Top News
3780 prikaza

Odakle Beri 263.000 kuna za menedžerski tečaj?

Davor Bernardić
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Kad je riječ o novcu i mogućim donacijama političarima, potrebno je imati maksimalnu transparentnost

Kad ste upisali program edukacije? Koliko je plaćen? Tko i kako ga je platio?

Tri jednostavna pitanja s tri još jednostavnija odgovora koja stanu u jednu jednostavnu proširenu rečenicu, ali to su tri pitanja na koje nismo dobili odgovore od Davora Bernardića. Naime, šef SDP-a pohvalio se na svojoj Facebook stranici da je uspješno završio Chief Executive MBA (CEMBA) program Cotruglija pa nas je zanimalo nešto više o tehnikalijama samog programa. Zanimalo nas je i kako šef najveće oporbene stranke, a time i nominalni šef oporbe, nađe vremena u svom užurbanom rasporedu za pohađanje još jedne edukacije.

Međutim, nakon što smo poslali upit u utorak, pa zvali istog dana, pa opet zvali i slali poruke u srijedu, zamolili su nas da produljimo rok za odgovore, što smo i učinili. U četvrtak nam iz SDP-a više nisu htjeli ni odgovoriti na pozive ni poruke.

Do objave ovog članka nismo dobili nikakav odgovor.

Davor Bernardić | Author: Facebook Facebook

Na stranicama škole Cotrugli piše da CEMBA program košta 28.000 eura + PDV što je po slobodnom izračunu 35.000 eura. Kad se preračuna u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, dolazimo do brojke od 263.845 kuna. 

Kako je Bernardić platio toliki iznos? Prema podacima u njegovoj imovinskoj kartici nije nigdje zaveden kredit u tolikom iznosu, a ni ušteđevina od 20.000 eura koju je upisao nije dovoljna za pokrivanje tog programa. Uostalom, već godinama prijavljuje gotovo identičan iznos štednje pa sumnjamo da je sad odlučio iz toga plaćati dodatno obrazovanje.

Ako mu je netko poklonio toliki novac za obrazovanje, zar to ne krši bar nekoliko propisa o darovima političarima? Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima zabranjuje primanje darova veće vrijednosti od 500 kuna.

Ante Kotromanović | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

Sjetimo se primjera ministra Ante Kotromanovića koji je prekršio zakon o sukobu interesa zato što je letio privatnim zrakoplovom i procijenjena vrijednost toga je bila 28.000 kuna. Povjerenstvo mu je izreklo kaznu od 30.000 kuna, koju još nije platio, a kakva bi tek kazna mogla sresti šefa SDP-a ako se ispostavi da mu je netko drugi platio obrazovanje? Dostupne su i stipendije, ali i to može predstavljati dar političaru pa se ni s te strane Bernardić ne može izvlačiti.

Cotrugli smo nazvali i postavili sličan set pitanja, a oni su nam rekli da ne mogu davati informacije o specifičnim studentima već su nam rekli da nam mogu dati općenite informacije o programu. Potvrdili su da je cijena programa 28.000 eura bez uračunatog PDV-a, a samo obrazovanje traje 2-3 godine, ovisno o mogućnostima i poslovnim obavezama polaznika. 

"Otplata studija moguća je obročno ili putem kreditnih linija. COTRUGLI Business School također već dvanaest godina zaredom dodjeljuje stipendije ambicioznim pojedincima svjesnima da su ulaganje u znanje i kvalitetno umrežavanje nužni za napredak u karijeri", rekli su nam iz Cotruglija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.