Znanost
6972 prikaza

Epidemija traje: 10 milijuna oboljelih od smrtonosne bolesti

Oboljeli od antibiotski otporne tuberkuloze u zemljama trećeg svijeta
DFAT Australia/ CC BY 2.0
Oboljelih od TBC-a ima u svim državama, ali ponajviše u Indiji, Kini, Bangladešu, Nigeriji...

S deset milijuna oboljelih od tuberkuloze (TBC) u 2017. godini, svijet nije ni blizu okončanju epidemije, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću uoči zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

TBC je jedan od prvih deset uzročnika smrti u svijetu, a u 2017. godini je, prema procjeni, usmrtio 1,6 milijuna ljudi.

WHO je službeno zabilježio 6,4 milijuna oboljelih od TBC-a, no procjenjuje da je broj osoba u kojih se razvila bolest mnogo veći i doseže 10 milijuna, jer mnogi slučajevi nisu registrirani ili nisu dijagnosticirani.

Oboljelih od TBC-a ima u svim državama i svim dobnim skupinama, ali ipak dvije trećine svih oboljelih žive u osam zemalja, a to su Indija, Kina, Indonezija, Filipini, Pakistan, Nigerija, Bangladeš i Južna Afrika.

Zemlje s visokim plaćama imaju nisku učestalost bolesti, pa je 6 posto svih oboljelih od TBC-o u Amerikama i  Europi.

Smrtnost od tuberkuloze pada po stopi od 3 posto na godinu te najbolje procjene za sveukupno smanjenje bolesti od 2000. do 2017. iznose 42 posto.

"Za većinu zemalja, međutim, 'kraj' epidemije TBC-a i dalje je samo težnja, a ne stvarnost", navodi se u izvješću.

Približno četvrtina svjetske populacije inficirana je bakterijom TBC-a, no malen postotak zaraženih i oboli od tuberkuloze.

WHO je svoje godišnje izvješće o TBC-u objavio uoči godišnjeg sastanka svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku 26. rujna.

Dužnosnici UN-a i svjetski lideri trebali bi se na sastanku zauzeti za ubrzani napredak prema ispunjenju cilja da se do 2030. okonča epidemija TBC-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:23 20.Rujan 2018.

    svjestka zdrav org zeli smanjiti broj ljudi n planeti svaki put nove bolesti.