, Australije, Malezije i Ukrajine objavila je da su putnički avion iznad Ukrajine u srpnju 2014. srušili proruski pobunjenici. U padu Boeinga 777 tada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, Kijev i Moskva uzajamno su se optuživali da su njihovi ljudi srušili avion, da bi

Poprište rušenja Boeinga 777 na letu MH17 u srpnju 2014. u Ukrajini | Author: MAXIM ZMEYEV/REUTERS/PIXSELL MAXIM ZMEYEV/REUTERS/PIXSELL

sad, navode Independent i RT JIT objavio da je skupina zaključila tko je avion doista oborio. Komisija je navela da je avion oboren projektilom iz sustava BUK koji su pobunjenici dobili od Rusije, kao i to da je BUK odmah potom u Rusiju i vraćen.

Avion je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Istražitelji su pregledali pola milijuna fotografija i snimki, ispitali su oko 200 svjedoka i preslušali 150.000 telefonskih poziva. Jedan presretnuti razgovor, naveli su, tiče se samih pobunjenika koji sa zaprepaštenjem u panici govore da su srušili avion za koji su mislili da je vojni. Istražitelji navode da su njihova balistička ispitivanja pokazala da je projektil zemlja-zrak ispaljen kod mjesta Prvomajska, te da imaju snimke i svjedočenja premještanja vozila s BUK-om.

Poprište rušenja Boeinga 777 na letu MH17 u srpnju 2014. u Ukrajini | Author: MAXIM ZMEYEV/REUTERS/PIXSELL MAXIM ZMEYEV/REUTERS/PIXSELL

Moskva, međutim, i dalje ističe da istraga nipošto nije mogla biti valjana već zbog toga što Kijev istražiteljima nikada nije poslao svoje radarske snimke tog područja. Rusija, nasuprot tome, jest poslala svoje neobrađene snimke radara na tom području tog dana i prema njima ispada da nikakav projektil tog cijelog dana nije ispaljen s pobunjeničkih položaja. Tvrtka Almaz-Antey, koja proizvodi sustave BUK, tvrdi da je njena vlastita istraga kao mjesto odakle je kobni projektil lansiran, označila naselje Zarošenskoje.

A ono je u tom trenutku bilo pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ruske zračne snage objavile su da je neobično da Ukrajina istražiteljima nije poslala svoje radarske snimke, s obzirom da Ukrajina to područje radarski pokriva i civilno i vojno. Istražitelji JIT-a u priopćenju su naveli da se istraga nastavlja i da će u nastavku analizirati i radarske snimke koje su dobili iz Rusije. Rusija negira da naoružava pobunjenike i optužuje Ukrajinu da je u tom trenutku i ona imala sustav BUK u svojim snagama, što pak negira Kijev. Zasad nitko ne analizira kako je došlo do toga da se putnički promet odvija direktno iznad područja vojnih akcija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.