Top News
2423 prikaza

Zašto je "Spice" gora droga od heroina i kokaina

Droga Spice
Screenshot Youtube
"Lažna trava" može se kupiti i u Hrvatskoj i jedna je od najozbiljnih kriza s narkoticima posljednjih desetljeća

Britanski tabloidi nazivaju ih "spice zombijima", piše Economist. U Americi pune novinske stupce radi predoziranja s "lažnom travom". U drugim državama to nazivaju "legalnom drogom" koja je otišla predaleko. Korisnike se vodi na hitnu pomoć nakon što kolabiraju i padnu u stupor.

O čemu je točno riječ? O sintetskim kanabinoidima, kemikalijama koje "udaraju" na iste receptore u mozgu ali su mnogo potentnije i razvijaju pravu i gotovo instantnu ovisnost. Kemikalije se proizvode ponajviše u Kini, šalju se u obliku praha koji se onda "pospreja" po sasušenim biljkama koje se mogu pušiti. Većina ih svijeta, pa tako i mi, naziva "Spice" (začin).

U Velikoj Britaniji kažu kako je to "možda najozbiljnija javnozdravstvena kriza s kojom smo se susreli desetljećima", napisalo je dvadesetak policajaca u otvorenom pismu početkom ove godine.

Trener Diego Maradona na utakmici svog meksičkog kluba Dorados Legenda na klupi Life Odbili Maradonu: "Što će nam taj narkoman!"

Najveći je problem sa "Spiceom" upravo to što su efekti na korisnike potpuno nepredvidivi. Jedan je razlog što se kemikalije koje se koriste stalno mijenjaju, kao i sadržaj svakog paketa. Ima više stotina poznatih sintetičkih kanabinoida koje se mogu pronaći u "Spiceu" i stalno nastaju novi. 

Kineske su vlasti čak zabranile stotine kemikalija, ali laboratoriji te zabrane zaobiđu tako što "samo malo" promjene kompoziciju proizvoda. I količina kojom se pospreja bilje jako varira, što znači da je svako korištenje lutrija. Koncentracija u jednoj turi "Spicea" prodavanog prošle godine u Manchesteru je bila takva da su hitne pomoći, bolnice i policija mjesecima imale pune ruke posla. Nuspojave su bile paranoja i psihoza, a mnogi su korisnici postali nasilni.

I odvikavanje ljudi, posebno mladih, mnogo je teže nego kod drugih kanabinoida. U Americi koja je, za razliku od Velike Britanije, zabranila samo neke vrste sintetičkih kanabinoida, mnogi se takvi proizvodi prodaju kao "biljni osvježivači" i "mirisi za interijer" (kao i kod nas).

Oni koji rade s tom vrstom ovisnika kažu da dok ovisnici o heroinu imaju nekoliko sati dnevno ili između "šutova" kada su lucidni, sa "Spiceom" je mozak u perpetualnom stanju magle jer ti ovisnici neprestano puše. I zasada nije pronađeno ništa što je dobra zamjena za "Spice", kao što je metadon za heroin. Svako odvikavanje onda znači i čitav niz nuspojava, od bolova, problema sa želucem i psihoze.

Elon Musk puši marihuanu Sporni vizionar Ekonomix Zar će milijarder propasti zbog pukog džointa na TV-u!?

Za sada je "Spice" manje popularan od drugih "uličnih droga". U 2017-18 samo je 0.4 posto populacije između 16 i 59 probalo droge u koje spada i "Spice". U Americi je čak 7 posto srednjoškolaca probalo tu drogu, a 36 posto ih je konzumiralo kanabis. No, i u Britaniji i SAD-u vlada epidemija u populaciji beskućnika kojoj pripada mnogo onih koji su već imali neku vrstu ovisnosti i "Spice" i privlači jer je jeftin i jer im uz njega dva dana prođu kao dva sata. 

To je droga koju sve više koriste i oni koji se radi karijera moraju često testirati na droge, jer standardizirani testovi ne detektiraju sintetičke kanabinoide, pa onda nekadašnji korisnici heroina ili kokaina sada imaju opciju na koju se mogu "prebaciti", a da ne padnu na testovima, a koristi se, navodno, i u vojsci. Najveći je problem, piše Economist, kameleonska priroda droge u kojoj nikada ne možete znati od čega se sastoji, koje su količine u pitanju te koje su nuspojave.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.